Στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου επέστρεψε από τον Ειδικό Ανακριτή Διαφθοράς η δικογραφία που σχηματίστηκε κατά παντός υπευθύνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από υπαίτιο που είχε την ιδιότητα του εντολέα και διαχειριστή και της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και συγκεκριμένα για τη διαχείριση των οικονομικών του Βακούφ Ρόδου.
Η υπόθεση ανάγεται στα χρόνια της διοίκησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, πριν την εφαρμογή του Καλλικράτη, επί θητείας της κ. Μάρθας Σημαντώνη.
Πρόκειται για μια έρευνα εξαιρετικά ευαίσθητη, αν αναλογιστεί κανείς ότι αφορά τη διαδρομή εσόδων από τη διαχείριση των ακινήτων του Βακούφ στη Ρόδο και τη συνεργασία του Οργανισμού με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και πολύ πιθανόν και με άλλους φορείς.
Η έρευνα σε πρώτη φάση επικεντρώθηκε στις επιδοτήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Κτημάτων Βακούφ προς την καποδιστριακή Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Στα πλαίσια της έρευνας είχαν αναζητηθεί όλες οι αποφάσεις του Βακούφ, που αφορούν επιχορηγήσεις και δωρεές, από το 2002 μέχρι και σήμερα, αντίγραφα των βιβλίων εσόδων και εξόδων, αλλά και τα παραστατικά από τα οποία θα αποδεικνύεται ότι εκταμιεύθηκαν ποσά για συγκεκριμένους σκοπούς και δαπάνες.
Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας έχει καταθέσει, μεταξύ άλλων, η πρώην γενική γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Μάρθα Σημαντώνη, που υπεραμύνθηκε της νομιμότητας των ενεργειών της, τονίζοντας μάλιστα ότι όλες οι δαπάνες που έγιναν έτυχαν της εγκρίσεως δύο κυβερνητικών επιτρόπων, που είχαν οριστεί για το σκοπό αυτό.
Στοιχεία προσκόμισε, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, ο προϊστάμενος του ΠΕΧΩ Δωδεκανήσου κ. Ν. Φαρμακίδης, ο οποίος υπέβαλε εξάλλου και σχετική αναφορά ενώπιον του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου, ζητώντας να ελεγχθούν όλες οι αποφάσεις επιχορήγησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από το Βακούφ και να διενεργηθεί σχετική οικονομική πραγματογνωμοσύνη.
Όπως απεκάλυψε η “δημοκρατική”, από το περιεχόμενο δύο εγγράφων του 2002 και του 2003, που έχουν αποσταλεί, συνοδευόμενα από επώνυμη καταγγελία στους ως άνω ελεγκτικούς μηχανισμούς, φέρεται συγκεκριμένα να προκύπτει ότι έγιναν αθρόες επιδοτήσεις του Οργανισμού προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όχι για την ενίσχυση του περιφερειακού ταμείου, αλλά για την αποπληρωμή δαπανών, που δεν προέβλεπε το δημόσιο λογιστικό. Τον Ιούνιο του 2002, σύμφωνα με την καταγγελία, που έγινε αρμοδίως, φέρεται συγκεκριμένα να διατέθηκε το ποσό των 146.735 ευρώ από τον Οργανισμό του Βακούφ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως δωρεά για τον…
«εξοπλισμό και την ανακαίνιση των ενοικιασμένων κτηρίων των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και για την ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων, φιλανθρωπικού χαρακτήρα».
Διατέθηκε δηλαδή ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό για αόριστες δαπάνες, που δεν προβλέπονται από το δημόσιο λογιστικό, όπως η ανακαίνιση ιδιωτικών ακινήτων και η διεξαγωγή φιλανθρωπικών εκδηλώσεων από την Περιφέρεια, που δεν θυμάται μάλιστα κανείς να έχουν πραγματοποιηθεί!
Τον Ιούλιο του 2003, με μια άλλη απόφαση, έγινε νέα δωρεά στο Περιφερειακό Ταμείο Νοτίου Αιγαίου, ύψους 180.000 ευρώ. Στο πρακτικό του Οργανισμού με το οποίο αποφασίστηκε η συγκεκριμένη δωρεά αναφέρονται τα εξής: «Μετά από σχετική συζήτηση για τις ανάγκες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τόσο για εξοπλισμό των γραφείων των υπηρεσιών Π.Ν.Α. και ανακαίνιση των κτηρίων που φιλοξενούν τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, όσο και για ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα κ.λ.π. και κατόπιν διαλογικής συζητήσεως μεταξύ των μελών του, το δ.σ. αποφασίζει ομόφωνα και εγκρίνει τη δωρεά του χρηματικού ποσού των 180.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».
Μεταξύ άλλων προσώπων κατέθεσε στην ίδια έρευνα και η πρώην επίτροπος κ. Ρένα Μαντικού, που ισχυρίστηκε ότι αντικαταστάθηκε από τη θέση ευθύνης που της είχε ανατεθεί, διότι δεν συμφωνούσε με τη διαχείριση των επιχορηγήσεων του Βακούφ.
Μέλη της διοίκησης του Βακούφ κατέθεσαν ωστόσο ότι όλες οι αποφάσεις έτυχαν της εγκρίσεως των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών και των επιτρόπων, ενώ τα χρήματα διατέθηκαν, όπως τους είχαν διαβεβαιώσει, για έργα βελτίωσης υπηρεσιών κοινού οφέλους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ