Ειδήσεις

Oι σούπερ τυφώνες θα γίνουν ρουτίνα λένε οι ειδικοί!

Λίγες μέρες μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο τρομερός τυφώνας Χάρβεϊ εμφανίστηκε ένας ακόμη πιο ισχυρός, η Ιρμα που διαλύει ολόκληρα νησιά. Και ακολουθούν πίσω από την Ιρμα, ο Χοσέ στον Ατλαντικό και η Κάτια στο Μεξικό

Μια εβδομάδα μετά την ιστορικών διαστάσεων καταστροφή στο Χιούστον από τον τυφώνα Χάρβεϊ ο μεγαλύτερος τυφώνας που έχει καταγραφεί στις κεντρικές περιοχές του Ατλαντικού διαπερνά την Καραϊβική προκαλώντας χάος στο πέρασμα του.

Ο τυφώνας Ιρμα, που ανήκει στην πέμπτη κατηγορία τυφώνων (οι πλέον ισχυροί), με ταχύτητες ανέμων περίπου 300 χλμ/ώρα και κύματα τριών μέτρων να χτυπούν τις ακτές, διαλύει τα πάντα στα νησιά από τα οποία περνάει αυτές τις μέρες ενώ κατευθύνεται απειλητικά προς το Πουέρτο Ρίκο, την Αϊτή, την Δομινικανή Δημοκρατία, την Κούβα και την Φλόριντα. Ηδη ο κυβερνήτης της Φλόριντα έχει θέσει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ μέσα από τα αγαπημένα του social media δηλώνει εντυπωσιασμένος ή σοκαρισμένος από τα μεγέθη και την καταστροφική μανία των τυφώνων.

Δείτε ένα βίντεο για τον τυφώνα Ιρμα:

Οπως όμως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian πολλοί επιστήμονες φοβούνται ότι οι δύο σούπερ τυφώνες είναι ένα σημάδι μίας «νέας κανονικότητας» όπως την χαρακτηρίζουν. Μια συνηθισμένης από εδώ και στο εξής κατάστασης όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα κάνουν ολοένα και πιο συχνά και με πιο μεγάλη ένταση την εμφάνισή τους. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αντί να εκφράζουν την έκπληξή τους οι πολιτικοί πρέπει να πάρουν περισσότερα, πιο δραστικά και πιο αποτελεσματικά μέτρα στην κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Ακόμη και εγώ ως ειδικός στα ζητήματα του κλίματος βλέπω με έκπληξη έναν πολύ ισχυρό τυφώνα και να ακολουθεί κατά πόδας ένας ακόμη ισχυρότερος. Δυστυχώς όμως τα επιστημονικά δεδομένα είναι πολύ καθαρά: οι τυφώνες αποκτούν την καταστροφική ισχύ τους από την θερμότητα των ωκεανών και αυτή την στιγμή οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στην περιοχή που βρίσκεται η Ιρμα είναι πολύ υψηλές» δηλώνει ο Αντερς Λέβερμαν, κλιματολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνας Κλιματικής Επίδρασης του Πότσνταμ στην Γερμανία.

Η πηγή του κακού

Βέβαια οι κλιματολόγοι σημειώνουν ότι η αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι η αποκλειστική αιτία των τυφώνων που πλήττουν την Καραϊβική και τον Κόλπο του Μεξικού τα τελευταία χρόνια. Ομως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας αυξάνουν την ισχύ των τυφώνων.

«Οι υψηλότερες από τον μέσο όρο θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας τροφοδοτούν την Ιρμα παρέχοντας της ενέργεια και υγρασία. Οι συνέπειες έχουν την μορφή καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που προκαλούν πλημμύρες, τεράστια κύματα που χτυπούν τις ακτές αλλά και τρομερούς ανέμους που διαλύουν τα πάντα στο πέρασμα τους» αναφέρει ο Τζούλιαν Χένμινγκ, ειδικός στους τυφώνες στην Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ προβλέπει κύματα 7 μέτρων που θα χτυπήσουν με μανία της ακτές στις νότιες Μπαχάμες και άλλες νησιωτικές περιοχές και βροχές 15-30 χιλιοστών σε Πουέρτο Ρίκο, Δομινικανή Δημοκρατία, Αϊτή και Κούβα. Ένα χιλιοστό βροχής σε επιφάνεια ενός τετραγωνικού µέτρου ισοδυναµεί µε ένα λίτρο νερού οπότε μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί σε ένα τετραγωνικό μέτρο όταν δεχτεί 30 λίτρα νερού.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία τρία χρόνια το Τέξας έχει χτυπηθεί από τρία ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία στο παρελθόν έκαναν την εμφάνισή τους άλλα κάθε εκατό και άλλα κάθε πεντακόσια χρόνια! Και το κακό δεν σταματά…

Δείτε ένα βίντεο για το πώς οι δορυφόροι της NASA παρακολουθούν και καταγράφουν τον τυφώνα Ιρμα:

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ανατολικά των Αντιλλών σχηματίζεται μια νέα τροπική καταιγίδα που ονομάστηκε Χοσέ ενώ στον Κόλπο του Μεξικού σχηματίζεται άλλη μια που ονομάστηκε Κάτια.

«Αυτά τα φαινόμενα μας δίνουν μαθήματα για να προετοιμαστούμε για το θερμότερο μέλλον που μας περιμένει. Οπως φαίνεται θα έχουμε ολοένα και πιο έντονες βροχοπτώσεις, περισσότερους καύσωνες αλλά και ξηρασίες. Ετσι φαινόμενα όπως ο Χάρβει και η Ιρμα μας βοηθούν να κατανοήσουμε το πόσο καλά είμαστε προετοιμασμένοι για αυτά τα φαινόμενα και ποιοι θα πληγούν περισσότερο. Θα πρέπει λοιπόν να σχεδιάσουμε τρόπους αντιμετώπισης και οι κοινωνικές πολιτικές θα παίξουν ρόλο σε όλο αυτό. Είναι σαφές ότι οι πιο φτωχοί είναι πιο εκτεθειμένοι, ευάλωτοι και απροστάτευτοι σε αυτές τις καταστάσεις και πρέπει να ληφθεί αυτό σοβαρά υπόψη στην συζήτηση για τους κινδύνους από τις φυσικές καταστροφές» αναφέρει ο Νταν Μίτσελ, ερευνητής του Ινστιτούτου Cabot στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

protagon.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου