Οσο οι μεγάλοι πασχίζουν να εξοικειωθούν με την ανακύκλωση, τα παιδιά του ολοήμερου απογευματινού τμήματος (Τμήμα 1) του 3ου Νηπιαγωγείου Ιαλυσού, τους έχουν βάλει τα γυαλιά!
Με την βοήθεια της υπεύθυνης νηπιαγωγού Αριστέας Πάχου, υλοποιούν περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα «Όταν ανακυκλωθούμε, μια νέα αρχή θα βρούμε…».
Αφορμή για την έναρξη του προγράμματος αποτέλεσε η συσσώρευση σκουπιδιών στον κάδο απορριμμάτων της τάξης. Τα παιδιά το σχολίασαν αρνητικά και έτσι με τη βοήθεια της νηπιαγωγού τους, κινητοποιήθηκαν ώστε να διερευνήσουν από πού προέρχονται τα σκουπίδια, πού καταλήγουν, κι αν υπάρχει τρόπος δραστικής μείωσης τους.
Αρχικά τα παιδιά εξοικειώθηκαν με την έννοια της ανακύκλωσης και μέσα από φωτογραφίες οι οποίες απεικόνιζαν τις επιπτώσεις των σκουπιδιών στο περιβάλλον, κατανοήσαν τη σημασία της. Τα εκπαιδευτικά βίντεο από τον ιστότοπο της ΕΕΑΑ τους έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για την προετοιμασία των συσκευασιών πριν τον μπλε κάδο και τα στάδια της ανακύκλωσης μετά.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά ανακάλυψαν ότι έπρεπε να απευθυνθούν στον δήμαρχο και στον αντιδήμαρχο για να τοποθετηθεί μπλε κάδος στο σχολείο τους, αφού ο μοναδικός μπλε κάδος βρισκόταν μεν κοντά στο σχολείο αλλά στην απέναντι μεριά του δρόμου.
Οι μικροί μαθητές αποφάσισαν να στείλουν γράμμα στον δήμαρχο, με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού τους, για να τους δώσει λύση ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν την ανακύκλωση. Η απάντηση ήρθε αμέσως από τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Παλαιολόγου και το τμήμα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, που ανταποκρίθηκαν άμεσα και θετικά στο αίτημα των παιδιών.
Η λύση που δόθηκε ήταν να τοποθετηθεί μπλε κάδος στην εξωτερική αυλή του 3ου Νηπιαγωγείου Ιαλυσού.
Στη συνέχεια, έφτιαξαν μια «Γωνιά ανακύκλωσης» μέσα στην τάξη, στην οποία οι μικροί μαθητές διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά (γυαλί, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο), κατανοώντας έτσι το σωστό τρόπο ανακύκλωσης συσκευασιών. Και όταν οι «κάδοι» τους γεμίσουν τους αδειάζουν στον μπλε κάδο.
Η ομάδα του ολοήμερου τμήματος μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, έπεισε και τα υπόλοιπα παιδιά για τα οφέλη της ανακύκλωσης.

Οι μικροί μαθητές, μέσω της «δημοκρατικής» ευχαριστούν τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Μιχάλη Παλαιολόγου για την ανταπόκρισή τους και στέλνουν μήνυμα στους αναγνώστες της εφημερίδας όλοι μαζί, να κάνουμε την προσπάθεια για να προστατέψουμε το περιβάλλον: «Έτσι στην τάξη μας έχει ξεκινήσει δυναμικά η προσπάθεια για ανακύκλωση… Ευελπιστούμε να πείσουμε και τα παιδιά του 3ου Δημοτικού σχολείου, που είναι δίπλα στο νηπιαγωγείο μας, όλη την οικογένειά μας, τους φίλους μας αλλά κι εσένα που διαβάζεις αυτό το άρθρο. Συμμετέχοντας στην ανακύκλωση σώζουμε όλοι μαζί το περιβάλλον! Για περισσότερες πληροφορίες είμαστε στη διάθεσή σας!!! Τα παιδιά του 3ου Νηπιαγωγείου Ιαλυσού».

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ