Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Για όλους και για όλα μιλάει σήμερα στην «δ» ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – βουλευτής Δωδεκανήσου του Σύριζα κ. Νεκτάριος Σαντορινιός. Πέραν των σχεδιασμών της κυβέρνησης για τα νησιά, σχολιάζει και την τακτική της Ν.Δ. για διενέργεια εκλογών, ενώ εκφράζει ‘αβεβαιότητα’ για τα γκάλοπ και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δίνουν χαμηλά ποσοστά στον Σύριζα.
Η συνέντευξη αναλυτικά
• Κύριε Σαντορινιέ, πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα στην οικονομία της χώρας, μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης; Τι κερδίζουμε και τι αναμένουμε από τώρα και στο εξής;
Η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις κατά τις οποίες καταφέραμε να διασφαλίσουμε τις εργασιακές σχέσεις και να προστατεύσουμε όσους έχουν ήδη πληγεί από την Κρίση, φέρνοντας δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα. Σε λίγες μέρες πιστώνεται στα ελληνικά ταμεία η δόση των 7,7 δις. Παράλληλα στα μέσα περίπου Ιουνίου καταφέραμε την οριστική Συμφωνία για την εφαρμογή των μεσοσπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Η συγκεκριμένη Συμφωνία εισάγει, πρώτον, την ρήτρα βιωσιμότητας για το χρέος, που σημαίνει ότι πλέον το όριο των ετήσιων ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού δημοσίου δε θα πρέπει να ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ. Δεύτερον, την ρήτρα ανάπτυξης που μεταφράζεται στο ό,τι πιθανή αρνητική εξέλιξη στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, θα συνοδεύεται από αυτόματη επέκταση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Τρίτον, προβλέπονται Αναπτυξιακές Δράσεις και ειδικά προγράμματα που θα τονώσουν την ανάπτυξη της χώρας.
Μέχρι το φθινόπωρο στην αγορά θα πέσουν 1,2 δις ευρώ που θα συμβάλουν στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και θα τονώσουν την πραγματική οικονομία. Τα πρόσφατα στοιχεία της Εργάνης, δείχνουν ότι δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας, νούμερο που καλύπτει τον όλεθρο που υπέστη ο κόσμος της εργασίας και η νέα γενιά την περίοδο συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Στον τομέα του Τουρισμού, αναμένεται φέτος να καταγραφεί ρεκόρ αφίξεων, με τους επισκέπτες στη χώρα μας να ξεπερνούν τα 30 εκ. Η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,5%, οι επενδύσεις σημείωσαν αύξηση κατά 11,2% και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,8%». Το πρώτο τρίμηνο του 2017, εν μέσω διαπραγμάτευσης, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 0,4%, ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο επιπλέον βελτίωσης μετά το κλείσιμο της Συμφωνίας για το χρέος και της αξιολόγησης. Τα επιτόκια ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έχουν φτάσει σε ιστορικό χαμηλό. Όλα τα παραπάνω, πιστεύω ότι αποδεικνύουν πως αυτή η Ελλάδα έχει, μετά από πολλά χρόνια, μια Κυβέρνηση που εφαρμόζει πολιτικές με σχέδιο και στόχευση στην ανάπτυξη, στην κοινωνική ανάκαμψη και στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Όλοι οι δείκτες και τα δεδομένα δείχνουν ότι έχει ανοιχτεί, πλέον, για την χώρα και το λαό της ένας καθαρός διάδρομος προς την δημοσιονομική εξομάλυνση και μια ρεαλιστική ευκαιρία για αύξηση των εθνικών ρυθμών ανάπτυξης. Η έξοδος από τα χρόνια του Μνημονίου και της σκληρής επιτροπείας, θεωρώ, πως είναι πλέον ορατή.

• Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε μια κινητικότητα κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης με επισκέψεις στην περιοχή μας –όπως πρόσφατα ο κ. Παππάς. Αυτό δείχνει ότι τα νησιά βρίσκονται σε προτεραιότητα για την κυβέρνηση;
Μετά την ιστορική και με ιδιαίτερη σημασία εξαγγελία συγκεκριμένου πλέγματος δράσεων για τα νησιά με το σκοπό της αντιστροφής του αρνητικού κλίματος που βίωναν οι νησιώτες για πολλά χρόνια, από τον πρωθυπουργό στην Νίσυρο, στο τέλος του 2016, έγινε σαφές την προτεραιότητα που δίνει αυτή η Κυβέρνηση στην νησιωτική πολιτική. Αποτέλεσμα αυτής της συγκεκριμένης στοχοθεσίας ήταν και η δημιουργία αντίστοιχου Υφυπουργείου, του οποίου έχω την τιμή να προΐσταμαι. Το γεγονός ότι στελέχη της Κυβέρνησης περιοδεύουμε στα νησιά δεν είναι επικοινωνιακό τρικ. Ερχόμαστε σε επαφή με τους νησιώτες, τους ντόπιους θεσμικούς και παραγωγικούς παράγοντες γιατί έχουμε κάτι να τους πούμε, έχουμε κάτι να τους δείξουμε και βασικά γιατί θέλουμε να ακούσουμε ώστε να σχεδιάσουμε την υλοποίηση της επόμενης πρωτοβουλίας μας που θα απαντήσει στις υπαρκτές τους ανάγκες.
Δεν είμαστε περιοδεύων θίασος, δεν κόβουμε κορδέλες σε μπετά, δεν υποσχόμαστε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Το ενδιαφέρον μας για τα νησιά είναι έμπρακτο. Ο Νίκος Παπάς μετέβει στην Τήλο γιατί άρχισε να λειτουργεί το πρόγραμμα της δωρεάν δορυφορικής τηλεόρασης για τα νοικοκυριά μικρών νησιών. Εγώ έχω επισκεφθεί την Πάτμο, την Κάλυμνο και το Κουφονήσι γιατί εγκαινιάσαμε μονάδες αφαλάτωσης ή και ενισχύσαμε τις υπάρχουσες.
• Μιλήστε μας λίγο για το έργο και τους σχεδιασμούς του υπουργείου από την δική σας πλευρά, ως υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Το χαρτοφυλάκιο της νησιωτικότητας δεν είναι εύκολο, δεν είναι περιορισμένο και δεν απαιτεί μόνο μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς. Έχει να κάνει, κατά κύριο λόγο, με την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιών και των αναγκών των κατοίκων τους και όλα αυτά σε άμεση συνεργασία με τα υπόλοιπα Υπουργεία. Η πολιτική μας ατζέντα εμπεριέχει αρκετά θέματα, με βασικά:

Την υδατική αυτονομία των νησιών: Πριν λίγες μέρες εγκαινιάσαμε μ/α σε Ψέριμο, Τέλενδο και Λέρο, τώρα σε Πάτμο και Αρκιούς, ενώ σε λίγο καιρό ξεκινάνε τα έργα για εγκατάσταση μ/α σε Καστελόριζο, Λειψούς, Κατάπολα Αμοργού, Κίμωλο, Ηρακλειά και Μαράθι. Παράλληλα χρηματοδοτήθηκε ήδη η ενίσχυση των μ/α του Κουφονησίου και το ίδιο θα γίνει και για το Αγαθονήσι.
Την αναμόρφωση του ακτοπλοϊκού χάρτη:
· αλλαγές στον Ν. 2932/200 (τον υφιστάμενο νόμο για την ακτοπλοΐα και τις άγονες),
· επιτροπή για τις συνδυασμένες μεταφορές,
· υδατοδρόμια- σύντομα έρχεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο-, στοχευμένες αλλαγές,
· μετά από προτάσεις των Δήμων στα δρομολόγια, από την νέα περίοδο, με άρθρο στο νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ που έρχεται προς ψήφιση πρόβλεψη δυνατότητας κατάρτισης προγραμματικών συμβάσεων ανάμεσα στο Υπουργείο και σε φορείς του δημόσιου τομέα, με αντικείμενο την κάλυψη των θαλάσσιων συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών,
· αναμονή έγκρισης χρηματοδότησης για την ανάπτυξη κατάλληλου λογισμικού για την δημιουργία συστήματος Hub and spoke.
Την υποστήριξη έργων υποδομών των νησιών:
· Προγραμματικές Συμβάσεις μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και μικρών νησιωτικών ΟΤΑ με υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες,
· αντιμετώπιση του προβλήματος της επιχειρησιακής και διαχειριστικής ικανότητας των μικρών νησιωτικών Δήμων με τη βοήθεια της ΜΟΔ και της ΕΕΤΑΑ ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν ποιοτικά οι πόροι του ΕΣΠΑ,
· Υλοποίηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ύψους 50εκ.
Για την ενίσχυση των δομών υγείας των νησιών:
· αναμονή για έγκριση χρηματοδότησης για την προμήθεια τριών ειδικά διαμορφωμένων και εξοπλισμένων σκαφών για διακομιδή ασθενών που θα διατεθούν σε νησιά ως το τέλος του 2018,
· νομοθέτηση κινήτρων για την πλήρωση θέσεων ιατρών σε νησιωτικές δομές,
· άμεση ενίσχυση των δομών που έχουν κενά με οπλίτες ιατρούς όπως στην περίπτωση του ΓΝ Μυτιλήνης και Κω και στους Αρκιούς και στην Ψέριμο.
Παράλληλα με τα παραπάνω έχουμε πλήρως ανοίξει την ατζέντα μας και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, προωθώντας προτάσεις για την υιοθέτηση μέτρων και πολιτικών υπέρ όλων των νησιών της γηραιάς ηπείρου. Ενώ, στο πιο σημαντικό, είμαστε στο τελευταίο στάδιο ετοιμασίας τροπολογιών που θα νομοθετήσουν αντισταθμιστικά οικονομικά μέτρα για τους νησιώτες, όπως ειδικά κίνητρα χρήσης του πλαστικού χρήματος για τους νησιώτες, απαλλαγή των μονίμων κατοίκων στα νησιά με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, επαναφορά του μέτρου αύξησης κατά 50% του πρώτου κλιμακίου φορολογίας εισοδήματος για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.
• Πώς σχολιάζετε την στάση της Ν.Δ. να ζητάει επιμόνως εκλογές; Μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να εξαντλήσει την τετραετία.
Η επανάληψη, με μανία, του αιτήματος για εκλογές είναι τακτική άμυνας με επίθεση. Την ώρα που βγαίνουν στη δημοσιότητα τα σκάνδαλα με τα θαλασσοδάνεια, τη Siemens, τα πάρτυ με μεγαλοεπιχειρηματίες με σκοτεινό μητρώο, την Novartis, το Ερρίκος Ντυνάν, το ΚΕΕΛΠΝΟ και πολλά άλλα, το να ζητάς εκλογές ίσως και να κάνει κάποιους να πιστεύουν, εντός της Ν.Δ., ότι κάτι κάνουν. Ας είναι, εμείς εμμένουμε απαρέγκλιτα στο στόχο μας για την ολική επαναφορά της χώρας στο καθεστώς του κοινωνικού κράτους και της ανάπτυξης. Εκλογές θα κάνουμε στο τέλος της θητείας στην οποία μας όρισε ο ελληνικός λαός.
Πρέπει να πω, όμως, ότι Ν.Δ. δεν ζητάει μόνο εκλογές. Επενδύει στην καταστροφολογία και χαϊδεύει στα σκοτεινά την Ακροδεξιά. Και τα δυο, προσωπικά, τα θεωρώ επικίνδυνα και δείγματα της πολιτικής ένδειας στην οποία έχει καταπέσει μια μεγάλη παράταξη που κάποτε εξέφραζε την σοβαρή κεντροδεξιά.

• Παρά τα δημοσκοπικά ευρήματα, εκτιμάτε ότι ο Σύριζα θα καταφέρει να ανακάμψει και να πάει στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις με υψηλότερα ποσοστά;
Έχω πολλές φορές εκφράσει την αβεβαιότητά μου για τα γκάλοπ. Τους τελευταίους μήνες, άλλωστε, υπάρχει η ίδια αίσθηση και σε πανευρωπαικό επίπεδο (θυμίζω μόνο την περίπτωση του δημοψηφίσματος και των εκλογών στην Αγγλία). Ακόμη και έτσι, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω αξιολόγησης, επιβεβλημένων μέτρων που πρέπει να νομοθετηθούν, κυβερνώντας μέσα σε δημοσιονομική πίεση, στην μέση της θητείας της Κυβέρνησης και χωρίς να έχει ολοκληρώσει τους στόχους του, είναι λογικό να καταγράφεται χαμηλά στην πρόθεση ψήφου. Θεωρώ ότι ο κόσμος καταλαβαίνει την μεγαλύτερη εικόνα και με βάση αυτή θα ψηφίσει την ώρα που θα γίνουν εκλογές.
Βαδίζουμε προς το τέλος μιας άγριας εποχής για την κοινωνική συνοχή και σεισμικών αλλαγών στο μέχρι τώρα δεδομένο πολιτικό σκηνικό, η Αριστερά έχει αναδειχθεί σε μια δύναμη που ήρθε για να τελειώσει τα Μνημόνια και να εξασφαλίσει την Δημοκρατική λειτουργία του Κράτους και της κοινωνίας. Η Ν.Δ. έχει πια ξεδιπλώσει την ατζέντα της: φλερτ με την ακροδεξιά, εμμονή με τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων αγαθών και σχέδιο απολύσεων. Θεωρώ ότι στις επόμενες εκλογές- η μόνη ουσιαστική λαϊκή βούληση- στο βασικό ερώτημα προοδευτισμός ή συντηρητισμός, πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο ή άκρατος νεοφιλελευθερισμός, ο ελληνικός λαός θα επιβεβαιώσει τόσο την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ιδεολογικό αποτύπωμα που άφησε στα μέχρι τώρα διακυβέρνησής του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ