Ειδήσεις

Οι ομογενείς των ΗΠΑ θέλουν να επενδύσουν αλλά σκοντάφτουν πάντα στην γραφειοκρατία

Συσπειρώνονται οι ομογενείς της Αμερικής, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να στηριχθεί η Ελλάδα, μέσω επενδύσεων «παρά τις κακές εμπειρίες», όπως τονίσθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Τάρπον Σπριγνκς, την Κάλυμνο των ΗΠΑ, όπως χαρακτηριστικά το αποκαλούν.
Εκεί, όπου η ελληνική σημαία κυματίζει πλάι-πλάι με την αμερικανική, καθώς σ’ αυτό το πανέμορφο παραλιακό άκρο της Φλόριντα, κατοικεί και δραστηριοποιείται η μεγαλύτερη αναλογικά ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ, σε ένα μέρος που θυμίζει Δωδεκάνησα, με τους Καλύμνιους, τους Χαλκίτες και τους Συμιακούς να αποτελούν τις τρεις ισχυρότερες κοινότητες, και κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες Αμερικανούς τουρίστες.
Ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς Κρις Αλαχούζος, ο γενικός πρόξενος της Τάμπα Δημήτριος Σπάρος και η οργάνωση Sister Cities of Tarpon Springs, καλωσόρισαν τον αμερικανικό εκπρόσωπο Gus Bilirakis και τον πρεσβευτή της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χάρις Λάλακος, για μια ανοικτή συζήτηση. Ο Λεωνίδας Ραπτάκης, μέλος της δημοκρατικής Γερουσίας του Rhode Island, ήταν επίσης παρών.

O Καλυμνιακής καταγωγής ομοσπονδιακός βουλευτής της Φλόριντα Γκας Μπιλιράκης μίλησε για την αγάπη του, για την ελληνική του κληρονομιά. O Μπιλιράκης, γιος του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Μπιλιράκης, δήλωσε ότι στόχος του είναι να βοηθήσει την στρατιωτική ασφάλεια, την οικονομική ασφάλεια και την ασφάλεια μετανάστευσης για την Ελλάδα “Λυπάμαι που άργησε τόσο πολύ,” δήλωσε ο κ. Μπιλιράκης.
Ο Chris Alahouzos, με καταγωγή επίσης από την Κάλυμνο, αναφέρθηκε σε τρεις άξονες, ξεκινώντας από την οικονομική ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές
“Τα μικρά νησιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξαγωγή των αγαθών τους”, ανέφερε ο Αλαχούζος. Η συζήτηση, είπε, θα επικεντρωθεί στην εξομάλυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την ενίσχυση του εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Να σημειωθεί ότι ο κ. Chris Alahouzos (Χρυσόστομος Αλαχούζος) δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς με συνέντευξή του στη «δημοκρατική» στις 30 Ιουλίου 2017, είχε προαναγγείλει την παρέμβαση ομογενών της Αμερικής για την ενίσχυση των νησιών μας αλλά και γενικότερα της χώρας μας.
Στα μέσα Οκτωβρίου 2017, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, περνώντας πέντε ημέρες μεταξύ του Σικάγου και της Ουάσινγκτον. Ο κ. Λάλακος δήλωσε ότι τα δύο τρίτα των συζητήσεων αυτών, αφορούσαν την οικονομική ανάπτυξη.
Ο κ. Λάλακος πρόσθεσε ότι το 2015 η χώρα είδε κάτι «παράδοξο». Η ελληνική επένδυση στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν διπλάσια από την επένδυση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε ως «peanuts», δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση, αμελητέα ποσότητα. “Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό”, δήλωσε ο κ. Λάλακος. Μεγάλο μέρος αυτής της νέας ανάπτυξης θα είναι εφικτή, επειδή η ελληνική οικονομία επιστρέφει σιγά-σιγά σε κανονικότητα, είπε ο κ. Λάλακος. Η Ελλάδα αντιμετώπισε επταετή ύφεση, με αποτέλεσμα την απώλεια 25% του ΑΕΠ. «Δεν θέλω να φανώ υπερβολικός ωστόσο διαφαίνεται πως η τάση ανάπτυξης ίσως να είναι βιώσιμη. Επίσης, με τιμές τόσο χαμηλές όσο είναι σήμερα, αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για άλλες χώρες της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, όπως και οι ΗΠΑ, να επενδύσουν».
Δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει, για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, πως όσοι το επιχείρησαν είχαν «κακές εμπειρίες». Ο κ. Μπιλιράκης μάλιστα αναφέρθηκε σε έναν επενδυτή που ενδιαφέρθηκε για την Ελλάδα, ο οποίος αποχώρησε μετά από έλλειψη συνεργασίας (!).
“Δεν θα προσποιηθώ ότι η Ελλάδα ήταν πάντα μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις”, δήλωσε ο κ. Λάλακος. Ευελπιστεί όμως ότι η χώρα προσπαθεί αυτό να το αλλάξει και ευχήθηκε να έχουν περισσότερες ευκαιρίες οι Ελληνες της Αμερικής να επενδύσουν στη χώρα καταγωγής τους.
Εξάλλου, τα παραδείγματα ομογενών που επεχείρησαν να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά το τέρας της γραφειοκρατίας αποδείχθηκε πιο ισχυρό, είναι πολλά.
Η επένδυση στο Γκολφ Αφάντου, αποτελεί πλέον παράδειγμα προς αποφυγή για τους επενδυτές –ομογενείς και μη- ενώ ακόμα μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή στην Αμαρτο της Κρητηνίας, όπου οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούν την κατασκευή πρότυπης μονάδας αποθεραπείας καρκινοπαθών, θέματα τα οποία έχει φέρει στη δημοσιότητα η «δ».
Δυσμενείς αντιδράσεις και απογοήτευση στους ομογενείς της Αμερικής προκάλεσε και το άγνωστο παρασκήνιο, μιας παρ΄ολίγον επένδυσης που θα ανεδείκνυε τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα και θα αξιοποιούσε στο έπακρο τις δυνατότητες της περιοχής, μετατρέποντάς την σε σημείο αναφοράς όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αλλά παγκοσμίως, που αποκάλυψε η «δημοκρατική», με πρωταγωνιστές επιτυχημένους Δωδεκανήσιους επιχειρηματίες του εξωτερικού, που ήταν διατεθειμένοι να διαθέσουν χρήματα στον τόπο καταγωγής τους, όμως βρήκαν παντού στην Ελλάδα πόρτες κλειστές κι έτσι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια.
Παρ΄όλα αυτά, υπάρχουν ακόμα ομογενείς, μεταξύ τους και πολλοί Δωδεκανήσιοι, που δεν έχουν χάσει την ελπίδα τους ακόμα κι επιμένουν να θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, μέσω επενδύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η συνάντηση που έγινε στο Τάρπον Σπρινγκς, με την ελπίδα αυτή τη φορά να βρουν οι επιχειρηματίες ανοικτές πόρτες, ευήκοα ώτα και λύσεις στα γραφειοκρατικά ζητήματα, ώστε να μπορέσουν να φέρουν χρήματα στην Ελλάδα.
Ο Chris Alahouzos έθεσε επίσης στο πάνελ στο θέμα της εκπαίδευσης. «Πρέπει να συνεργαστούμε με τους εκπαιδευτικούς για να προωθήσουμε την ελληνική παιδεία μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Alahouzos . Ο κ. Λάλακος είπε ότι πρέπει να κρατηθεί η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ζωντανή στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στο δημοτικό σχολείο.
Ο κ. Σπάρος είπε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η σημερινή Ελλάδα, είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Είπε ότι δεν είναι η ίδια χώρα από την οποίαν μετανάστευσαν πολλοί στο Τάρπον Σπρινγκς στη δεκαετία του 1960 και του ’70, κύμα μετανάστευσης στο οποίο που περιλαμβάνεται και η οικογένεια Alahouzos.
Κάθε χρόνο το Κολλέγιο «St. Petersburg» παίρνει 20 έως 25 φοιτητές στην Ελλάδα. Το επόμενο ταξίδι θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο. Οι σπουδαστές θα επισκεφθούν την Αθήνα και την Κάλυμνο από τις 3 έως τις 13 Μαΐου.

Πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση, ο κ. Λάλακος εξέτασε τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Ιστορικοί αντίπαλοι που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ. “Η ισορροπία στο Αιγαίο μετατοπίζεται”. Έλληνες αξιωματούχοι ζήτησαν βοήθεια στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής αεροπορίας από το Κογκρέσο και τη διοίκηση του Τραμπ, δήλωσε ο Λάλακος. Οι βασικές ανησυχίες της Ελλάδας είναι αμυντικού χαρακτήρα και ανέφερε ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για μια αντιπαράθεση με την Τουρκία, τόνισε ο πρεσβευτής. Ωστόσο, ο ελληνικός στρατός είναι καλά εξοπλισμένος και εκπαιδευμένος, πρόσθεσε ο κ. Λάλακος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου