Ειδήσεις

Στο στόχαστρο του ΔΝΤ οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ

Τον “εξορθολογισμό” τω χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω της έκθεσής του για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος. Ο εξορθολογισμός που ουσιαστικά παραπέμπει σε κατάργηση ορισμένων από τους χαμηλούς συντελεστές είναι ένα από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ προκειμένου να ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο φορολογικό μέτωπο, στην έκθεση του Ταμείου επισημαίνονται τα εξής:

1. θα πρέπει να εξορθολογιστούν οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ και τεθεί ένα υψηλό όριο ακαθαρίστων εσόδων προκειμένου μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας να υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ, δηλαδή να χρεώνει ΦΠΑ για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα του και να τον αποδίδει το δημόσιο. Ο όρος εξορθολογισμός παραπέμπει σε κατάργηση η συγχώνευση συντελεστών προκειμένου, όπως σημειώνεται να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και να καταπολεμηθούν οι λανθασμένης στόχευσης επιδοτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι και στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά (30% χαμηλότεροι) αλλά και του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% που ισχύει στις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων, τα βιβλία, τα δημόσια θεάματα κα Όσον αφορά το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ μελετάται να είναι στα 25.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι μια από τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παρουσιάζει εντός του καλοκαιριού ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του ΦΠΑ, να το νομοθετήσει έως τον Οκτώβριο και να το θέσει σε ισχύ από την 1-1-2015.

2. Ζητείται η ένταση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς όπως επισημαίνεται στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και στους αυταπασχολούμενους η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να είναι “υπερβολική”.Το Ταμείο παραδέχεται ότι στο θέμα της συλλογής των χρεών προς την εφορία υπάρχει πρόοδος

3. Ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος βρίσκεται καθ΄ οδόν. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να αντιστέκεται στις πιέσεις για παροχή φορολογικών εξαιρέσεων καθώς και στις πιέσεις για χαλάρωση του καθεστώτος των ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των φορολογικών οφειλών. Σημειώνεται ότι ήδη διακινούνται σενάρια για νέα ρύθμιση με περισσότερες δόσεις.

4. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει φορολογικά παράθυρα, να μεταρρυθμίσει τα φορολογικά κίνητρα και να βελτιώσει τις φορολογικές διαδικασίες.

5. Γίνεται πρόοδος για την ενίσχυση της αυτονομίας και αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης αλλά η πρόοδος είναι “εύθραυστη”.Επισημαίνονται ως προβλήματα η ανεπαρκής στελέχωση, η απουσία συστήματος κινήτρων και ανταμοιβών για τα στερλε΄χη της φορολογικής διοίκησης.

Όσον αφορά στην επαικαιροποίηση του μνημονίου που αποτελεί παράρτημα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρονται μια σειρά από δεσμεύσεις για δράσεις που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση και θα πρέπει να ξεδιπλωθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η επανεξέταση όλων των φοροπαλλαγών, η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, η μεταρρύθμιση του καθεστώτος ΦΠΑ καα άλλες παρεμβάσεις που είχαν παρουσιαστεί από το capital.gr την περασμένη εβδομάδα μαζί με το μνημόνιο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου