Ειδήσεις

Φοροελαφρύνσεις υπόσχεται ο Τσίπρας ενώ το ΔΝΤ «δείχνει» μέτρα

Την ώρα που η έκθεση του ΔΝΤ ανοίγει παράθυρο για νέα μέτρα μέσα στο 2018 ο πρωθυπουργός από τη Λάρισα εκτιμά ότι θα υπάρξει χώρος για φοροελαφρύνσεις. Ο πρωθυπουργός που μιλάει στο  Περιφερειακό Συμβούλιο Παραγωγικής ανασυγκρότησης εκτίμησε ότι ι του χρόνου τέτοια εποχή θα έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει φοροελαφρύνσεις.

«Ξεπερνάμε στόχους, και πιστεύω ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο να προβούμε στις αναγκαίες μειώσεις στη φορολογία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα  ο Πρωθυπουργός, ήταν στο Βόλο όπου συναντήθηκε με επιχειρηματίες 2ης γενιάς που αναπτύσσουν εξαγωγική δυναμική καθώς και με καινοτόμες επιχειρήσεις και Startups, οι οποίες αξιοποιούν σε ποσοστό 90% τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τόνισε ότι αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η έξοδος από την κρίση να συνοδευθεί από τη δυνατότητα να στραφούμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Την εξαιρετική γεωγραφική θέση, το κλίμα, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα αλλά κυρίως την επένδυση στη γνώση και το ανθρώπινο δυναμικό υψηλών προσόντων και εξειδίκευσης.

Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενους στους νέους επιχειρηματίες, ανέφερε ότι εκπροσωπούν μία άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα της δημιουργίας και της παραγωγής και αποτελούν το υπόδειγμα του νέου παραγωγικού μοντέλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής, όπου η εμπιστοσύνη στην οικονομία αποκαθίσταται, αίρεται η αβεβαιότητα και επιλέγουμε να σχεδιάσουμε μαζί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, το οποίο δεν θα στηρίζεται στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και την υποβάθμιση της παραγωγής, που μας οδήγησαν στην κρίση, αλλά στην επένδυση στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, την υγιή επιχειρηματικότητα που στηρίζεται στα νέα δημιουργικά μυαλά.

Τέλος ο Πρωθυπουργός επικέντρωσε στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, όπου αναδεικνύεται σε κινητήρια δύναμη του νέου υποδείγματος ανάπτυξης με βάση τη γνώση και τη δημιουργικότητα. Έτσι διαμορφώνεται ένα πλέγμα εκπαίδευσης-έρευνας-παραγωγής, που δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία για προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και σταθερές και υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας.

Σκοπός μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι να ενισχύσουμε το ρόλο του, ώστε μαζί με τους υπόλοιπους φορείς έρευνας και Τεχνολογίας να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο μηχανισμό παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας, «εγώ πιστεύω ότι μπορούμε και περισσότερο… Ξεπερνάμε στόχους, και πιστεύω ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο να προβούμε στις αναγκαίες μειώσεις στη φορολογία».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με εκπροσώπους καινοτόμων, νεοφυών επιχειρήσεων στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιία στο παλιό εργοστάσιο των αδελφών Τσαλαπάτα και ενημερώθηκε για τις δράσεις αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στο ελληνικό οικονομικό περιβάλλον.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ενώ -για άλλη μια φορά- έκανε λόγο για λάθη του παρελθόντος. Οπως ανέφερε, πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην καινοτομία για να αντιμετωπιστεί το brain drain και να γίνει προσπάθεια για να επιστρέψουν πίσω στον τόπο τους οι Ελληνες επιστήμονες.

Μάλιστα, τόνισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει τους κλαδικούς φορείς συνοδοιπόρους και συνεταίρους και όχι να επιβάλλει πολιτικές αλλά να συνθέτει.

Εκανε δε, αναφορά και στις «πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση σε θέματα έρευνας και καινοτομίας» ενώ παράλληλα είπε ότι ο προϋπολογισμός για την έρευνα αυξήθηκε κατά 200 εκατ. ευρώ.

Περίπου 280 εκ. Ευρώ έχουν διατεθεί από πόρους του ΕΣΠΑ ενώ μεγάλη επιτυχία σημειώνει το πρόγραμμα “Καινοτομώ-Επιχειρώ, Δημιουργώ” στο οποίο μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί 1600 προτάσεις.

Επιπλέον, όπως είπε, έχουν ληφθεί 320 εκ. Ευρώ από το ταμείο συνεπενδύσεων, το μεγαλύτερο ποσό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισήμανε ότι πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές προσπάθειες, που όμως δεν επαρκούν.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση που δέχτηκαν τώρα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας και πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψουν στις τράπεζες οι καταθέσεις.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στα «θαλασσοδάνεια» του παρελθόντος και τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου