Ειδήσεις

Επανενεργοποιείται το Δουβλίνο- Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Επιστροφή στην Ελλάδα παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στην ΕΕ από ελληνικό έδαφος. Ο Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ αλλά ξεκινά από τις 15 Μαρτίου του 2017

Την ενεργοποίηση εκ νέου από το 2011, της συμφωνίας του Δουβλίνου για τη χώρα μας πρότεινε την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ενεργοποίηση της συμφωνίας σημαίνει πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα μπορούν να επαναπροωθούν στην Ελλάδα παράνομους μετανάστες που έχουν περάσει στην Ευρωπαϊκή ήπειρο μέσω της χώρας μας.

Όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος Επίτροπος μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι όποιες επαναπροωθήσεις θα ξεκινήσουν από τις 15 Μαρτίου του 2017, θα αφορούν μόνο ευπαθείς ομάδες όπως ασυνόδευτα παιδιά, ενώ τίποτα δε θα γίνει χωρίς τη συνεννόηση με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Επίσης,  τόνισε πως η πρόταση της Επιτροπής δεν έχει αναδρομική ισχύ, πράγμα που σημαίνει πως η συμφωνία δεν περιλαμβάνει όσους μετανάστες  βρίσκονται ήδη παράνομα στην ευρωπαϊκή επικράτεια, κάτι που αν ίσχυε θα έριχνε δυσανάλογο βάρος στις πλάτες της Ελλάδας, αλλά μόνο όσους θα εισέλθουν από τις 15 Μαρτίου και μετά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Αβραμόπουλος τόνισε:

“Ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω και στα ελληνικά:  Όχι δεν αρχίζουν οι επιστροφές Δουβλίνου προς την Ελλάδα.  Το αντίθετο: μόνο υπό προϋποθέσεις θα μπορούν σταδιακά να επιστρέφονται κάποιες κατηγορίες μεταναστών οι οποίοι θα εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας μόνο μετά τη 15η Μαρτίου 2017 και οι οποίοι έπειτα θα φύγουν παράτυπα προς άλλο κράτος μέλος.

H Επιτροπή δεν προτείνει να επωμισθεί η Ελλάδα επιπλέον βάρος

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: προτείνοντας σήμερα στα Κράτη-Μέλη τη σταδιακή μόνο αποκατάσταση το 2017 των μεταφορών προς την Ελλάδα βάσει του Δουβλίνου, η Επιτροπή δεν προτείνει να επωμισθεί η Ελλάδα επιπλέον βάρος. Αυτό θα ήταν ανεύθυνο τόσο ως προς την Ελλάδα, δεδομένης της πίεσης κάτω από την οποία βρίσκεται η χώρα, όσο και προς τους αιτούντες άσυλο που  πρέπει να γίνονται δεκτοί κάτω από καλές συνθήκες και με ασφάλεια.

Η σύσταση επομένως προτείνει μια σταδιακή και όχι πλήρη αποκατάσταση και κυρίως ξεκαθαρίζεται δια παντός ότι όσοι μετανάστες βρίσκονται ή θα βρεθούν σε άλλα Κράτη Μέλη έχοντας εισέλθει μέσω Ελλάδας πριν τις 15 Μαρτίου 2017 δεν θα σταλούν πίσω στην Ελλάδα.

Θα αφορά στη πραγματικότητα μόνο σε έναν μικρό αριθμό ατόμων

Η σύσταση δεν έχει αναδρομική ισχύ –  και ακόμα και όταν αρχίσει να ισχύει θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες μεταναστών και υπό προϋποθέσεις. Θα αφορά στη πραγματικότητα μόνο σε έναν μικρό αριθμό ατόμων. Και αυτό γιατί:Οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ έχουν ενισχυθεί, και πλέον δεν πραγματοποιούνται δευτερογενείς μετακινήσεις.

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ζητήσει την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στην περιοχή, κάτι που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Αυτό σημαίνει ότι ήδη τώρα και σίγουρα πολύ πριν από τις 15 Μαρτίου κανείς μετανάστης δεν θα μπορεί, να φεύγει παράτυπα.  Η σύσταση είναι επομένως θετική για την Ελλάδα” συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, στην εισήγησή του ο κ.Αβραμόπουλος, είχε υπογραμμίσει πως πρέπει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εντείνουν της προσπάθειες τους στο τομέα της μετεγκατάστασης.

“Δεν βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν ένα χρόνο πριν. Η προσφυγική κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει. Γι’ αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε την εφαρμογή όλων των πολιτικών μας.  Σήμερα, για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται πόσο στενά συνδεδεμένες είναι οι πολιτικές μας, καθώς και η ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η επιτυχία της μεταναστευτικής μας πολιτικής εξαρτάται από όλες τις δράσεις μας συνολικά και όχι από κάθε μια ξεχωριστά.

Στον τομέα της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης σημειώθηκε τον Νοέμβριο  ρεκόρ. Μετεγκαταστάθηκαν περισσότερα από 1400 άτομα μέσα σε έναν μήνα – ο υψηλότερος αριθμός μέχρι σήμερα. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 8000 μετεγκαταστάσεις. Ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα διατηρείται σταθερά στα 1000 άτομα μηνιαίως, ενώ στην περίπτωση της Ιταλίας οι μετεγκαταστάσεις κατά τον τελευταίο μήνα έχουν διπλασιαστεί.

Η πρόοδος αυτή πρέπει να συνεχισθεί. Για τον λόγο αυτό απευθύνουμε έκκληση προς τα Κράτη Μέλη να διασφαλίσουν το λιγότερο 2000 μετεγκαταστάσεις κάθε μήνα από την Ελλάδα, και 1000 από την Ιταλία. Ο ρυθμός αυτός θα πρέπει να αυξηθεί μετά τον Απρίλιο του 2017, σε  3000 και 1500 άτομα, αντιστοίχως. Είναι η στιγμή να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας.

Ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα είναι η επιτάχυνση και η αύξηση των μετεγκαταστάσεων των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών από την Ελλάδα και την Ιταλία, και η εξασφάλιση επαρκών συνθηκών υποδοχής και επιτροπείας τους.  Και στον τομέα των επανεγκαταστάσεων έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, καθώς περισσότερες από 2000 νέες  επανεγκαταστάσεις πραγματοποιήθηκαν επιπλέον, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται, μέχρι στιγμής, σε 13887” σημείωσε ο κ.Αβραμόπουλος.

news247.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου