Ειδήσεις

Επιδιώκεται η άμεση σύγκληση γ.σ. του Δικηγορικού Συλλόγου – Σε φτωχοποίηση οδηγούνται οι δικηγόροι

Την άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου για την λήψη γενναίων αποφάσεων, που θα ανατρέψουν την φτωχοποίηση στην οποία οδηγούνται τα μέλη του λόγω των επιβαρύνσεων του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, εισηγήθηκε χθες ο δικηγόρος κ. Τάσος Διάκος, που πρωτοστατεί σε μια κίνηση συναδέλφων του για την κατάργηση του διανεμητικού λογαριασμού και του ισχύοντος τρόπου υπολογισμού των εισφορών υπέρ του Συλλόγου στα γραμμάτια προκαταβολής εισφορών και ενσήμων.
Ο κ. Διάκος, που το τελευταίο διάστημα «φλερτάρει» με την ιδέα της υποβολής υποψηφιότητας για την θέση του προέδρου στις επικείμενες εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, ξεκινά συγκεκριμένα να συλλέγει υπογραφές μελών προκειμένου να προκαλέσει την σύγκληση γενικής συνελεύσεως με αποκλειστικό θέμα την αντιμετώπιση των οικονομικών αδιεξόδων στα οποία οδηγείται ο κλάδος και στην Ρόδο.
Η ασφαλιστική επιβάρυνση των δικηγόρων υπερβαίνει το 1/3 του εισοδήματός τους και σε συνδυασμό με την φορολογική υποχρέωση, την προκαταβολή φόρου-που από το 75% θα φτάσει στο 100%-, τον ΦΠΑ 23%, το τέλος επιτηδεύματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, έχει ως αποτέλεσμα ο επαγγελματίας να στερείται του μεγαλύτερου μέρους του εισοδήματός του, το οποίο είναι προϊόν εργασίας του.
Ο κ. Διάκος προτείνει συγκεκριμένα να καθοριστεί εφάπαξ ή σε δύο δόσεις συνδρομή των δικηγόρων στον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου ανάλογα με την βαθμίδα στην οποία ανήκουν (Αρείου Πάγου, Εφετείου, Πρωτοδικείου) προκειμένου να καλύπτονται τα έξοδα λειτουργίας του και συγκεκριμένα οι μισθοί των 6 υπαλλήλων τους οποίους απασχολεί, των γραφείων και της βιβλιοθήκης, για όσο χρόνο διαρκεί η οικονομική κρίση.
Οι δικηγόροι καλούνται μετά από απόφαση που έχει λάβει η γενική τους συνέλευση να καταβάλουν συγκεκριμένα μέσω των γραμματίων προκαταβολής εισφορών και ενσήμων (παράβολα) εισφορά υπέρ του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και υπέρ του ταμείου συνεργασίας, για την κάλυψη των συγκεκριμένων δαπανών.
Μετά την αύξηση κατά 20% των εισφορών στον ασφαλιστικό τους φορέα τα χρήματα που τους απομένουν ως αμοιβή από τα παράβολα είναι απειροελάχιστα. Ενδεικτικό είναι ότι σε δίκη ασφαλιστικών μέτρων το ποσό που απομένει ως εισόδημα στους δικηγόρους δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ!
Με δεδομένο ότι το ταμείο συνεργασίας έχει παύσει προ πολλού να τους αποφέρει έσοδα από τον διανεμητικό λογαριασμό ο κ. Διάκος θεωρεί ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος για την λειτουργία του.
Τα έσοδα που εξασφαλίζονται από την εφάπαξ καταβολή συνδρομής στον Σύλλογο, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς που έγιναν, επαρκούν για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας του Συλλόγου, ενώ δίνεται τέλος και στο φαινόμενο μόνο λίγοι δικηγόροι, που ασκούν ανελλιπώς το επάγγελμα, να συνεισφέρουν στον Σύλλογο συμμετέχοντας σε δίκες και εκδίδοντας παράβολα.
Μέριμνα θα ληφθεί, όπως τόνισε χθες ο κ. Διάκος, προκειμένου η εφάπαξ συνδρομή να γίνει κλιμακωτά ώστε να μην επιβαρύνονται οι νέοι δικηγόροι και επιπλέον για να μην σταματήσει η καταβολή του νεόσημου σε όσους δικηγόρους ξεκινούν την δικηγορία.
Σημειώνεται ότι το 2016 υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων δεκαετιών, από τους δικηγόρους σε όλη τη χώρα, ως αντίδραση απέναντι στο σχεδιασμό του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε τελικά το Μάιο.
Οι δικηγόροι, επιδεικνύοντας πρωτοφανή συνοχή και αγωνιστικότητα, σε μια περίοδο μάλιστα έντονης οικονομικής κρίσης, έδωσαν μία πολύμηνη μάχη, η οποία όμως είχε μικρά και επουσιώδη αποτελέσματα, ως προς τον ασφαλιστικό νόμο και τις εξοντωτικές προβλέψεις του.
Από την 1 Ιανουαρίου 2017 οι δικηγόροι, καταβάλλουν για την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 4387/2016, το 34 % του εισοδήματός τους, δηλαδή 20 % για συνταξιοδοτική ασφάλιση, 6,95 % για υγειονομική περίθαλψη και 7% για επικούρηση.
Κάποιες μειώσεις του ποσοστού αυτού, οι οποίες σημειωτέον, θα πρέπει να αναπληρωθούν και να καταβληθούν εντός δεκαπενταετίας από την εφαρμογή του νόμου, μόνο ως ασπιρίνη θα μπορούσαν να νοηθούν.
Εάν σε αυτό το εξωπραγματικό ποσοστό, μοναδικό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέσουμε και τις φορολογικές υποχρεώσεις, που κάθε δικηγόρος πλέον έχει, δηλαδή φορολόγηση 22% από το πρώτο ευρώ, που φτάνει έως το 40 %, ΦΠΑ 24 %, προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος, τότε φτάνουμε στο ποσοστό του 65 με 70 % του εισοδήματος για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.
Με ό,τι απομένει, ο δικηγόρος θα πρέπει να καλύψει έξοδα γραφείου, ενημέρωση βιβλιοθήκης, συνδρομές σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, απαραίτητα για την εργασία του και βέβαια ατομικές και οικογενειακές δαπάνες.
Το πρότυπο του ελεύθερου επαγγελματία, του μαχόμενου δικηγόρου, στις μεγάλες πόλεις έχει ήδη αρχίσει να εξαφανίζεται.
Δικηγόροι – υπάλληλοι μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, με μισθό 500 ευρώ το μήνα, στην καλύτερη περίπτωση, τείνει να γίνει η συνηθισμένη μορφή άσκησης του επαγγέλματος με ότι συνεπάγεται αυτό για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Μάνος    12.01.2017 12:21

    Τόσα χρόνια κύριοι για πέστε πόσα δηλώνατε? Μήπως κόβατε αποδείξεις ποτέ? Μήπως δηλώνατε 9 με 10 χιλιαρικάκια? Να χαίρομαι που είμαι μισθωτός?

Σχολιασμός άρθρου