Την πεποίθηση ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον ‘Καλλικράτη’ κινούνται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση, εκφράζει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως κρίνεται πλέον αναγκαίο, στην Ελλάδα να μεταβούμε από τον θεσμό της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στον θεσμό της Τοπικής και Περιφερειακής Διακυβέρνησης με ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση αρμοδιοτήτων. Ο κ. Τζιτζικώστας, μιλάει ακόμη για το ΕΣΠΑ το οποίο –όπως λέει- αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο ανάπτυξης για τις περιφέρειες που θέλουν να ασκούν πολιτική για τους πολίτες, ενώ για την Νέα Δημοκρατία, δηλώνει πως «Η Νέα Δημοκρατία ασκεί παραγωγική και ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση» υπογραμμίζοντας, πως «έχει κατορθώσει να είναι ξεκάθαρα η πρώτη δύναμη στην χώρα σήμερα».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Να ξεκινήσουμε με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον ‘Καλλικράτη’ και θα ήθελα το σχόλιό σας για τον Β’ Βαθμό Τ.Α.
Θεωρώ ότι κινούνται σε τελείως λάθος κατεύθυνση. Οι αλλαγές στον ‘Καλλικράτη’ θα έπρεπε να γίνουν στην λογική της ενδυνάμωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα ήρθε η ώρα στην Ελλάδα –επιτέλους- να μεταβούμε από τον θεσμό της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στον θεσμό της Τοπικής και Περιφερειακής Διακυβέρνησης. Και νομίζω ότι το νομοσχέδιο αυτό που προωθούν, κάθε άλλο παρά αυτό κάνει. Αντιθέτως, οδηγεί σε ακυβερνησία τους δήμους και τις περιφέρειες, από τον τρόπο που θα λειτουργούν μέχρι και τον τρόπο που θα εκλέγονται. Αυτά όλα θα οδηγήσουν σε μια διαρκή ακυβερνησία και με τον κίνδυνο, τελικά, αυτός ο θεσμός να αποδυναμωθεί αντί να ενδυναμωθεί με τις αλλαγές αυτές.
• Στις αρχές Μαΐου ο πρωθυπουργός είχε μια συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας. Πώς είδατε την συνάντηση αυτή; Εκεί τέθηκαν τα θέματα που θέλατε;
Στην συνάντηση αυτή, συζητήθηκε η ανάγκη να πάει η χώρα σε ένα παραγωγικό μοντέλο, με το οποίο νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι. Από εκεί και πέρα όμως, το πώς πάει κανείς και με ποιο τρόπο πάει είναι κάτι διαφορετικό. Αυτό που συζητήσαμε είναι πώς μπορεί η κάθε περιφέρεια να παρουσιάσει το δικό της αναπτυξιακό πλαίσιο με προγραμματισμό κ.λπ. για τα επόμενα χρόνια. Από εκεί και πέρα, θα γίνουν συνέδρια στις 13 περιφέρειες της χώρας με εμπλεκόμενους όλους τους τοπικούς φορείς της κοινωνίας και της οικονομίας, να συζητηθεί το παραγωγικό μοντέλο της κάθε περιφέρειας και στο τέλος να διαμορφωθεί ένας συνολικός εθνικός σχεδιασμός.
Εμείς βέβαια, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το έχουμε ήδη κάνει. Εκεί στηρίζουμε το νέο πρόγραμμά μας ως προς την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και κυρίως στους άξονες της αγροτικής οικονομίας, του τουρισμού, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών και φυσικά, θεωρούμε το ό,τι είμαστε στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις άλλες περιφέρειες, αποδεικνύεται από το γεγονός πως έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά απορρόφησης τόσο στο προηγούμενο, όσο και στο νέο ΕΣΠΑ σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.
• Να μείνουμε στο ΕΣΠΑ, διότι το διαχειρίζονται οι περιφέρειες. Γενικά φαίνεται ότι η χώρα μας πάει καλά σε απορροφητικότητα –το ίδιο ισχύει και με την δική μας Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που είναι μάλιστα και πολυνησιωτική. Κατά την άποψή σας είναι ένα καλό εργαλείο ανάπτυξης για εσάς τους περιφερειάρχες που θέλετε να βοηθήσετε και να στηρίξετε τις τοπικές κοινωνίες;
Όχι μόνον είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης, αλλά αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο ανάπτυξης –και το μόνο που μας έχει μείνει. Κι αυτό γιατί η χώρα μας δεν έχει εκείνα τα εθνικά κονδύλια που θα επιτρέψουν να γίνουν έργα σε όλους τους τομείς και μάλιστα θα έλεγα ότι ακριβώς αυτά τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι που μας δίνουν την δυνατότητα να διαχειριστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε πολιτικές που έχουν να κάνουν και με τον πολίτη και με την καθημερινότητά του αλλά και με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα εσείς έχετε μια πολύ δυναμική Περιφέρεια και έναν εξαιρετικό περιφερειάρχη, που παράγει έργο, γνωρίζει το αντικείμενό του, έχει αποτελεσματικότητα και ικανότητα. Και αυτό φαίνεται από το πώς διοικείται η Περιφέρειά σας!
• Σχετικά με τις αρμοδιότητες που έχετε. Εκτιμάτε ότι είναι και μια ευκαιρία η Συνταγματική Αναθεώρηση για να τεθούν και κάποια θέματα επί τάπητος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και προτάσεις;
Ασφαλώς, όμως όσες προτάσεις κι αν έχουμε κάνει έχουν πέσει στο κενό. Διότι εμείς πιστεύουμε στην οικονομική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία των περιφερειών να μην εξαρτώνται δηλαδή οι προϋπολογισμοί των περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να έχουμε ανεξαρτησία με τα οικονομικά μας, να έχουμε οικονομική αυτοτέλια, να μπορούμε δηλαδή να διοικούμε και να σχεδιάζουμε τις πολιτικές όχι μόνον οριζόντια αλλά και σε κάποιους τομείς, κάθετα. Σήμερα, πολλές φορές δυστυχώς, σε έναν συγκεκριμένο τομέα μπορεί να συναντήσει κανείς, άλλες αρμοδιότητες να έχει ο δήμος, άλλες η περιφέρεια, άλλες το υπουργείο ή άλλοι φορείς. Αυτό δημιουργεί γραφειοκρατία και γενικότερα μια αναποτελεσματικότητα ως προς την επίτευξη του τελικού στόχου. Γι αυτό θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να ενδυναμωθούν οι περιφέρειες, να τους προωθήσουν τα εργαλεία εκείνα και να τους δώσουν τις δυνατότητες ώστε να λειτουργήσουν ως Περιφερειακές Κυβερνήσεις πια, και όχι ως η συνέχεια των παλαιών Νομαρχιών που είναι σήμερα.

• Να σας ρωτήσω για την Νέα Δημοκρατία και για την ηγεσία της. Πώς βλέπετε την στάση της ως αξιωματική αντιπολίτευση;
Η Νέα Δημοκρατία ασκεί παραγωγική και ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, έχει θέσεις και προτάσεις για το μέλλον της χώρας. Το ζητούμενο δεν είναι να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές αλλά να αποκτήσει η χώρα μια καλύτερη κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Και νομίζω ότι κινείται σ επολύ σωστή κατεύθυνση για να πετύχει αυτό τον στόχο.
• Εκτιμάτε ότι σύμφωνα και με τις μετρήσεις, όπως κινείται η Νέα Δημοκρατία, θα μπορέσει να καταφέρει την αυτοδυναμία –όποτε γίνουν εκλογές;
Κανείς δεν μπορεί να το ξέρει αυτό. Το πότε θα γίνουν εκλογές, πώς θα έχει πολιτευτεί και πορευτεί η κυβέρνηση μέχρι τότε, πώς θα έχει πορευτεί η αξιωματική αντιπολίτευση, ποια θα είναι τα δεδομένα στην χώρα μας κ.λπ. Είναι πάρα πολύ νωρίς για προβλέψεις. Αυτό όμως που πρέπει να υπογραμμίζει κανείς, είναι πως η Νέα Δημοκρατία έχει κατορθώσει να είναι ξεκάθαρα η πρώτη δύναμη στην χώρα σήμερα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ