Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Α.Ε. Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Ανδρέα Α. Ανδρεάδη και μελών του ΔΣ του ΣΕΤΕ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η πλήρης ενημέρωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας σχετικά με την πορεία του τομέα του τουρισμού και τις προοπτικές του 2017.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Ανδρεάδης δήλωσε σχετικά: “Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι ενδείξεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Ο τουρισμός, ο πιο σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, όλα δείχνουν ότι και φέτος μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Θέλω, σήμερα, να απευθύνω μία έκκληση στην Κυβέρνηση, να προχωρήσει τη συμφωνία με τους θεσμούς, ώστε να διαφυλαχθεί η ηρεμία και η καλή λειτουργία της χώρας.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η συμβολή του τουριστικού προϊόντος μπορεί να κάνει τη διαφορά, δηλαδή να δώσει φέτος τουλάχιστον μια επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας. Ας το πάρουμε όλοι πολύ σοβαρά, πρόκειται για τεράστια και ίσως μοναδική ευκαιρία”.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη του χώρου, το ενδεχόμενο να επαναληφθούν γεγονότα παρόμοια με αυτά του 2015 και να επανέλθει το σενάριο Grexit, μόνο κακό μπορούν να κάνουν στην εικόνα του Τουρισμού. Επιχειρηματίες του κλάδου στέλνουν σαφές μήνυμα προς την Κυβέρνηση να μην «παίζει” με τη βαριά βιομηχανία της χώρας, έναν από τους λίγους τομείς που ακόμη τροφοδοτεί τα κρατικά ταμεία με έσοδα.

Επιπλέον, σύμφωνα με φορείς της αγοράς, περαιτέρω καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας εγείρει τους φόβους για θεσμοθέτηση νέων φοροεισπρακτικών μέτρων στο χώρο του Τουρισμού. Εξάλλου δεν έχει φύγει από το τραπέζι των συζητήσεων η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια από τις αρχές του 2018, ώστε να εισρεύσει χρήμα στα δημόσια ταμεία.

Πάντως, τα μέχρι τώρα στοιχεία για την πορεία των αφίξεων είναι ενθαρρυντικά. Οι προβλέψεις δείχνουν πως θα υπάρξει αύξηση κατά περίπου 6% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά (ο προγραμματισμός από τις αεροπορικές εταιρείες δείχνει 1 εκατ. περισσότερες θέσει σε σχέση με πέρσι, εξαιρουμένου του αεροδρομίου της Αθήνας). Παρόλα αυτά, οι εκτιμήσεις για την άνοδο της κίνησης χρειάζονται προσοχή, καθώς όπως πλέον παραδέχονται παράγοντες της αγοράς, ένα μεγάλο ποσοστό των αφίξεων οφείλεται στους Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, στο κρίσιμο σκέλος των εισπράξεων, το κυρίαρχο στοίχημα είναι να καλυφθούν οι ζημιές της προηγούμενης σεζόν, όπου η υστέρηση άγγιξε σχεδόν το ένα δισ. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, υπό την προϋπόθεση πως υπάρχει κλίμα ηρεμία στην πολιτική σκηνή και σταθερότητα στο οικονομικό περιβάλλον, η  συμβολή του τουριστικού προϊόντος μπορεί να κάνει τη διαφορά, δηλαδή να δώσει φέτος τουλάχιστον μια επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας.

traveldailynews.gr/capital.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ