Την ικανοποίηση των μελών του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου με αφορμή τις διαδικασίες για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που έχουν ξεκινήσει, εξέφρασε χτες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρός του, κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος.
«Είχαμε μία επιτυχή κατάληξη και εξέλιξη του διαγωνισμού για την Πλατεία Χαρίτου. Τα εγκαίνια είχαν επιτυχία και η έκθεση αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία. Ήταν μία δύσκολη αλλά θετική προσπάθεια που έγινε ανάμεσα στον Σύλλογό μας με τον Δήμο Ρόδου. Από εκεί και πέρα, βρίσκονται σε εξέλιξη εννέα διαγωνισμοί -όπως αυτός του αστικού εξοπλισμού που είναι ο μεγαλύτερος που έχει προκηρυχθεί ποτέ σε όλη την Ελλάδα. Εκτιμώ ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά εξαιρετικά ποιοτικό, κι εδώ φαίνεται η διαφορά της σύγκριση σε κλίμακες. Να τονίσουμε πως οι διαγωνισμοί έχουν ξεχωριστή διαδικασία για τις Κυκλάδες από τα Δωδεκάνησα καθότι θέλουμε οι διαγωνιζόμενοι να λάβουν υπόψη τους τις ξεχωριστές μορφολογικές συσχετιστικές παραμέτρους που έχουν οι αρχιτεκτονικές των δύο αυτών ενοτήτων» τόνισε.
Όπως είναι γνωστό, οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί ξεκίνησαν να προκηρύσσονται από τον περασμένο Δεκέμβριο. Υπάρχει αρκετός χρόνος για τους αρχιτέκτονες ώστε να υποβάλουν τις προτάσεις τους καθώς η καταληκτική ημερομηνία είναι μέχρι τον Μάρτιο και Απρίλιο.
«Σε ό,τι αφορά τα Δωδεκάνησα ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν ταυτόχρονα σε κάθε επίπεδο, όσο ο διαγωνισμός για το παγκάκι (λόγω της ιστορικότητας που έχουν από την Ιταλοκρατία κ.λπ.) όσο και για τους φωτιστικούς ιστούς αλλά και για τον κάδο απορριμμάτων. Ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει ο εξοπλισμός των παραλιών από την ντουζιέρα, τον πύργο του ναυαγοσώστη έως και όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να έχουμε μια ξεχωριστή εικόνα και χαρακτήρα στις παραλίες μας. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατ’ αρχήν τα ιστορικά χαρακτηριστικά αλλά με έναν τρόπο που να προσαρμοστούν τις σημερινές ανάγκες» είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.

Η αναμόρφωση του ΝΟΡ
Ο κ. Σκιαδόπουλος, αναφέρθηκε ακόμη στην αναμόρφωση του ΝΟΡ την οποία χαρακτήρισε ως ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα αφού πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό και οι διαδικασίες είναι εντελώς διαφορετικές: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα καθώς πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό. Αυτό σημαίνει πως οι διαδικασίες είναι εντελώς διαφορετικές αλλά ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερων διαστάσεων. Θα γίνει μια πρόσκληση σε παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο. Γι αυτό τον λόγο θα μεταβούμε το επόμενο χρονικό διάστημα στην Αθήνα, ώστε να έχουμε με την Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων τις τελικές συνομιλίες οι οποίες θα μεταφερθούν στο Παρίσι όπου είναι η έδρα της ένωσης. Δεν έχει πραγματοποιηθεί ξανά τέτοιος διαγωνισμός στο Νότιο Αιγαίο και ευελπιστούμε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με το ΤΕΕ θα το φέρουμε εις πέρας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ