Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου
Η γνωστή αλυσίδα τροφίμων lidl έχει ξεκινήσει συζητήσεις και αναζητά νέο ακίνητο, αυτή τη φορά στην περιοχή της Ιαλυσού προκειμένου να αναγείρει ή να στεγάσει κι άλλο super market.
Οι πληροφορίες, που προέρχονται από αξιόπιστη πηγή, κάνουν λόγο για αναζήτηση ακινήτου που θα στεγάσει ένα κατάστημα σαφώς μικρότερο από τα ήδη υφιστάμενα, το οποίο όμως θα λειτουργεί με ακριβώς τα ίδια εμπορεύματα και την ίδια φιλοσοφία.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό ποια ακίνητα έχουν προταθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία. Εκείνο που γενικά ισχύει είναι ότι οι επενδυτές αποφεύγουν την αγορά μεγάλων οικοπέδων στην Ιαλυσό, μιας και όλη η περιοχή είναι γεμάτη αρχαιολογικούς θησαυρούς και αυτό το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Η εμπλοκή της τελευταίας σε οποιοδήποτε έργο, μπορεί να προκαλέσει πολύμηνες καθυστερήσεις. Βέβαια, στην περιοχή υπάρχουν αρκετά κτήρια που ήδη είναι άδεια και θα μπορούσαν να στεγάσουν ένα super market μεγάλου μεγέθους.
Υπενθυμίζεται ότι η lidl πριν από περίπου 15 χρόνια είχε αγοράσει οικόπεδο στην Ιαλυσό με σκοπό να αναγείρει υπερκατάστημα, όμως τελικά οι προσφυγές των θιγόμενων (από τον ανταγωνισμό) επιχειρηματιών εμπόδισαν την εκτέλεση του έργου. Το σκεπτικό της απόφασης είχε στηριχθεί στο ειδικό καθεστώς που απαγορεύει να κατασκευάζονται πολύ μεγάλα καταστήματα μέσα σε οικιστικές ζώνες.
Επίσης, η ίδια εταιρεία είχε ανακοινώσει ένα τεράστιο πρόγραμμα αναβάθμισης των καταστημάτων της σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η επένδυση της Ρόδου αφορούσε την επέκταση των δύο καταστημάτων που διαθέτει η lidl σε Σγουρού και Καναμάτ (Κορακόνερο). Η επέκταση του πρώτου έχει ήδη ολοκληρωθεί και υποτίθεται πρόκειται να ξεκινήσει η επέκταση και του δεύτερου καταστήματος. Εάν τα καινούργια δεδομένα και η αναζήτηση χώρου στην Ιαλυσό, θα ανατρέψουν το σχεδιασμό που έχει γίνει, αυτό μπορούν να το απαντήσουν μόνο τα στελέχη του εμπορικού κολοσσού.
Το όλο θέμα παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον. Τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται σκληρή μάχη στον κλάδο της εμπορίας τροφίμων, τόσο στη λιανική, όσο και στη χονδρική. Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων που είτε έχουν δημιουργήσει καταστήματα στο νησί, είτε λειτουργούν με εμπορικούς αντιπροσώπους (οι οποίοι κλείνουν συμφωνίες με ξενοδόχους και εστιάτορες). Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι ροδίτες χονδρέμποροι και λιανέμποροι τροφίμων, οι οποίοι επί δεκαετίες υποστήριζαν την τοπική οικονομία και τα τοπικά μικροκαταστήματα.
Αν τελικά επικρατήσουν οι «ξένες δυνάμεις» είναι σίγουρο ότι πάρα πολύς κόσμος θα χάσει τη δουλειά του και όσοι απομείνουν ως εργαζόμενοι, θα είναι στην κυριολεξία «ψωμόδουλοι».
Μερίδα των Ρόδιων χονδρεμπόρων θεωρεί ότι είναι πια καιρός να ξεκινήσουν συνεργασίες μεταξύ τους, διότι μόνο έτσι θα καταστεί δυνατή η πλήρης και οριστική αντιμετώπιση της κατάστασης που τώρα διαμορφώνεται. Μια τέτοια προσπάθεια είχε επιχειρηθεί να γίνει στη Ρόδο κατά τη δεκαετία του 1970, όμως τότε είχε λήξει χωρίς αποτέλεσμα. Βέβαια τότε επικρατούσαν διαφορετικές συνθήκες στην αγορά, ήταν εύκολη η παραγωγή χρήματος στη Ρόδο και το εμπόριο είχε να αντιμετωπίσει μόνο τον τοπικό ανταγωνισμό. Σήμερα τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά και ταυτόχρονα είναι πιο πλούσια η γνώση με γνώμονα την οποία μπορεί να ξεκινήσει μια τέτοια συνεργασία.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την πορεία του τοπικού εμπορίου λιανικής και χονδρικής τροφίμων. Εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα, δημιουργούν υποδομές και ενισχύουν τη θέση τους στηριζόμενοι στο σκεπτικό «εκείνος που μπορεί και εξυπηρετεί αμέσως τις ανάγκες των μεγάλων πελατών (ξενοδόχοι, εστιάτορες) είναι τελικά εκείνος που κερδίζει στη μάχη του ανταγωνισμού».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ