Πολιτιστικά

Πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο δημιουργικής γραφής «Από τη Συρία στο Αιγαίο, η διαδρομή του πόνου»

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. – Δήμου Ρόδου πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις του από τη Δευτέρα 2 Ιουλίου έως την Παρασκευή 6 Ιουλίου σεμινάριο δημιουργικής γραφής «Από τη Συρία στο Αιγαίο, η διαδρομή του πόνου» με θέμα το προσφυγικό πρόβλημα και εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Τσιτσίμη. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου έγινε προβολή οπτικοακουστικού υλικού και μοιράστηκαν έντυπα με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων στο εν λόγω θέμα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων διαμορφώνοντας μια πιο εμπεριστατωμένη οπτική απέναντι στο φαινόμενο της εισροής προσφύγων από εμπόλεμες και κατεστραμμένες χώρες προς τη Δύση. Κατόπιν, μέσω ασκήσεων και οδηγιών από τον εισηγητή, τα μέλη του εργαστηρίου δημιούργησαν και επεξεργάστηκαν τα δικά τους πρωτότυπα κείμενα. Τα αποτελέσματα των εργασιών του εργαστηρίου υπήρξαν πολύ ικανοποιητικά, χάρη στις γνώσεις και την εμπειρία του ίδιου του εισηγητή στα θέματα της λογοτεχνίας, της παραγωγής κειμένων και του ακτιβισμού υπέρ των προσφύγων, όπως επίσης και χάρη στην προθυμία, τη δουλειά και το ταλέντων των συμμετεχόντων. Το εργαστήριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με τους συμμετέχοντες να αποκομίζουν σημαντικά εφόδια όσον αφορά την ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα και την αξιοποίησή του στη δημιουργία λογοτεχνικών κειμένων, μέσα από μια διαδικασία που υπήρξε εποικοδομητική και ευχάριστη παρά τη σκληρότητα της θεματικής της.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που το Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ.-ΔΟΠΑΡ συνεργάστηκε με τον συγγραφέα Γιάννη Τσιτσίμη, καθώς πέρυσι τον Ιούλιο στον ίδιο χώρο υπήρξε ο εισηγητής του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής «Ρόδος, Αιγαίο: Μια διαδρομή μέσα στην αλμύρα και τους αιώνες» με επίκεντρο το παρελθόν και το παρόν του νησιού της Ρόδου.

 

Ο Γιάννης Τσιτσίμης γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1966 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Κείμενα, άρθρα και διηγήματά του δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε πολλές εφημερίδες, λογοτεχνικά έντυπα και περιοδικά. Από το 1997 ασχολείται με την παραγωγή ταινιών μικρού και μεσαίου μήκους. Το 2000 προβλήθηκε από την ΕΤ3 η τηλεταινία (σε σενάριο και σκηνοθεσία του) «Ένα πτώμα χορεύει στο σεληνόφως». Υπήρξε πολλά χρόνια μέλος της οργανωτικής επιτροπής των περιφερειακών εκδηλώσεων του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για το Κιλκίς. Οι περισσότερες ταινίες του κυκλοφόρησαν συνολικά σε DVD με τίτλο «Εφιάλτες από την κόλαση». Έχει γυρίσει 8 μικρού μήκους φιλμ και έχει εκδώσει 4 μυθιστορήματα και μία συλλογή διηγημάτων με θέμα την εξερεύνηση ακραίων καταστάσεων της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Για το θεατρικό του έργο «Αυτοί και ο Χίτλερ» κέρδισε το 2ο βραβείο στον πανελλαδικό διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων το 2015. Είναι τακτικός συνεργάτης της λογοτεχνικής επιθεώρησης πολιτισμού της Θεσσαλονίκης «Ένεκεν».

Εργάζεται στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Τιμήθηκε με το πανελλαδικό βραβείο «Δεμερτζή» 2017 από το ΙΒΒΥ-ελληνικό τμήμα για το παιδικό βιβλίο για την προώθηση της φιλαναγνωσίας στο σχολείο, τη δημιουργία σχολικής αυτόνομης βιβλιοθήκης και την εν γένει καινοτομία στην εκπαίδευση.

Ως πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ξεκίνησε το πρώτο τμήμα ελληνικών για πρόσφυγες από τη Συρία στο Κιλκίς υπό την εποπτεία της ΜΚΟ «ΟΜΝΕΣ» το Μάρτιο του 2018.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου