Ρεπορτάζ

Η κ. Ραχήλ Μακρή ήρθε στη Ρόδο για τις επετειακές εκδηλώσεις αλλά τελικά δεν… παρέστη

Δυσαρεστημένη εμφανίζεται η πρώην βουλευτής και επικεφαλής του Μετώπου Νίκης, κα Ραχήλ Μακρή, επειδή δεν εγκρίθηκε το αίτημά της για την κατάθεση στεφάνου την 7η Μαρτίου 2018 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.
Όπως αναφέρει η ίδια σε επιστολή της προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που είναι αρμόδια για την διοργάνωση και τον συντονισμό των επετειακών εκδηλώσεων, μετά από απόρριψη του αιτήματός της και λόγω «έλλειψης συνεννόησης», αποφάσισε να μη συμμετέχει στη διαδικασία.
Στην επιστολή της η κα Μακρή αναφέρει αναλυτικά: “Με το από 5 Μαρτίου 2018 – 1:53 μ.μ., ηλεκτρονικό σας μήνυμα και σε απάντηση του αιτήματός μου για την κατάθεση στεφάνου την 7η Μαρτίου 2018, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, μου γνωστοποιήσατε ότι μπορώ να καταθέσω στεφάνη, είτε ως εκπρόσωπος κόμματος αναγνωρισμένου από την Βουλή των Ελλήνων, είτε εάν το επιθυμείτε, ως εκπρόσωπος του Πολιτικού Φορέα σας «Μέτωπο Νίκης» με τους λοιπούς φορείς και με δικά σας έξοδα.
Στην συνέχεια, με το από 5 Μαρτίου 2018 – 3:41 μ.μ, ηλεκτρονικό μήνυμα, σας ζήτησα να μου επισυνάψετε, την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων με τα αναγνωρισμένα, από την Βουλή των Ελλήνων, κόμματα.
Προς έκπληξή μου, κι ενώ επικαλείστε ότι το κόμμα πρέπει να είναι αναγνωρισμένο από την Βουλή των Ελλήνων και αντί της επισύναψης της απόφασης της Βουλής των Ελλήνων στην οποία να αναγράφονται τα αναγνωρισμένα κόμματα και οι σχετικές διατάξεις του νόμου, με ενημερώσατε ότι, προκειμένου να καταταχθεί ο φορέας σας στην κατηγορία κομμάτων ,απαιτείται η αναγνώρισή του ως τέτοιο από τον Άρειο Πάγο (N. 3023/2002 άρθρο 29) και να σας ενημερώσω για την πορεία της υποβολής του καταστατικού σας στην έγκριση του Αρείου Πάγου (Απόφαση Αρείου Πάγου Αρ. 590/2009).
Παρόλο που είχα προσκομίσει αναγνώριση από τον Άρειο Πάγο, του κόμματος με το οποίο συνεργάζεται ο πολιτικός φορέας «Μέτωπο Νίκης», όπως ορίζεται από το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο το δικαίωμα σύμπραξης κομμάτων και κινημάτων.
Ωστόσο, επειδή είναι αδύνατη η συνεννόηση, καθώς την μια επικαλείστε κόμμα αναγνωρισμένο από την Βουλή των Ελλήνων και την άλλη κόμμα αναγνωρισμένο από τον Άρειο Πάγο, δεν επιθυμώ σε καμία περίπτωση και με οποιονδήποτε τρόπο να συμμετέχω σε μια τέτοια διαδικασία που θεωρώ άκρως προσβλητική προς το πρόσωπό μου, ως πρώην βουλευτή εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό, στην οποία αρνείστε επικαλούμενοι προσχηματικούς λόγους την κατάθεση στεφάνου, για να τιμήσω την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην μητέρα Ελλάδα, παρόλο που ζητήθηκε να αναλάβω το κόστος.
Σας ευχαριστώ,
Με τιμή,
Ραχήλ Μακρή
Πρώην βουλευτής
Μέτωπο Νίκης”.
Την ίδια στιγμή ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Μιχάλης Τσουβαλάς με την επιστολή του στην κα Μακρή, ανέφερε ξεκάθαρα όσα προβλέπει το σχετικό ΦΕΚ, για το εθιμοτυπικό μέρος των εθνικών εορτών. Διευκρινίζει ότι σκοπός της Περιφέρειας είναι να μην καταθέτουν στεφάνη μόνο όσα κόμματα είναι εισηγμένα στη Βουλή, όπως προβλέπεται, αλλά όσα είχαν λάβει μέρος στις τελευταίες εκλογές, (ανεξάρτητα από το εάν μπήκαν ή όχι στη Βουλή). Το «Μέτωπο Νίκης» δεν εμπίπτει βέβαια σε καμία από τις δύο κατηγορίες, καθώς δεν είναι κόμμα εισηγμένο στη Βουλή και δεν πήρε μέρος στις εκλογές. Αναφέρει παραπέρα ότι ο δικηγόρος της κας Μακρή είχε προτείνει να οριστεί η πρώην βουλευτής εκπρόσωπος του κόμματος των Πειρατών, πρόταση την οποία ήταν έτοιμη να δεχθεί η Περιφέρεια, αλλά αρνήθηκε η ίδια.
Γενικώς από την επιστολή του κ. Τσουβαλά προκύπτει ότι η Περιφέρεια εξάντλησε όλα τα περιθώρια προκειμένου η κ. Μακρή να καταθέσει στεφάνη. Πλην όμως το “Μέτωπο Νίκης” επικεφαλής του οποίου είναι η πρώην βουλευτής, δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως πολιτικό κόμμα.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Τσουβαλά στην κα Μακρή:
«Αν και το ΦΕΚ 1488/β/6-10-2006(απόφαση αρ. 52749) που καθορίζει το εθιμοτυπικό μέρος των εκδηλώσεων των Εθνικών εορτών περιορίζει τα κόμματα που δύνανται να καταθέσουν στεφάνη ως τα ‘αναγνωρισμένα από τον κανονισμό της Βουλής, επειδή σκοπός μας είναι να μην περιορίσουμε τις καταθέσεις στα κόμματα που είναι εισηγμένα στην Βουλή, αλλά να διευρύνουμε την πρόσκληση σε όσο το δυνατόν περισσότερα, δεχθήκαμε να συμμετέχουν και όλα τα κόμματα που είχαν λάβει μέρος στις προηγούμενες εκλογές έστω και αν δεν πέτυχαν την είσοδο τους στη Βουλή.
Σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες δεν μπορεί να ενταχθεί το ‘Μέτωπο Νίκης. Αυτό διαμηνύσαμε και στον δικηγόρο σας, ο οποίος μας πρότεινε να σας ορίσει ως εκπρόσωπο άλλου κόμματος (συγκεκριμένα το ‘Κόμμα Πειρατών’-και έστειλε όχι επιστολή εκπροσώπησης αλλά έγκρισης αυτού του κόμματος από τον Άρειο Πάγο). Ευχαρίστως θα δεχόμασταν να εκπροσωπήσετε αυτό το κόμμα, αλλά εσείς αρνηθήκατε.
Με διάθεση να σας εξυπηρετήσουμε, σας ζητήσαμε να μας προσκομίσετε έστω μια έγκριση καταστατικού ,που θα είναι αναγκαία για να λάβει μέρος ο φορέας σας ως αναγνωρισμένο κόμμα σε επερχόμενες εκλογές. Ούτε σε αυτό μπορέσατε να ανταποκριθείτε. Μη μένοντας εκεί, και εξαντλώντας κάθε πιθανό ορισμό του φορέα σας ως Πολιτικού κόμματος, αναζητήσαμε έστω την κατάθεση ιδρυτικής δήλωσης του κόμματος σας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η οποία (όπως ορίζει και το άρθρο 29 του νόμου 3023/2002 ΦΕΚ 146/Α/25-6-2002) είναι αναγκαία πριν καν το κόμμα αναλάβει δραστηριότητα. Όμως ούτε καν αυτήν μπορέσαμε να βρούμε.
Συνεπώς δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να ορίσουμε τον φορέα σας ως αναγνωρισμένο Πολιτικό κόμμα με καμία διάσταση του ορισμού. Προσχηματικό και προσβλητικό προς όλα τα κόμματα θα ήταν να αγνοήσουμε τα παραπάνω και να σας ορίσουμε αυθαίρετα ως τέτοιο.
Μπορείτε να τιμήσετε την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου όπως κάθε άλλος πολίτης ή φορέας και όπως χιλιάδες πράττουν κάθε χρόνο, πόσο μάλλον φέτος που εορτάζουμε τα Εβδομήντα χρόνια αυτής της Ιστορικής στιγμής».
Τελικά η κα Μακρή, μετά το πέρας των εκδηλώσεων κατέθεσε μερικά κόκκινα τριαντάφυλλα στο βωμό της πατρίδας για να τιμήσει αυτούς που πολέμησαν για την ελευθερία.
Σε δήλωσή της στη «δημοκρατική» η επικεφαλής του “Μετώπου Νίκης”, Ραχήλ Μακρή αναφέρει:
«Σε όλη την διάρκεια του κοινοβουλευτικού μου βίου, άσκησα συνεχή Κοινοβουλευτικό Έλεγχο για την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
Προφανώς, αυτός ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος που αφορά ερώτησή μου για το αιολικό πάρκο Ρόδου, το σχολείο της Κάσου και οι αποκαλύψεις μου για χρηματοδότηση της «Συριζαϊκής» εφημερίδας Αυγής, ήταν η αιτία που η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αρνήθηκε με δικαιολογίες εν αμαρτία το αίτημα μου για να καταθέσω στεφάνι στο βωμό της Πατρίδας στη Ρόδο, κατά τις επετειακές εκδηλώσεις της 7ης Μαρτίου, με δικό μου κόστος.
Για αυτό με πολίτες της Ρόδου, κατέθεσα ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα ως ένδειξη τιμής για αυτούς που πολέμησαν για την ελευθερία μας.
Εξάλλου, αυτός ήταν και ο σκοπός μου και για αυτό ήρθα στην Ρόδο.
Ποτέ δεν μου άρεσαν, ούτε ως βουλευτή οι τυμπανοκρουσίες και οι εξέδρες τις οποίες τους χάρισα όταν αρνήθηκα να υπογράψω την εκχώρηση της πατρίδας μου σε δανειστές για αιώνες, σε αντίθεση με αυτούς που καμάρωναν στις εξέδρες δίπλα στους τοπικούς σας άρχοντες, που μου απαγόρευσαν την κατάθεση.
Τους αφήνω στην κρίση του λαού, που στο κάτω κάτω είναι και ο κυρίαρχος στις Δημοκρατίες».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου