«Θρίλερ» έχει καταντήσει η υπόθεση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (και μεταξύ αυτών της Ρόδου) στη Fraport Greece. Ενώ αρχικά αναμενόταν να αναλάβει ο ιδιώτης από τις αρχές Φεβρουαρίου 2017, νέες πληροφορίες θέλουν την ιδιωτικοποίηση να ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα Μαρτίου και να περάσουν επίσημα πλέον τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στη διαχείριση της Fraport.
Η ακριβής ημερομηνία θα γίνει γνωστή μέσα στις επόμενες μέρες, στο μεσοδιάστημα όμως πρόκειται να κλείσουν, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες οι τελευταίες εκκρεμότητες μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Fraport. Πάντως ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ ανέφερε ότι θα παραδοθούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην κοινοπραξία Fraport – Κοπελούζου στις 15 Μαρτίου.
Τα πρώτα τσάρτερ πρόκειται να καταφθάσουν στη Ρόδο στα μέσα Μαρτίου, την περίοδο ακριβώς που αναμένεται ότι θα περάσει η διαχείριση του αεροδρομίου στο νέο καθεστώς.
Μιλώντας στη “δημοκρατική” ο αερολιμενάρχης Ρόδου, κ. Σπύρος Δεληγιάννης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το τι θα πράξει η Fraport. Σε κάθε περίπτωση όμως το αεροδρόμιο δεν θα μείνει στην τύχη του. Ήδη γίνεται προετοιμασία για να λειτουργήσει, όπως πάντα. Ακόμη και να καθυστερήσει η παραχώρηση, δεν θα σημειωθεί κανένα κενό στη λειτουργία του με δεδομένο μάλιστα ότι αναμένεται μεγάλη αύξηση αφίξεων αεροσκαφών και επιβατών.
«Εμείς δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το τι θα γίνει. Δεν γνωρίζουμε πότε θα αναλάβει ο ιδιώτης. Επειδή δεν μπορούμε να αφήσουμε το αεροδρόμιο έρμαιο της τύχης του, προετοιμαζόμαστε για τη σεζόν, όπως κάναμε πάντα», δήλωσε ο κ. Δεληγιάννης.
Να σημειωθεί πάντως ότι ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Ρόδου περίπου 50 άτομα που έχουν προσληφθεί από την Fraport για να στελεχώσουν και άλλα νησιωτικά αεροδρόμια και εκπαιδεύονται με επικεφαλής της ομάδας την πρώην αερολιμενάρχη Ρόδου κ. Ξανθή Κριτσινέλια, η οποία, όπως έχει γράψει ήδη η «δ», πρόκειται να αναλάβει τη Γενική Διεύθυνση των επτά από τα 14 αεροδρόμια, που θα περιέλθουν στη Fraport Greece.
Υπάρχουν παράλληλα και πληροφορίες που θέλουν τη Fraport Greece να «τρέχει» και διάφορους διαγωνισμούς που αφορούν outsourcing υπηρεσίες για το Αεροδρόμιο. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την Φύλαξη (Security), Καθαριότητα και Facility Management που αφορούν όλα τα αεροδρόμια.
Έμφαση δίδεται και στην νέα εικόνα που θα αποκτήσουν τα αεροδρόμια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα έργα αναβάθμισης και των 14 αεροδρομίων θα ξεκινήσουν τον προσεχή Οκτώβριο και θα ολοκληρωθούν 3 χρόνια μετά, στο τέλος του 2020. Όπως φαίνεται, ακόμη και αν αναλάβει η Fraport τη διαχείριση των αεροδρομίων από το Μάρτιο, θα είναι δύσκολο να γίνουν παρεμβάσεις στο αεροδρόμιο της Ρόδου κατά τη διάρκεια της σεζόν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ