Ειδήσεις

Στον κόσμο της η κυβέρνηση για τις παραλίες! Ακόμα δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ

Καταστάσεις «παράνοιας» επικρατούν στις παραλίες της Ρόδου (όπως και σε όλη την χώρα) με την καθυστέρηση παραχώρησής τους στους Δήμους.
Στο νησί της Ρόδου, που θέλει να επαίρεται πως είναι η «ναυαρχίδα» του Τουρισμού και ενώ έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, ο Δήμος Ρόδου, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, οι ξενοδόχοι αλλά και οι επιτηδευματίες βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Από την μία έρχονται οι τουρίστες, που απαιτούν να έχουν τις υπηρεσίες τους στις παραλίες, με τις ομπρέλες, την υγιεινή των τουαλετών, τους ναυαγοσώστες, την αποχέτευση κ.λπ. και από την άλλη, είναι όλοι…. παράνομοι!!!
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Μπελντέκο που μίλησε χτες στην «δημοκρατική», όλα βρίσκονται ακόμη στον αέρα:
«Μέχρι και αυτή την ώρα, η αναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Δυστυχώς δεν έχουμε στοιχεία ούτε ως προς το περιεχόμενό της και βρισκόμαστε όλοι σε αναμονή. Την ίδια ώρα, οι επιτηδευματίες ήδη δραστηριοποιούνται στις παραλίες –και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει να το εξετάσει το Υπουργείο. Εμείς περιμένουμε απλά τις οδηγίες. Καταλαβαίνετε πως όποιος δραστηριοποιείται στους χώρους αυθαιρέτως, είναι θέμα της υπηρεσίας μας και έχουμε την ευθύνη. Απλώς, η προηγούμενη ΚΥΑ έληξε στις 30 Απριλίου 2017, οπότε κάποιοι είχαν δραστηριοποιηθεί στο πλαίσιο αυτό και βρέθηκαν ξαφνικά από την 1η Μαΐου να είναι ‘αυθαίρετοι’ στον κοινόχρηστο χώρο. Είναι ένα σοβαρό θέμα και θεωρώ πως σύντομα θα πρέπει να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Από εδώ και πέρα, θα περιμένουμε την ΚΥΑ για να δούμε τις λεπτομέρειες και φυσικά να ακολουθήσουμε τη νομοθεσία για να είμαστε όλοι νόμιμοι. Η διαδικασία θα είναι προφανώς δύσκολη, λόγω της πίεσης του χρόνου και λόγω των συνεχιζόμενων καθυστερήσεων. Οι μόνες πληροφορίες που έχουμε είναι πως θα εφαρμοστεί σε κάποια σημεία της χώρας, πιλοτικά. Δεν θα έχει να κάνει με όλη την Δωδεκάνησο –ενδεχομένως να έχει να κάνει μόνον με ένα τμήμα του νησιού της Ρόδου. Δεν θα είναι καθολικό, δηλαδή –τουλάχιστον για φέτος».
Τι γίνεται στις παραλίες
Εντωμεταξύ, στις παραλίες (και κυρίως στις κεντρικότερες, όπως το ΕΛΛΗ, το Ενυδρείο κ.λπ. στο νησί της Ρόδου), όλοι βρίσκονται στις…. θέσεις τους και δουλεύουν κανονικά!
Από τους μικροπωλητές (με τα μικρά ψυγεία που πουλάνε αναψυκτικά και ποτά), τις Κινέζες μασέρ, τους Αφρικανούς που πουλάνε μικροπράγματα μέχρι και τους ομπρελάδες. Κληθείς από την «δημοκρατική» να σχολιάσει την κατάσταση αυτή ο εντεταλμένος για θέματα παραλιών δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Ψυλλάκης, δήλωσε τα εξής:
«Όπως είναι γνωστό, μερικές παραλίες ανήκουν στην ΕΤΑΔ, από την περιοχή του ΕΛΛΗ μέχρι το ξενοδοχείο Μπελβεντέρε και από την Ιξιά μέχρι και την περιοχή της Ιαλυσού και οι υπόλοιπες ανήκουν στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, από την περιοχή του πρώην Δήμου Πεταλούδων μέχρι την Ιαλυσό, ενώ από την ανατολική πλευρά (Ζέφυρος, Φαληράκι, Τσαμπίκα, Αφάντου) στο ΤΑΙΠΕΔ και οι υπόλοιπες ανήκουν στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Ο Δήμος Ρόδου, εμπλέκεται μόνον όταν και εφόσον γίνει η παραχώρησή τους από το κράτος, όπως κάθε χρόνο. Ωστόσο, αυτή την περίοδο, επειδή είναι αναγκαία η συνδρομή μας, ως δημοτική αρχή δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τις παραλίες στην τύχη τους, περιμένοντας την έκδοση της ΚΥΑ. Αναγκαστικά κάναμε κάποιες παρεμβάσεις: δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τις παραλίες βρώμικες και σε μορφή εγκατάλειψης. Σήμερα, τοποθετήσαμε κανιούργια αποδυτήρια κατά μήκος της κεντρικής παραλίας στο ΕΛΛΗ και στο Ενυδρείο και αύριο θα τοποθετήσουμε καινούργιους διαδρόμους, προκειμένου να είναι προσβάσιμες οι παραλίες στα ΑΜΕΑ. Κάνουμε ό,τι μπορούμε έστω και στα όρια της νομιμότητας. Δεν είναι δυνατόν η δημοτική αρχή Ρόδου να αφήσει στην τύχη τους τις παραλίες την στιγμή που έχουμε γεμίσει από τουρίστες οι οποίοι έρχονται και θέλουν να απολαύσουν τα θαλασσινά μπάνια τους. Για να καταλάβετε, σημειώθηκε υπερχείλιση σε βόθρους λόγω βλάβης. Τι θα έπρεπε να κάνει η δημοτική αρχή; Να πει δεν έχω αρμοδιότητα, δεν καθαρίζω την παραλία με τόσο κόσμο; Δεν γίνονται αυτά. Έστειλα βυτιοφόρα με προσωπική μου ευθύνη να αδειάσουν τους βόθρους….».
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση η οποία είναι γνωστή και όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στις παραλίες έχουν πιάσει «δουλειά», ο κ. Ψυλλάκης δήλωσε: «Οι ομπρελάδες κόβουν αποδείξεις και είμαστε σε συνεννόηση σε ό,τι αφορά την λειτουργία της παραλίας. Ξέρουμε ότι δεν είναι νόμιμοι από άποψη αρμοδιότητας καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης. Από φορολογικής άποψης, κόβουν αποδείξεις. Όσο για τους υπόλοιπους, μικροπωλητές (με τα μικρά ψυγεία που πουλάνε αναψυκτικά και ποτά), τις Κινέζες μασέρ, τους Αφρικανούς που πουλάνε μικροπράγματα είναι 100% παράνομοι –δεν κόβουν αποδείξεις. Αυτό παραμένει ένα ‘αγκάθι’ και πρέπει να παταχθεί. Το λέμε και το ξαναλέμε. Έχω ζητήσει επανειλημμένα την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Κυνηγάνε την φοροδιαφυγή αλλού, και όχι εκεί που υπάρχει πραγματικά! Εκτιμώ πως πρέπει να βρεθεί επιτέλους μια άλλη λύση….» κατέληξε ο κ. Ψυλλάκης.
Θυμίζουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η αναμενόμενη ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας που σύμφωνα με το Νόμο 2971/2011 καθορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους για την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλιών, σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι έτοιμη και αναμένεται να δημοσιευτεί από μέρα σε μέρα. Η ισχύς θα είναι μέχρι τις 31/12/2019 και προβλέπει δημοπράτηση από ένα έως τρία χρόνια. Βασικό σημείο της, είναι η διατήρηση για τους Δήμους του 70% επί των εισπράξεων από τα τμήματα της παραχώρησης και 30% θα αποδίδεται στο Δημόσιο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου