Ειδήσεις

Ανοιχτή επιστολή ευρωπαϊκών εφημερίδων στους ηγέτες της ΕΕ για το προσφυγικό

Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες της Ε.Ε. μέσω της οποίας τούς ζητούν να αναλάβουν αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης απέστειλαν ευρωπαϊκές εφημερίδες. Οι υπογράφοντες την επιστολή ζητούν να ανασταλεί η συνθήκη του Δουβλίνου που προβλέπει την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην χώρα από την οποία εισήλθαν στην ΕΕ, όσο συνεχίζει να καταφτάνει στην Ευρώπη μεγάλος αριθμός προσφύγων. Αίτημά τους είναι επίσης να ενταθούν οι πιέσεις σε άλλους καίριους διεθνείς παίκτες όπως το Ιράν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ, προκειμένου να βάλουν τα δυνατά τους για να φέρουν τις αντιμαχόμενες πλευρές της συριακής σύγκρουσης σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ.

Αναλυτικά η επιστολή:

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη προσφυγική κρίση που έχει γνωρίσει ο κόσμος από τον B’ παγκόσμιο πόλεμο. Με τον πόλεμο στη Συρία να διανύει τον πέμπτο του χρόνο, εκτοπισμένοι άνθρωποι στρέφονται όλο και συχνότερα στην ήπειρό μας για προστασία και βοήθεια. Ολο και περισσότεροι χάνουν τη ζωή τους στην απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις. Παρ’ όλα αυτά κάθε μήνα που περνά, η Ευρώπη κάνει λίγα και με μεγάλη καθυστέρηση. Βιώνουμε μια προσφυγική καταστροφή αλλά η απροθυμία για δράση αποκαλύπτει επίσης μια σοβαρή πολιτική κρίση.

Παρά το ταραγμένο παρελθόν της, η Ευρώπη πρέπει τώρα να δείξει ότι είναι μια ήπειρος ενωμένη που έχει οικοδομηθεί πάνω στις αρχές της αλληλεγγύης, της ισότητας και της ελευθερίας. Την 14η Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί των χωρών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν λύσεις στην κρίση. Σήμερα κορυφαίες εφημερίδες της Ευρώπης ενώνουν τις φωνές τους σε μία έκκληση, με την οποία καλούν τους ηγέτες μας να αδράξουν την ευκαιρία και να αναλάβουν αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες.

Ζητάμε από τους ηγέτες μας:

– Να θεσπίσουν απλές, ασφαλείς και πρακτικές διαδικασίες για τους πρόσφυγες ώστε να μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους ερχόμενοι εδώ. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξαλειφθεί η παράνομη διακίνηση και να μειωθούν τα θύματα.

– Να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης, όπου καταφτάνουν πρώτα οι πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες, χρηματοδοτώντας και οργανώνοντας ένα ασφαλές, αξιοπρεπές, συντονισμένο σύστημα υποδοχής στις πύλες της Ευρώπης με μια ταχεία και δίκαιη εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

– Να αναστείλουν τη συνθήκη του Δουβλίνου που προβλέπει την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην χώρα από την οποία εισήλθαν στην ΕΕ, όσο συνεχίζει να καταφτάνει στην Ευρώπη μεγάλος αριθμός προσφύγων.

– Να υποστηρίξουν μια δικαιότερη διανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης, πολύ πιο φιλόδοξο από ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα. Ο Υπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Ευρώπη θα αναλάβει την ευθύνη 200.000 προσφύγων. Αυτό πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης των συζητήσεων.

– Να αυξήσουν την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής, που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο στη Συρία. Ενα πακέτο βοήθειας πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα, νερό και φάρμακα, αλλά να δεσμεύει και την Ευρώπη στην ανασυγκρότηση τοπικών κοινοτήτων στο απώτερο μέλλον, προσφέροντας έτσι στους λαούς της Μέσης Ανατολής ελπίδα και ευκαιρίες για ένα ασφαλέστερο και καλύτερο μέλλον στις δικές τους χώρες.

– Να εντείνουν τις πιέσεις σε άλλους καίριους διεθνείς παίκτες όπως το Ιράν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ, προκειμένου να βάλουν τα δυνατά τους για να φέρουν τις αντιμαχόμενες πλευρές της συριακής σύγκρουσης σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ.

Οι ηγέτες μας πρέπει να δείξουν κουράγιο και διορατικότητα αν δεν θέλουν να αποτύχουν σε αυτήν τη δοκιμασία για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μας. Πρέπει να δράσουμε και μάλιστα άμεσα.

Υπογράφουν οι:

Bernd Ulrich
Die Zeit
Germany

Ezio Mauro
La Repubblica
Italy

Antonio Caño
El Paìs
Spain

Johan Hufnagel and Laurent Joffrin
Libération
France

Amol Rajan
The Independent
United Kingdom

Oliver Duffi
United Kingdom

Andreas Paraschos
Ekathimerini
Cypres

András Murányi
Népszabadság
Hungary

Matúš Kostolný
Denník N
Slovakia

Adam Michnik
Gazeta Wyborcza
Poland

Jan Helin
Aftonbladet
Sweden

Christian Jensen
Information
Denmark

Anna B. Jenssen
Morgenbladet
Norway

Ξένια Κουναλάκη
Καθημερινή
Ελλάδα

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου