Ειδήσεις

“Επίπλαστη και ανακριβής η εικόνα από τα στοιχεία των αφίξεων στον τουρισμό”

Χρειαζόμαστε ένα Ερευνητικό Ινστιτούτο που θα κάνει επεξεργασία και ουσιαστική μελέτη για αυτά τα στοιχεία

Στην εκτίμηση ότι η εικόνα για τις αφίξεις στον τουρισμό δεν είναι ακριβής, παραθέτοντας και σχετικά στοιχεία, προέβη ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στη Βουλή.
Ο κ. Κόνσολας αφού τόνισε ότι ορθώς η Τράπεζα της Ελλάδας δίνει τα στοιχεία για τις αφίξεις των ξένων τουριστών, έθεσε το ερώτημα: «Πόσοι και ποιοι από αυτούς είναι οι ξένοι τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα, ως τουριστικό προορισμό», επισημαίνοντας ότι πολλοί από αυτούς είναι Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και έρχονται για να περάσουν λίγες μέρες στο σπίτι τους, με τους δικούς τους ανθρώπους. Ένας μεγάλος αριθμός, επίσης, είναι πολίτες γειτονικών χωρών που έρχονται για μονοήμερη ή ολιγόωρη επίσκεψη στη χώρα μας.
«Όλους αυτούς θα τους θεωρήσουμε τουρίστες, θα τους εντάξουμε στο συνολικό αριθμό επισκεπτών για να λέμε ότι έχουμε αύξηση του τουριστικού ρεύματος, την ίδια ώρα που οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, τα τουριστικά έσοδα, δηλαδή, παρουσιάζουν μείωση;», αναρωτήθηκε ο κ. Κόνσολας.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας αποκάλυψε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, οι αφίξεις από τα Σκόπια ανήλθαν σε τρία εκατομμύρια επισκέπτες!

«Είναι τουρίστες αυτοί; Είναι δυνατόν τα Σκόπια να είναι η κύρια τουριστική αγορά μας; Όχι φυσικά. Είναι αφίξεις πολιτών από τα Σκόπια που έρχονται για λίγες ώρες στην Ελλάδα. Και όμως αυτοί καταγράφονται στις αφίξεις», τόνισε ο κ. Κόνσολας.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας κατέληξε λέγοντας:
«Είναι φανερό ότι απουσιάζει η επεξεργασία των στοιχείων για τις τουριστικές αφίξεις, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα και ασφαλή δεδομένα, που θα μας επιτρέψουν να διαμορφώσουμε πολιτική για τον τουρισμό.
Από εκεί πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε και να συμφωνήσουμε, ότι ο τουρισμός μας χρειάζεται ένα ισχυρό, αξιόπιστο και εξειδικευμένο think tank, το οποίο μπορεί να έχει την οργανωτική υποδομή ενός Ερευνητικού Ινστιτούτου.
Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας από την εικόνα της επίπλαστης και ψευδούς αύξησης του αριθμού των επισκεπτών και να πάμε στην πραγματική εικόνα».
Αναφερόμενος στην επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού για την Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, τόνισε ότι αυτού του είδους οι διακρατικές συμφωνίες θα πρέπει να συνοδεύονται από ουσιαστικές δράσεις.
Μία από αυτές είναι η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση αλλοδαπών σπουδαστών.
«Οι ΑΣΤΕ υπήρξαν πυρήνες και σημείο αναφοράς στην τουριστική εκπαίδευση για δεκαετίες, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμιστεί. Τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης, εφόσον λειτουργούσαν τα αγγλόφωνα τμήματα τουριστικών σπουδών, που είχαμε προτείνει και θα ιδρύονταν, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην κατεύθυνση της μετατροπής της χώρας μας σε κέντρο τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην ευρύτερη περιοχή. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει με τους όρους και τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Είχα καταθέσει και αντίστοιχες προτάσεις στην κυρία Υπουργό.
Πρέπει να αναγεννηθούν και να αναβαθμιστούν οι ΑΣΤΕ, να τεθεί σε νέες βάσεις η λειτουργία τους, κατ’ αρχάς, και θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ισχυρή και αυτόνομη ταυτότητα για τις ΑΣΤΕ, αφού θα μπορούσαν να μετατραπούν σε Ακαδημίες ξενοδοχειακών σπουδών», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.
Κλείνοντας το πρώτο μέρος της ομιλίας του ο κ. Κόνσολας, πρότεινε να υπάρξει ενημέρωση από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, για την πορεία και τον δείκτη υλοποίησης των δράσεων που περιλαμβάνονται στο παρόν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Μετά την απάντηση της Υπουργού, ο κ. Κόνσολας πήρε το λόγο κάνοντας συγκεκριμένες επισημάνσεις για την πορεία του τουρισμού και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος, αναφερόμενος στους συντελεστές φορολόγησης που έχουν πλήξει τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου. Επιπλέον, τόνισε ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού από την πλευρά της κυβέρνησης, έχει συμβάλει στην αποσταθεροποίηση του τουρισμού, ειδικά στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του.
Τέλος, αναφέρθηκε στην πρότασή του για σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με τη συμμετοχή των αρμόδιων Υπουργείων και φορέων για να συζητηθούν ζητήματα της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, η οποία ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Ο Πυρσός    12.01.2017 12:24

    Είναι γνωστή πλέον η τακτική της ΝΔ να επιχειρεί να διαστρεβλώσει την θετική πορεία και την εικόνα του ελληνικού τουρισμού.

    Ο κ.Κόνσολας αναφέρει ότι είναι επίπλαστη και ψευδής η θετική εικόνα των αφίξεων, επικαλούμενος μεμονωμένα στοιχεία για τον αριθμό των Σκοπιανών επισκεπτών το 2015 που έχει δημοσιοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος ήδη από τον Απρίλιο του 2016!

    Πράγματι το 2015, χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ο αριθμός των αφίξεων από τα Σκόπια ανήλθε σε 3,05 εκατ. με μέσο όρο 2 διανυκτερεύσεων ( σύνολο άνω των 6 εκατ. διανυκτερεύσεων σε ελληνικά τουριστικά καταλύματα).

    Γιατί ο εκπρόσωπος δηλώνει έκπληκτος για τα νούμερα αυτά, όταν μάλιστα η κυβέρνησή του κόμματός του γνώριζε και πανηγύριζε τις μεγάλες αυξήσεις από την ΠΓΔΜ τα έτη 2014 και 2013 επί των ημερών της; Το 2014 οι αφίξεις των Σκοπιανών ήταν ήδη περίπου 2,5 εκατ. με αύξηση 38,4% έναντι του 2013, και αντίστοιχα το 2013 υπήρχε αύξηση άνω του 30%.

    Είναι τουλάχιστον αστείο η ΝΔ επιλεκτικά να αποφασίσει να βαφτίζει ή όχι «τουρίστες» τους αφικνούμενους από συγκεκριμένες αγορές ανάλογα με το πότε βρίσκεται στην εξουσία, και να εμπαίζει το γεγονός αυτό, παρότι οι αφίξεις του οδικού τουρισμού μεταφράζονται σε έσοδα για τις τοπικές κοινωνίες.

  • Aspa Plakopita    12.01.2017 12:13

    Ασόβαρα τα όσα λέει ο κ. Κόνσολας για τους Σκοπιανούς τουρίστες.

    Προσωπικά έχω μάθει επιχειρηματικά να μην με ενοχλεί κανένας τουρίστας που αφήνει το οποιαδήποτε ευρώ ή λέβα στη χώρα μου και το χαίρομαι ιδιαίτερα, διότι αυτός πρώτα αφήνει ένα ευρώ στη χώρα μου, το οποίο βοηθά το ελληνικό Α.Ε.Π., είναι και ένας πρεσβευτής των καλών υπηρεσιών στη χώρα του και σε οποιονδήποτε άλλον και στα κοινωνικά διαδίκτυο, για να μου έρθουν τον επόμενο χρόνο περισσότεροι τουρίστες.

    Το ίδιο ισχύει και για τους Βούλγαρους και για τους Τούρκους και τόσους άλλους που πλημμύρισαν την περίοδο των εορτών τα χιονοδρομικά της βόρειας Ελλάδας…

    Εδώ ο τουρισμός της Αυστρίας που αγγίζει τα 35 εκατ βασίζεται εξ ολοκλήρου στις μονοήμερες εκδρομές και τις οδικές αφίξεις από Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και τις λοιπες τριγύρω χώρες…

    Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ.Κόνσολα οι Τούρκοι που επισκέπτονται με μονοήμερες εκδρομές τα Δωδεκάνησα, δεν είναι τουριστες και δεν αφήνουν χρήματα στις τοπικές κοινωνίες…

    Άπειρος είναι θα μάθει…

Σχολιασμός άρθρου