Ειδήσεις

Α. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ άγρυπνη αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης

Μεγάλες αλλαγές εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ανανεώσουν το πρόσωπο του, τις ιδέες του και τα ερείσματά του εντός της ελληνικής κοινωνίας, στον απόηχο της διάσπασης με την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της εσωτερικής διαμάχης του περασμένου Αυγούστου, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας πριν λίγη ώρα τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής. Σχεδόν τρεις εβδομάδες από το νικητήριο αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας μίλησε για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να μετατραπεί στη μεγάλη λαϊκή Αριστερή παράταξη, που θα ανοίξει τις πόρτες του σε νέα μέλη και δε θα ταυτίζεται με το κράτος.

“Ο λαός μας δικαίωσε για τη μεγάλη και δύσκολη μάχη που δώσαμε στη διαπραγμάτευση αλλά και για τις δύσκολες επιλογές μας, προκειμένου να μείνουμε όρθιοι και να αποφύγουμε τη παγίδα των ακραίων συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης. Και μας έδωσε διπλή εντολή: από τη μια να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα στη χώρα. Και από την άλλη να προχωρήσουμε στις μεγάλες και αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεως που θα ξεριζώνουν το κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής και θα οικοδομούν κράτος δικαιοσύνης και αξιοκρατίας στο τόπο μας”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για ταξική ψήφο από τα λαϊκά στρώματα, τα οποία στήριξαν την Κουμουνδούρου.
“Σε αυτές τις εκλογές όμως πέραν της δικαίωσης και της εμπιστοσύνης στο ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε και την απόλυτη επιβεβαίωση ενός νέου διαχωρισμού του εκλογικού σώματος. Επιβεβαιώθηκε η ταξική ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ. Τα λαϊκά στρώματα, με την ανοιχτόκαρδη εμπιστοσύνη που μας περιέβαλαν και τα πλειοψηφικά ποσοστά στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά και όλης της Ελλάδας, αποτελούν για μας ταυτόχρονα δέσμευση αλλά και πυξίδα για τις πολιτικές μας προτεραιότητες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τον πρωθυπουργό, ο οποίος κινήθηκε αποκλειστικά στο πρώτο μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του γύρω από τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν εντός του κόμματος, στη νέα του ημέρα και μετά την αναχώρηση των λαφαζανικών, για να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ τους πολιτικούς του στόχους θα πρέπει να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος και να λειτουργήσει ως πραγματικό κύτταρο της κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι χαρακτήρισε ως προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας την αντιστοίχιση της Κουμουνδούρου με την εκλογική και κοινωνική της βάση, αναγνωρίζοντας προφανώς λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, για ένα κόμμα που, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει κατά καιρούς, δεν κατόρθωσε ποτέ να είναι ενιαίο.
“Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοιχτό στο περιβάλλον του και τα κοινωνικά κινήματα γύρω του. Ένα κόμμα ανοιχτό στις νέες και τους νέους. Όχι ένα κόμμα, κλειστό γραφειοκρατικό οργανισμό αναπαραγωγής των στελεχών του. Αυτό σημαίνει ν’ ανοίξουν, οι οργανώσεις μελών σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημά μας και συμφωνούν προγραμματικά και πολιτικά με τις θέσεις μας. Η πολιτική της καχυποψίας και των κλειστών θυρών, είτε για να διατηρηθούν με τεχνητό τρόπο κάποιοι εσωκομματικοί συσχετισμοί, ξεριζώνοντας το κόμμα από την κοινωνία, είτε, ενδεχομένως, με το σκεπτικό του “λίγοι και καλοί”, έληξε οριστικά στις 20 Σεπτέμβρη. Και έληξε τόσο γιατί η παραλειτουργία κόμματος μέσα στο κόμμα τελείωσε – και μάλιστα με άδοξο τρόπο”, επεσήμανε, βάζοντας ευθέως στο στόχαστρό του τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους πρώην συντρόφους του της Αριστερής Πλατφόρμας.
“Το κόμμα μας, λοιπόν, δεν θα λειτουργεί ως ιδεολογικός και οργανωτικός μηχανισμός νομιμοποίησης των κρατικών πολιτικών. Έτσι ώστε, αργά ή γρήγορα, να μετασχηματιστεί σε υποσύστημα του κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του στη νέα εποχή που ξεκίνησε στις 20 Σεπτέμβρη, θα πρέπει να είναι “κόμμα εκτός κράτους”, για να θυμηθούμε έναν όρο του Γκράμσι. Δηλαδή, ένα κόμμα που δεν απορροφάται από το κράτος, δεν κρατικοποιείται με τη μαζική μεταπήδηση των στελεχών του στον κρατικό μηχανισμό, δεν αποκόπτεται από τις κοινωνικές τάξεις που εκπροσωπεί και δεν εκφυλίζεται σε κρατικό όργανο. Αντίθετα, θα λειτουργεί ως συλλογικός διανοούμενος, που, σε αντιστοίχιση με τις κοινωνικές διεργασίες και μετατοπίσεις που συντελούνται, επανακαθορίζει την πολιτική στρατηγική του για τη διεύθυνση της κοινωνίας. Ένα κόμμα που δίνει καθημερινά τη μάχη της ηγεμονίας. Γιατί αλίμονο σε όποιους πιστεύουν ότι εκλογική νίκη της Αριστεράς σημαίνει και η ηγεμονία της Αριστεράς είναι κλειδωμένη. Και για να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. Με αυτήν την έννοια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί ως η άγρυπνη αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης”, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Εστιάζοντας στα του επόμενου κρίσιμου συνεδρίου του κόμματος και στα βήματα έως αυτό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανασυγκρότηση των οργανώσεων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, για μία καμπάνια εγγραφής νέων μελών και για ένα συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία. “Θέλουμε ένα συνέδριο που θα αντανακλά την πραγματικότητα που όλοι μας βιώσαμε στην προεκλογική περίοδο. Που θα αντανακλά, δηλαδή, την κοινωνική δυναμική που έχει αναπτυχθεί στους μαζικούς χώρους και τις λαϊκές γειτονιές. Προχωράμε σε ένα συνέδριο στρατηγικού προσανατολισμού στις νέες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Με προσυνεδριακές διαδικασίες ανοιχτές στους πολίτες που πιστεύουν σ’ εμάς και θέλουν να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα αν για δεκαετίες ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και Νέα Δημοκρατία”, σημείωσε.

Μήνυμα τετραετίας
Προσπαθώντας να ξορκίσει τα σενάρια γύρω από το εύθραυστο “155” των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Τσίπρας έκανε και πάλι λόγο για ορίζοντα τετραετίας. “Με την ετυμηγορία του, ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή για κυβέρνηση τετραετίας, μετά τη δύσκολη περίοδο της διαπραγμάτευσης”, επεσήμανε και έδειξε ευθέως και πάλι προς τη σαφή ολοκλήρωση όλων των δεσμεύσεων, όπως αυτές εκπορεύονται από το πρώτο Αριστερό μνημόνιο.
Κατά τα λοιπά, πάντως και στο δεύτερο κομμάτι της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός ανέγνωσε εκ νέου τις προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης, μοιράζοντας υποσχέσεις για ένα παράλληλο πρόγραμμα και έξοδο από την επιτροπεία, όταν ο ίδιος πριν δύο μήνες έβαλε την υπογραφή του κάτω από ένα νέο μνημόνιο τριετίας.
Κατά τον κ. Τσίπρα, προτεραιότητες των επόμενων μηνών είναι:
-Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015.
-Η προστασία της πρώτης κατοικίας.
-Η απομείωση του χρέους και
-Η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Όσον αφορά στις παρεμβάσεις, ο πρωθυπουργός κινήθηκε στην πεπατημένη των δυο ομιλιών του στη Βουλή, αποφεύγοντας να μπει στη λογική των ισοδυνάμων για τα μείζονα ζητήματα του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και του αγροτικού κόσμου. Για αυτά, ο κ. Τσίπρας επέλεξε τη…σιωπή.
Όπως σημείωσε, στις άμεσες παρεμβάσεις περιλαμβάνονται:
-Η δημοκρατική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η εισαγωγή νέου, ενιαίου μισθολογίου από την 1η Γενάρη του 2016, χωρίς καμία απώλεια εισοδήματος για κανέναν από τους εντασσόμενους σε αυτό.
-Η στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πτυχές, η διεύρυνση των παρεμβάσεων για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας και η αντιμετώπιση της φτώχειας.
-Η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα αποτελεί το βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας.
-Η μεταρρύθμιση στην παιδεία, με νέο χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης και έρευνας ώστε τα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά και Ερευνητικά Ιδρύματα, να αναλάβουν ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που τους αξίζει στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.
-Η συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, προστατεύοντας το επίπεδο των παροχών.
-Η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής. “Όσοι αετονύχηδες οφείλουν στον ελληνικό λαό, θα εμφανισθούν ένας προς ένα στον γκισέ για να καταβάλουν τα οφειλόμενα. Γιατί το πάρτι τελείωσε

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου