«Διαφαίνεται πρόθεση, εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ, να επανεξεταστεί το ζήτημα συνέχισης του πιλοτικού προγράμματος για τη διευκόλυνση χορήγησης βίζα σε πολίτες της Τουρκίας». Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στον βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο κ. Μιχαηλίδης επικοινώνησε με τον κ. Κατρούγκαλο και παρουσίασε τη σοβαρότητα του ζητήματος το οποίο ανακύπτει από τη μη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος και ο υπουργός τον ενημέρωσε για την επανυποβολή του αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παράλληλα, όπως ο κ. Μιχαηλίδης έκανε γνωστό, τον διαβεβαίωσε ότι το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη θα στελεχωθεί άμεσα από υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών, έτσι ώστε να μην προκύψουν θέματα καθυστέρησης στην έκδοση βίζας σε Τούρκους πολίτες. Μετά δε από επικοινωνία του με τη γενικό πρόξενο στη Σμύρνη, κ. Παπούλια, ο κ. Μιχαηλίδης ενημερώθηκε ότι έχουν προκηρυχθεί ήδη και αναμένονται άμεσα να υπογραφούν συμβάσεις έργου με τέσσερα άτομα για τον ίδιο σκοπό.
«Θεωρούμε, βάσει και παλαιότερης κυβερνητικής ενημέρωσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει από πλευράς της κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τα νησιά μας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ΔΗΜ. ΓΑΚΗΣ
Το θέμα της συνέχισης της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος θεώρησης άδειας εισόδου για υπηκόους Τουρκίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συζήτησε ο πρόεδρος της υποεπιτροπής νησιωτικών και ορεινών περιοχών της Βουλής Δ. Γάκης σε επικοινωνία που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο.
Ο Δημήτρης Γάκης, τόνισε τη σοβαρότητα του ζητήματος της διευκόλυνσης στη χορήγηση βίζας σε πολίτες τρίτων χωρών (ανάμεσα τους και η αναδυόμενη αγορά της Τουρκίας), για τον τουρισμό των νησιών του Αιγαίου και σημείωσε την ανάγκη να συνεχιστεί το πιλοτικό πρόγραμμα, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου που βίωσαν πιο έντονα τις ροές προσφύγων και μεταναστών.
Ο κ. Κατρούγκαλος, ενημέρωσε τον βουλευτή Δωδεκανήσου για τις προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και για την επανυποβολή του σχετικού αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, τον διαβεβαίωσε ότι το προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη θα ενισχυθεί με προσωπικό έτσι ώστε να μην προκύψουν θέματα καθυστέρησης στην έκδοση βίζας και ότι έχουν προγραμματιστεί να προχωρήσουν σύντομα τόσο  η εισαγωγή ηλεκτρονικού συστήματος για διευκόλυνση της κατάθεσης των αιτήσεων για θεώρηση, όσο και η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής στα σημεία εισόδου. Ενέργειες που θα βοηθήσουν να αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο τρόπο το θέμα της χορήγησης τουριστικής βίζας σε Τούρκους πολίτες.
Μετά τη επικοινωνία, ο Δημήτρης Γάκης, δήλωσε:
«Η ενημέρωση από τον ΑΝΥΠΕΞ ήταν ουσιαστική και επικεντρώθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ανανεωθεί το πιλοτικό πρόγραμμα στο Ανατολικό Αιγαίο. Διαφαίνεται, ότι υπάρχει πρόθεση εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ να επανεξεταστεί το ζήτημα συνέχισης του πιλοτικού προγράμματος για τη διευκόλυνση χορήγησης βίζας σε πολίτες της Τουρκίας. Ένα μέτρο, που έχει ιδιαίτερη αναπτυξιακή και εθνική σημασία. Ως πρόεδρος της αρμόδιας υποεπιτροπής της Βουλής και νησιώτης βουλευτής, στηρίζω την προσπάθεια της κυβέρνησης για την ενίσχυση του τουρισμού και των οικονομιών των νησιών σε όλα τα θεσμικά επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, οι προγραμματισμένες ενέργειες στα προξενεία της Τουρκίας και στις πύλες εισόδου στα νησιά, θα πρέπει να συνδυαστούν με δράσεις που να προβάλουν το τουριστικό προϊόν του κάθε νησιού χωριστά. Με βάση τα ιδιαίτερα τοπικά συγκριτικά του πλεονεκτήματα και με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την προσέλευση τουριστών με ειδικά ενδιαφέροντα (περιηγητικός, αναρριχητικός, καταδυτικός, οικολογικός, γαστρονομικός, θαλάσσιος, συνεδριακός και πολιτιστικός τουρισμός). Με έργα και δράσεις που θα οδηγήσουν σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δίνοντας μια ισχυρή ώθηση στον τουρισμό και στην οικονομία του Ανατολικού Αιγαίου».

Ηλίας Καματερός
με Κατρούγκαλο:
Εντείνονται οι προσπάθειες για τη βίζα σε πολίτες
υπηκόους τρίτων χωρών

Σε επικοινωνία που είχε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Ηλίας Καματερός, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώθηκε ότι εντείνονται οι προσπάθειες του αρμόδιου υπουργού για τη διατήρηση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων διαβατηρίων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου.
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο Τομεάρχης Τουρισμού, βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με αφορμή την παύση του προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων βίζας για τα νησιά του Αιγαίου και τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για έκδοση βίζας σε πολίτες χωρών που αποτελούν δυναμικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, έκαναν την ακόλουθη δήλωση: «Σε μια Ελλάδα που έχει ανάγκη αξιοποίησης του 100% των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της, η Κυβέρνηση δε δικαιούται να αφήνει ανεκμετάλλευτη καμία ευκαιρία ενίσχυσης του τουρισμού μας.
Στα περσινά προβλήματα της διαδικασίας έκδοσης βίζας, που εκδηλώθηκαν στη δυναμική για την Ελλάδα αγορά της Ρωσίας, έρχονται να προστεθούν δύο ακόμα φλέγοντα ζητήματα:
α) Η ανάγκη κάλυψης των απωλειών από την παύση του πιλοτικού προγράμματος θεωρήσεων για επισκέψεις Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά.
β) Η κυβερνητική αδράνεια στην αντιμετώπιση των καθυστερήσεων έως δύο μηνών, που παρατηρείται στην τεράστια αναδυόμενη τουριστική αγορά της Κίνας. Την ώρα που εκατομμύρια τουρίστες αναζητούν νέους προορισμούς λόγω προβλημάτων ασφάλειας σε γειτονικές μας ανταγωνιστικές χώρες, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν δικαιούται να αδρανεί. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν έχει επιβάλει την υπερφορολόγηση στο τουριστικό προϊόν μας εδώ και δύο χρόνια».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ