«Κοινωνικό μνημόσυνο» για τον Νίκο Ξυλούρη διοργανώνουν κάθε χρόνο στις 8 Φεβρουαρίου ( την ημέρα που πέθανε) φανατικοί φίλοι του αείμνηστου τραγουδιστή στο χωριό Μαριτσά της Ρόδου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται για 37η χρονιά από την ομάδα που αυτοπροσδιορίζεται ως οι «γλεντοκόποι των Μαριτσών» τιμώντας έτσι την μνήμη του Νίκου Ξυλούρη. Η εκδήλωση γίνεται σε καφενείο του χωριού και συμμετέχουν σε αυτήν εκτός από τα μέλη της ομάδας και άλλοι κάτοικοι του νησιού που τους ενώνει η αγάπη για τα τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη.

Ψυχή της ομάδας των γλεντοκόπων, είναι ο οικονομολόγος Λάζαρος Κασέκας που όπως εξηγεί η εκδήλωση αυτή ξεκίνησε από την πόλη Τορόντο του Καναδά το 1980 όπου ήταν μετανάστης. Τότε είχε την τύχη να γνωρίσει τον Νίκο Ξυλούρη, όταν αυτός βρέθηκε στον Καναδά λίγο πριν μεταβεί στις ΗΠΑ για να νοσηλευτεί και «δέθηκε» μαζί του. Τα πρώτα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Ξυλούρη το «κοινωνικό μνημόσυνο» γινόταν στον Καναδά από τον κ. Κασέκα και τους άλλους μετανάστες ( κυρίως Κρητικούς) που ήταν φανατικοί λάτρεις των τραγουδιών του Ξυλούρη.

Από το 1994 έως και σήμερα η εκδήλωση μνήμης πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο χωριό Μαριτσά, όπου οι «γλεντοκόποι» συγκεντρώνονται σε καφενείο του χωριού και θυμούνται τον Νίκο Ξυλούρη γλεντώντας με τα δικά του τραγούδια.

zougla.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ