Πολιτιστικά

5ο Διεθνές Συνέδριο Προσομείωσης των Περιφερειακών Διεθνών Οργανισμών Ρόδου στις 22/10/2014

Στις 22 Οκτωβρίου ξεκινάει η πέμπτη έκδοση του Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Περιφερειακών Διεθνών Οργανισμών Ρόδου (Rhodes Model Regional Co-operation – RhodesMRC 2014) που έχει μόνιμο τίτλο “Προς την οικοδόμηση ειρήνης και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο” καθώς είναι αφιερωμένο αποκλειστικά σε περιφερειακούς διεθνείς οργανισμούς.
Και φέτος θα προσομοιωθούν ο «Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη» (ΟΑΣΕ) και ο «Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας στον Εύξεινο Πόντο» (ΟΟΣΕΠ) σε πανεπιστημιακό επίπεδο και το «Συμβούλιο της Ευρώπης» (ΣτΕ) σε λυκειακό.

Και η φετινή διοργάνωση αποτελεί έτος σταθμό με ρεκόρ συμμετοχών! Οργανωμένες αποστολές θα έρθουν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και μεμονωμένοι φοιτητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Και σε λυκειακό επίπεδο υπάρχουν μεγάλες οργανωμένες αποστολές, όπως το Διεθνές Σχολείο της Φραγκφούρτης, το 4ο Λύκειο Ρόδου, το Λύκειο Κρεμαστής και το Γυμνάσιο Αφάντου, αλλά και μεμονωμένοι συμμετέχοντες μαθητές από άλλα σχολεία του νησιού μας. Επισημαίνεται ότι οι συμμετέχοντες έρχονται και διαμένουν στη Ρόδο με δικά τους έξοδα και όλοι πληρώνουν ένα τυπικό κόστος συμμετοχής για την κάλυψη της σίτησής τους.
Τόσο σε λυκειακό όσο και σε πανεπιστημιακό επίπεδο, υπάρχει διαθέσιμος περιορισμένος αριθμός θέσεων για μαθητές ή φοιτητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν, έστω και την τελευταία στιγμή, και να βιώσουν πρακτικά την διεθνή διπλωματία και να συνεργαστούν με άτομα με κοινές ανησυχίες και αντίληψη συνεργασίας. Παράλληλα, όπως κάθε μεγάλη διοργάνωση, το RhodesMRC 2014 έχει ανάγκη για εθελοντές. Έτσι, όσοι επιθυμούν να συνδράμουν στο RhodesMRC ως εθελοντές ή επιθυμούν να εγγραφούν ως συμμετέχοντες, μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στοwww.rhodesmrc.org.

Όπως σε κάθε αντίστοιχο συνέδριο προσομοίωσης, κάθε συμμετέχοντας αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει μία χώρα, στο ρόλο του αντίστοιχου υπουργού της και να συζητήσει με τους υπόλοιπους για ένα συγκεκριμένο θέμα. Η συζήτηση γίνεται ακριβώς όπως θα γινόταν στον κανονικό οργανισμό, με τους ίδιους κανόνες συνεδρίασης, το τηρούμενο πρωτόκολλο κ.ο.κ. Απώτερος σκοπός της διαδικασίας είναι η επίτευξη του αναγκαίου συμβιβασμού και η υιοθέτηση ενός κειμένου, σεβαστού από όλους, το οποίο θα προτείνει λύσεις και δράσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων.
Ειδικότερα, η προσομοίωση του ΟΑΣΕ θα ασχοληθεί με 1. την κατάσταση στην Ουκρανία και 2. την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τις έρευνες κατά της τρομοκρατίας, ο ΟΟΣΕΠ θα ασχοληθεί με 1. τη θαλάσσια ασφάλεια και τη περιβαλλοντική βιωσιμότητα στη Μαύρη Θάλασσα και 2. την πολιτιστική συνεργασία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μαύρη Θάλασσα, και το Συμβούλιο της Ευρώπης θα ασχοληθεί με 1. την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, κακοποίηση και πορνογραφία και 2. την διασφάλιση της ελευθερίας του τύπου και την διαδικτυακή ασφάλεια. Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται στα αγγλικά και είναι κλειστές για το κοινό, αλλά όλο το σχετικό υλικό είναι αναρτημένο στο www.rhodesmrc.org για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο επιθυμεί να έχει περισσότερες πληροφορίες για αυτά τα μείζονα ζητήματα, μαζί με τους κανονισμούς και τους διάφορους οδηγούς έρευνας.

Το RhodesMRC 2014 διοργανώνεται από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, με εταίρους τον Δήμο Ρόδου, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Ρόδου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου καιτο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (EUNET – European Network for Education and Training), με την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Europe for Citizens», διατηρώντας παράλληλα συνεργασίες με αντίστοιχα συνέδρια και ινστιτούτα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου