Σε στενό κλοιό από το Ελληνικό Δημόσιο και το ΙΚΑ ΕΤΑΜ βρίσκεται η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, εξαιτίας οφειλών παρελθόντων ετών που δεν ρυθμίστηκαν με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να απολέσει τα περιουσιακά της στοιχεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα του νησιού.
Ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου συζητήθηκε συγκεκριμένα χθες η ανακοπή που άσκησε η ΕΑΣΔ κατά του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ρόδου και του με αρ. πρωτ. 25192/28.09.2016 (αριθμ. προγρ. πλειστ/μού: 2/2016) προγράμματος αναγκαστικού πλειστηριασμού ακινήτου, που της επιδόθηκε την 20η Δεκεμβρίου 2016.
Το ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ρόδου προγραμματίζει συγκεκριμένα να εκθέσει σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό την 18η Ιανουαρίου ημέρα Τετάρτη και από τις 16:00 έως τις 17:00 της ίδιας ημέρας στο κατάστημα του Ειρηνοδικείου Ρόδου, ενώπιον συμβολαιογράφου την ακίνητη περιουσία της ΕΑΣΔ, για ποσό οφειλής 8.274.782,19 ευρώ!!
Το ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ρόδου προγραμματίζει συγκεκριμένα να εκπλειστηριάσει ολόκληρο το ακίνητο της «ΡΟΔΙΑ» στο Κορακόνερο, το οποίο μάλιστα έχει επί σειράν ετών εκμισθωθεί σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία καταβάλλει ανελλιπώς τα μισθώματα στην ΔΟΥ Ρόδου, για την εξόφληση ρυθμισμένης οφειλής της ΕΑΣΔ προς το Ελληνικό Δημόσιο!!
Το συγκεκριμένο ακίνητο κατασχέθηκε δυνάμει της υπ’ αρ. 3879 Β/2013 έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας δικαστικού επιμελητή και εκτιμήθηκε από τον ίδιο «ως ενιαίο σύνολο» στο ποσό των 2.500.000 € και τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε σύμφωνα με τον πράξη καθορισμού του ΙΚΑ Ρόδου το ποσό των 2.000.000 €.
Σε κανένα σημείο της κατασχετήριας έκθεσης του ως άνω δικαστικού επιμελητή δεν αναφέρεται ότι ο ίδιος μετέβη στο ακίνητο, έλεγξε την κατάστασή του και το εκτίμησε στο ποσό αυτό, ενώ δεν υπάρχει λεπτομερής περιγραφή του ακινήτου για τη σημερινή του κατάσταση, η οποία απέχει παρασάγγας από την περιγραφή αυτού στην κατασχετήρια έκθεση, όπως αναφέρει στην ανακοπή της η ΕΑΣΔ.
Υποστηρίζεται μάλιστα ότι στην έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης του, ο επιμελητής, έθεσε αξία του παραπάνω ακινήτου μικρότερη από την πραγματική αγοραία αξία.
Η Συνεταιριστική Οργάνωσή δραστηριοποιείται -μεταξύ άλλων- στην παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος αλλά και σε γεωργικές εργασίες.
Τα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσής βρίσκονται στην πόλη της Ρόδου (επί της οδού Κλαυδίου Πέππερ αρ. 1), ενώ διαθέτει καταστήματα γεωργικών εφοδίων στην πόλη της Ρόδου, στην Απολακκιά, στα Καλαβάρδα και στο Πυλί της Κω, και σούπερ μάρκετ στην περιοχή των Φανών και στο Πυλί της Κω. Για τις δραστηριότητές της αυτές απασχολεί σήμερα 46 υπαλλήλους.
Αρχικά η πορεία της εταιρίας ήταν ανοδική, ενώ στη συνέχεια και συγκεκριμένα από το έτος 2005 –λόγω αφενός των συσσωρευμένων οφειλών των πιστωτών, αφετέρου των βεβαρημένων οικονομικών υποχρεώσεών της- άρχισε να δανείζεται από πιστωτικά ιδρύματα, ενώ συνήψε με την «Πειραιώς Leasing» σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης για το ακίνητο που βρίσκεται επί της οδού Κλαυδίου Πέππερ.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να αδυνατεί να είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις στο ΙΚΑ.
Χαρακτηριστικό δε είναι ότι οι οφειλές της ΕΑΣΔ στον εν λόγω ασφαλιστικό φορέα, όπως διαπιστώνονται από την κατασχετήρια έκθεση, προκύπτουν από το έτος 2005 μέχρι σήμερα.
Η ΕΑΣΔ, προς εξυπηρέτηση του σκοπού συστάσεως και λειτουργίας της, διέθετε -και διαθέτει-πολλά ακίνητα στην περιοχή της Ρόδου.
Μεταξύ αυτών είναι και το ακίνητο στο οποίο επισπεύδεται ο πλειστηριασμός. Το εν λόγω ακίνητο έχει εμβαδόν 17.299 τμ. (και όχι 14.940 τμ όπως εσφαλμένα αναγράφεται στην έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης και στο πρόγραμμα πλειστηριασμού) και βρίσκεται στην περιοχή «Καναμάτ» της Δημοτικής Ενότητας Ρόδου, νοτίως του νέου καρνάγιου.
Στο εν λόγω ακίνητο κατά την περίοδο της Ιταλικής κατοχής της Δωδεκανήσου ανεγέρθησαν από την τότε Ιταλική Διοίκηση εγκαταστάσεις ελαιουργίας και σαπωνοποιίας.
Πέραν των αρχικών εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν κατά την πρώτη περίοδο της Ιταλικής Διοίκησης κατά καιρούς αναγέρθηκαν ή κατεδαφίστηκαν διάφορα κτήρια και εγκαταστάσεις.
Στην παρούσα χρονική στιγμή, τμήματα του ακινήτου μισθώνονται από την ΕΑΣΔ σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τη λειτουργία κέντρων διασκέδασης.
Αξίζει να επισημανθεί δε, ότι βάσει του φύλλου υπολογισμού η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται στο ποσό 2.323,927 ευρώ.
Αν συνεκτιμηθεί δε το γεγονός ότι αφενός η θέση του εν λόγω ακινήτου είναι προνομιούχα, καθώς βρίσκεται «πάνω» στην ακτή, δίπλα με το νέο καρνάγιο στην εμπορική και τουριστική περιοχή της λεωφόρου Ρόδου – Καλλιθέας, απέχει μόλις 3 χλμ από το κέντρο της πόλεως της Ρόδου, αφετέρου ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός του ακίνητου είναι από τις πλέον κερδοφόρες στο νησί της Ρόδου (καθώς λειτουργεί εντός αυτού το club με την επωνυμία «PARADISO», όπου φιλοξενεί τους καλοκαιρινούς μήνες διάσημους τραγουδιστές και dj, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα λειτουργεί ο χώρος «VILLARODIA»), είναι σαφές ότι η σημερινή αγοραία αξία του ακινήτου είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που αναφέρεται στην κατασχετήρια έκθεση και ανέρχεται στο ποσό των 3.500.000 €.
Η ΕΑΣΔ ζητά έτσι να διορθωθεί το πρόγραμμα αναγκαστικού πλειστηριασμού ακινήτου, ως προς την εκτιμηθείσα αξία της ως άνω κατασχεθείσας και εκπλειστηριαζομένης ακίνητης περιουσίας της στο ποσό των 3.500.000 ευρώ και να ορισθεί η τιμή της πρώτης προσφοράς στα 4/5 του ως άνω ποσού και να ανασταλεί η διενέργεια του πλειστηριασμού που ορίσθηκε για την 18/01/2017 και να ορισθεί νέα ημερομηνία διενέργειας αυτού.
Αιτείται ακόμη να διαταχθεί και να ορισθεί η επανάληψη των γνωστοποιήσεων και των δημοσιεύσεων που απαιτούνται για την τέλεση του πλειστηριασμού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ