Ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα για την εφετινή τουριστική περίοδο, η οποία φαίνεται ότι θα ξεκινήσει αρκετά νωρίς. Το ενδιαφέρον για τη Ρόδο είναι έντονο με τις κρατήσεις από σημαντικές αγορές να παρουσιάζουν διψήφια ποσοστά αύξησης.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, παρουσιάζεται αύξηση τουλάχιστον της τάξης του 10% στη ζήτηση των χρονοθυρίδων των πτήσεων (slots) από τους τουρ οπερέιτορς προς την ΥΠΑ Ρόδου. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί τα slot, που σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι θα διατηρήσουν το διψήφιο ποσοστό αύξησης. Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι οι τουρ οπερέιτορς δίνουν φέτος μεγάλη βαρύτητα στη Ρόδο.
Μάλιστα, αεροπορικές εταιρείες, όπως η Easy Jet, ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν πτήσεις προς τη Ρόδο από τα τέλη Μαρτίου, ενώ μεγάλοι τουρ οπερέιτορς προσανατολίζονται να ξεκινήσουν το πτητικό τους πρόγραμμα προς Ρόδο από τις 4 Απριλίου 2017. Δεδομένης της τάσης αυτής αναμένεται αρκετά ξενοδοχεία να ανοίξουν φέτος νωρίτερα.
Άκρως ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που καταφθάνουν από την αγορά της Γερμανίας. Οι κρατήσεις παρουσιάζουν ήδη διψήφια ποσοστά αύξησης. Την ίδια στιγμή αναμένεται αύξηση αφίξεων και από την Ρωσία. Σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες, σχεδόν όλοι οι Ρώσοι που το επιθυμούσαν, έχουν πάρει βίζα για πολλά έτη, χάρη στη δουλειά που έχουν κάνει το προξενείο και η πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη. Αυτό σημαίνει ότι φέτος δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, από τον Μάιο, να επισκεφτούν την Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στη «δ» ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΞΡ, κ. Βασίλης Μηναϊδης αναφέρει ότι οι τουρ οπερέιτορς θα θελήσουν να διοχετεύσουν περισσότερους τουρίστες στην Ελλάδα και προφανώς στη Ρόδο για να αποφύγουν το overbooking που σημειώθηκε πέρυσι στην Ισπανία και σε άλλους προορισμούς της Μεσογείου, όταν είχαν σταματήσει να «πουλάνε» την Τουρκία και τη Β. Αφρική. Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν έκτακτες εξελίξεις και επικρατήσει η ομαλότητα στην Ελλάδα, η τουριστική περίοδος αναμένεται να είναι πετυχημένη σε επίπεδο αφίξεων.
«Σε γενικές γραμμές είναι πολύ καλή η εικόνα που υπάρχει για τη φετινή σεζόν. Η Γερμανία είναι μία από τις αγορές που πάνε πολύ καλά και θα καταγράψει σημαντικό ποσοστό αύξησης. Η Ελλάδα έχει αυξημένη ζήτηση φέτος. Το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία δεν επηρεάζει καθόλου την Ελλάδα. Αν δεν υπάρχουν έκτακτες εξελίξεις η σεζόν θα κυλήσει ομαλά. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση και έλλειψη κλινών στη Μεσόγειο, από τότε που έκλεισαν οι προορισμοί της Τουρισκίας και της Β. Αφρικής. Η Ελλάδα μόνο οφέλη μπορεί να έχει από αυτή την κατάσταση», είπε ο κ. Μηναϊδης .
Παρόλο όμως που όλοι οι οιωνοί για τις αφίξεις ξένων τουριστών κατά την νέα σεζόν είναι θετικοί, εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι η μεγάλη φορολογία. Κυρίως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια, δεν αναμένεται να επωφεληθούν από την αύξηση των αφίξεων και τις καλύτερες τιμές που υπάρχουν φέτος, δεδομένου ότι ο δυσβάστακτος πλέον ΦΠΑ δεν αφήνει περιθώρια για οικονομικές …ανάσες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ