Συνεντεύξεις

Δ. Γάκης: «Με αναπτυξιακό σχέδιο και όραμα για την κοινωνία θα τις περάσουμε τις συμπληγάδες. Θα πάμε μπροστά και ψηλά»

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη

«Μπροστά μας έχουμε έναν αρκετά απαιτητικό στόχο να υλοποιήσουμε. Μια συμφωνία, που εξασφάλισε τη σταθερότητα στη χώρα και έδωσε τέλος στις συζητήσεις για GREXIT. Ένα πρόγραμμα που απαιτεί ένα σύνθετο πλέγμα ενεργειών στην υλοποίησή του, αλλά ταυτόχρονα, διαμορφώνει το πεδίο για τον τύπο και την ποιότητα της κοινωνίας που θέλουμε να ζούμε. Ένα σχέδιο με μεταρρυθμίσεις, που θα ενεργοποιήσουν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Για να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης που έχουμε δεσμευθεί απέναντι στον ελληνικό λαό».
Στους στόχους που πρέπει να πετύχει η κυβέρνηση, αναφέρεται μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης και υπογραμμίζει πως στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης περιέγραψαν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης, το οποίο δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις ή αμφισβητήσεις των υποχρεώσεων, αλλά, ταυτόχρονα επιτρέπει την ανάπτυξη ενός παράλληλου προγράμματος με κοινωνικό προφίλ.
«Στις επόμενες 30 μέρες θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει ένα σημαντικό κομμάτι των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει, ώστε να τελειώσουμε σύντομα την αξιολόγηση, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ελάφρυνση του χρέους και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των στόχων μας. Στο πλαίσιο αυτό, το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση είναι ότι η σταθερότητα και η ανάσχεση της ύφεσης θα πρέπει να είναι συμβατά με την κοινωνική δικαιοσύνη», δηλώνει ο κ. Γάκης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί ακόμη τους λόγους για τους οποίους καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ και τονίζει πως αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα που θα λειτουργήσουν σε όφελος των φτωχότερων νοικοκυριών που να λαμβάνουν υπόψη τη νησιωτική ιδιαιτερότητα.
Σε ερώτηση σχετικά με την παραχώρηση στην εταιρεία Fraport των περιφερειακών αεροδρομίων ο κ. Γάκης δηλώνει πως εξακολουθεί να διαφωνεί με τη συμφωνία γιατί θεωρεί πως δεν είναι ούτε εθνικά συμφέρουσα, ούτε και αναπτυξιακά ωφέλιμη.

Η συνέντευξη του κ. Δημήτρη Γάκη, αναλυτικά:
• Η κυβέρνηση έδωσε το στίγμα των προθέσεών της με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Είναι δυνατόν με την εφαρμογή του μνημονίου να μπει η οικονομία σε μια καλή πορεία και να δημιουργηθεί και ανάπτυξη;
Στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός και όλοι οι υπουργοί, έδωσαν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης, το οποίο δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις ή αμφισβητήσεις των υποχρεώσεων, αλλά, ταυτόχρονα μάς επιτρέπει να αναπτύξουμε ένα παράλληλο πρόγραμμα με κοινωνικό προφίλ και να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, που υλοποιώντας τες θα οδηγηθούμε στην ελάφρυνση τους χρέους.
Μπροστά μας έχουμε έναν αρκετά απαιτητικό στόχο να υλοποιήσουμε: Μια συμφωνία, που εξασφάλισε τη σταθερότητα στη χώρα και έδωσε τέλος στις συζητήσεις για GREXIT. Ένα πρόγραμμα που απαιτεί ένα σύνθετο πλέγμα ενεργειών στην υλοποίησή του, αλλά ταυτόχρονα, διαμορφώνει το πεδίο για τον τύπο και την ποιότητα της κοινωνίας που θέλουμε να ζούμε. Ένα σχέδιο με μεταρρυθμίσεις, που θα ενεργοποιήσουν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Για να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης που έχουμε δεσμευθεί απέναντι στον ελληνικό λαό.
• Για ποιούς λόγους πρέπει να ψηφιστούν μέτρα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Τι θα πράξετε όταν θα τεθούν για ψήφιση στη Βουλή τα προαπαιτούμενα;
Στις επόμενες 30 μέρες θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει ένα σημαντικό κομμάτι των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει, ώστε να τελειώσουμε σύντομα την αξιολόγηση, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ελάφρυνση του χρέους και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των στόχων μας. Στο πλαίσιο αυτό, το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση είναι ότι η σταθερότητα και η ανάσχεση της ύφεσης θα πρέπει να είναι συμβατά με την κοινωνική δικαιοσύνη (παράδειγμα: επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας). Άμεσος στόχος, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όπως τόνισα η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ο δεύτερος μεγάλος στρατηγικός στόχος είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Επανένταξη ή ένταξη των εκατοντάδων συμπολιτών μας στην αγορά εργασίας, με εργαλείο ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα, με έμφαση στην καινοτομία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με εργαλείο τη νέα δημόσια αναπτυξιακής τράπεζα, που θα στηρίξει τη ναυτιλία, τον τουρισμό, την τοπική οικονομία.
Το πρόγραμμά μας, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στηρίζουν τις μικρές νησιωτικές οικονομίες, θα έχει δράσεις που σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, το περιβάλλον και θα δώσουν μέσα από τις επενδύσεις, ώθηση στην απασχόληση και την καινοτομία.
• Στη Ρόδο ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις για την ακύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ. Πιστεύετε ότι πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση;
Για το θέμα του νησιωτικού ΦΠΑ, έχουμε τονίσει ότι ο κύριος άξονας των παρεμβάσεών μας είναι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε μια ηπιότερη προσαρμογή των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών, μέσα στο συνολικό μείγμα της συμφωνίας αναφορικά με τις γενικότερες οικονομικές ρυθμίσεις, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Αλλά και η τεκμηριωμένη αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων, προς όφελος των φτωχότερων νοικοκυριών και με την ενεργοποίηση διαδικασιών αναπτυξιακού χαρακτήρα, που να λαμβάνουν υπόψη τη νησιωτική ιδιαιτερότητα.
Πρέπει να αναζητήσουμε πρωτογενείς πόρους από εκεί που περισσεύουν και όχι απ’ εκεί που λείπουν.
Η οικονομική/αναπτυξιακή πολιτική στη νησιωτική χώρα, είναι σύνθετο ζήτημα και δεν πρέπει να απομονώνουμε τα επιμέρους χαρακτηριστικά του για λόγους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, όπως κατά καιρούς προσπαθούν οι τοπικοί εκφραστές της Δεξιάς της συντήρησης. Ο λαός όμως γνωρίζει και στις 20 Σεπτεμβρίου έδωσε εντολή διακυβέρνησης σε αυτούς που πραγματικά ξέρει ότι θα σταθούν δίπλα στην κοινωνία στον αγώνα για να ξεφύγουμε από μνημόνια και υφεσιακές πολιτικές: Στην Αριστερά των προοδευτικών προγραμματικών συγκλίσεων και της συνεργασίας. Στο ΣΥΡΙΖΑ.
• Με επιστολή σας ζητήσατε συγγνώμη από τους πολίτες για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Ποιά θα είναι η στάση σας για το συγκεκριμένο θέμα από εδώ και πέρα;
Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.
Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου προβλέπονταν, άμεσα ή έμμεσα, και στο πρώτο μνημόνιο – ΠΑΣΟΚ και στο δεύτερο μνημόνιο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ χωρίς όμως να εκδοθούν οι αντίστοιχες εφαρμοστικές πράξεις. Έτσι η δέσμευση των δύο προηγούμενων μνημονίων μεταφέρθηκε σαν υποχρέωση – γέφυρα στην συμφωνία που ψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και το ΠΟΤΑΜΙ. Η συμφωνία, προβλέπει την ένταξη των νησιών σε τρία στάδια, με τελευταία την ομάδα των πιο απομακρυσμένων νησιών. Στη σύσκεψη όμως που είχαμε με τους υπουργούς του οικονομικού κύκλου, μας ανακοινώθηκε η συμμετοχή της Ρόδου στην πρώτη ομάδα. Η συγγνώμη λοιπόν έχει να κάνει με την αδυναμία μας/μου να αποτρέψουμε αυτή τη συμμετοχή της Ρόδου στην πρώτη ομάδα των νησιών.
Πιστεύω ότι στάθηκα με υπευθυνότητα και συνέπεια στον προγραμματικό μας λόγο που έχουμε παρουσιάσει και υποστηρίξει στους συμπολίτες μας στη Δωδεκάνησο την τελευταία τριετία στη Βουλή και στην κοινωνία.
•  Σε ομιλία του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην εφαρμογή ισοδύναμων μέτρων για τα νησιά σε αντιστάθμισμα για την απώλεια των μειωμένων συντελεστών. Ποιά είναι αυτά τα μέτρα και πότε θα ανακοινωθούν;
Το «στοίχημα» είναι μπορέσουμε να αναζητήσουμε ισοδύναμα μέτρα με ρεαλισμό, με σωστή προετοιμασία και τεκμηρίωση, όχι με μικροπολιτικά κριτήρια. Και αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση. Θα πρέπει να αναζητήσουμε ισοδύναμα με άξονα την πραγματική εικόνα της οικονομίας και των δυνατοτήτων μας. Με την εφαρμογή μέτρων, που διασφαλίζουν θεσμικά και οικονομικά τη σταθερότητα για την υλοποίηση ώριμων αναπτυξιακών προτάσεων στην περιφέρειά μας, με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές της χώρας. Δεν πρέπει αυτά τα μέτρα να δημιουργούν προβλήματα σε άλλες αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Δεν μπορεί να τα παίρνουμε από τη μία τσέπη και να τα βάζουμε στην άλλη τσέπη του ίδιου παντελονιού. Υπάρχει πολύ λίπος στην φοροδιαφυγή και στην φοροκλοπή. Εκεί πρέπει να ψάξουμε.
• Διαστάσεις έχει πάρει και το μεταναστευτικό πρόβλημα. Πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα που άρχισε σιγά σιγά η κατάσταση να αλλάζει στην Ευρώπη για το συγκεκριμένο θέμα;
Για την τεράστια αυτή ανθρωπιστική κρίση που δεν χτυπάει μόνο τη δική μας πόρτα, το έχουμε δηλώσει επανειλημμένως: Χρειαζόμαστε ισχυρή ευρωπαϊκή λύση, και άμεσα. Η αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού προβλήματος θα γίνει πιο αποτελεσματική στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρώπης. Είναι πλέον σε όλους ξεκάθαρο, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λειτουργική μόνο εθνική λύση. Η επιστροφή της Ευρώπης, καθυστερημένη, αλλά με συγκεκριμένη πλέον ατζέντα, όπως φάνηκε από τις τελευταίες εξελίξεις στο Ευρωκοινοβούλιο και μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αυστριακού καγκελαρίου στη Λέσβο, υπογραμμίζει τη σημασία της πραγματικής αλληλεγγύης στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά στο Αιγαίο, απαιτείται η χρήση των κατάλληλων ευρωπαϊκών θεσμικών και χρηματοδοτικών εργαλείων και των ελληνικών κρατικών και τοπικών δομών αλληλεγγύης, για να ενισχυθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που πήραμε το προηγούμενο διάστημα για τη διαμόρφωση των κατάλληλων χώρων προσωρινής φιλοξενίας και τη μεταφορά των παράτυπων μεταναστών/ προσφύγων από τα νησιά σε λιμάνια της στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας στα δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν μπροστά μας, θα παλέψουμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στη μεγάλη αυτή ανθρωπιστική κρίση. Με κανόνες που να βασίζονται στις ανθρωπιστικές και πολιτισμικές αξίες των Ελλήνων, στην αλληλεγγύη και σε συνεργασία με την Ευρώπη.
• Πώς θα πρέπει να χειριστεί η κυβέρνηση το ζήτημα της αξιοποίησης των ακινήτων του δημοσίου ώστε να μην χαθούν τελικά ; Ποιά είναι η θέση σας για τα περιφερειακά αεροδρόμια καθώς κλιμάκιο της εταιρείας Fraport ήρθε στη Ρόδο;
Με σταθερά βήματα, ανακτούμε και στο πεδίο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, την πολιτική πρωτοβουλία και τον έλεγχο των εξελίξεων προς όφελος της οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών, που ουσιαστικά έχει χαθεί από τη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό, από το 2010 και μετά. Είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας των θεσμών της δημοκρατίας. Έτσι, για την αξιοποίηση των ακινήτων, δημιουργείται Ταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί του ΤΑΙΠΕΔ.
Έχουμε ακόμα αρκετά ανοικτά πεδία ώστε η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να γίνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και όχι τη λογική του ξεπουλήματος που είχε η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.
Όσον αφορά στην πώληση των αεροδρομίων οφείλω να θυμίσω ότι η προκήρυξη της πώλησής τους ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η οποία και υπέγραψε το προσχέδιο της συμφωνίας. Εγώ εξακολουθώ να είμαι σταθερός στη διαφωνία μου για την παραχώρησηή τους για 40 χρόνια στην Fraport, γιατί θεωρώ ότι δεν είναι ούτε εθνικά συμφέρουσα ούτε και αναπτυξιακά ωφέλιμη. Θέλω όμως να πω ότι και η σημερινή εικόνα που παρουσιάζουν τα αεροδρόμια δεν αποτελεί τιμή για κανένα μας. Πρώτος στόχος μας θα πρέπει να είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου