Είναι να  γίνει η αρχή. Κάποιος, μια νύχτα, αφήνει έναν όγκο κλαδιών από δένδρα -που έκοψε, προφανώς, απ’ το σπίτι του- δίπλα στον κάδο απορριμμάτων του Δήμου ή όπου αλλού τον βολεύει δίπλα στο χωριό του, μέσα στο δάσος. Την επόμενη νύχτα κάποιος άλλος -ή ο ίδιος- συνέβαλε με άλλα κλαδιά στη διόγκωση της μικρής χωματερής. Αυτό ήταν! Η κατάσταση ξέφυγε. Σε μόλις μία εβδομάδα ο κάδος ή το δάσος, μετατρέπεται σε ένα «βουνό» από κλαδιά, στρώματα, καφάσια, παλιές τηλεοράσεις, σίδερα, σκουπίδια και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Όχι δεν το κάνουν όλοι αυτό. Το αρνούμαι. Απλώς, υπάρχουν οι λίγοι που κάνουν το κακό.

Παντού παράνομες χωματερές. Παντού σκουπίδια και βρωμιά. Για τη γενική πολιτική στη διαχείριση φταίνε 100% οι πολιτικοί. Σε αυτούς, βεβαίως, περιλαμβάνονται και οι «άρχοντες» της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτοι και καλύτεροι.

Για την ελεεινή συμπεριφορά σου στο περιβάλλον, όμως, φταις μόνον εσύ. Όταν πετάς το σκουπίδι στο δρόμο, φταις εσύ. Όταν αφήνεις μπάζα τη νύχτα στο δρόμο, φταις εσύ. Όταν φεύγεις από την παραλία και αφήνεις σκουπίδια ή τα πετάς πίσω από τα δένδρα, φταις εσύ. Όταν φεύγεις από τη συναυλία και αφήνεις στο πάτωμα ή πάνω στο κάθισμα χαρτιά, ποπ κορν και πλαστικά ποτήρια, φταις εσύ. Όταν πετάς το αποτσίγαρο έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου, φταις εσύ. Τι άλλο να γράψω γι αυτούς; Δεν θα αλλάξουν ποτέ όσο ζούνε.

Απλά θέτω το ερώτημα:  Κάποια στιγμή δεν θα πρέπει ΣΟΒΑΡΑ ο Δήμος να ασχοληθεί με όλο αυτό το τριτοκοσμικό. Πως; Δεν ξέρω. Δεν έχω τα γένια και τα χτένια. Δεν δήλωσα ποτέ ικανή να διαχειριστώ κρίσεις. Φαντάζομαι και οι συμπολίτες μου. Γιατί ,διαχείριση κρίσης είναι, όταν κινδυνεύει το νησί να (ξανα)πάρει φωτιά από τέτοιες εστίες-προσανάμματα, αλλά και θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Και η αισθητική μας βρε αδερφέ.. Χαμένα λόγια εν μέσω άλλοθι «δεν έχουμε προσωπικό, κονδύλια» κ.λ.π. Είδαμε και τότε που είχαν…

Η αδιαφορία των πολιτικών διογκώνεται και απομένουν κάποιοι γενναίοι πολίτες να παλεύουν μόνοι τους, με κίνδυνο να χαρακτηριστούν γραφικοί. Κάποιος που μαζεύει τα σκουπίδια από οικόπεδο που δεν του ανήκει, θεωρείται τρελός. Κάποιος που προσέχει την παραλία να είναι καθαρή, θεωρείται παράλογος. Κάποιος που κάνει ολοκληρωμένη ανακύκλωση, μανιακός. Κάποιος που βάζει ως προτεραιότητα την ποιότητα της ζωής του να θεωρείται αλλοπρόσαλλος. Κάποιος αθώος χωρίς κομματική ταυτότητα να θεωρείται υστερόβουλος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ