Στη Βουλή επαναφέρει το ζήτημα της ακρίβειας των στοιχείων για τις τουριστικές αφίξεις, με γραπτή, αυτή τη φορά, Ερώτηση που κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Όπως είναι γνωστό, ο κ. Κόνσολας είχε καταθέσει δύο φορές Επίκαιρη Ερώτηση, αλλά η συζήτησή τους στην Ολομέλεια της Βουλής δεν πραγματοποιήθηκε.
Σε δήλωσή του, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ, επισημαίνει:
«Το Υπουργείο Τουρισμού δεν θα αποφύγει τη συζήτηση και θα αναγκαστεί να συζητήσει σοβαρά για την έλλειψη επεξεργασίας των στοιχείων για τις αφίξεις που δημιουργούν ψευδείς και παραπλανητικές εικόνες για τον τουρισμό μας.
Εφόσον η Υπουργός Τουρισμού δήλωσε δύο φορές αδυναμία να συζητηθεί η Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, κατέθεσα γραπτή Ερώτηση.
Τα στατιστικά στοιχεία για τις αφίξεις δεν προσφέρονται για «δημιουργική λογιστική» και για πολιτικές σκοπιμότητες. Αντίθετα, πρέπει να χαρακτηρίζονται από ακρίβεια.
Δεν υπάρχει δευτερογενής και εξειδικευμένη επεξεργασία των στοιχείων των αφίξεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσμετρώνται στους τουρίστες Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό αλλά και κάτοικοι γειτονικών χωρών που επισκέπτονται για λίγες ώρες την Ελλάδα ή ακόμα και…οδηγοί φορτηγών.
Η Τράπεζα της Ελλάδας ορθώς καταγράφει τα στοιχεία για τον αριθμό των αφίξεων και για τα έσοδα, αλλά υπάρχει έλλειψη ενός θεσμικού και εξειδικευμένου οργάνου, που θα επεξεργάζεται αυτά τα στοιχεία, ενός Ερευνητικού Ινστιτούτου για τον τουρισμό».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2017
Αρ.Πρ.: 3219 7/02/17

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κυρία Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Η έλλειψη δευτερογενούς και εξειδικευμένης επεξεργασίας των στοιχείων των αφίξεων, δημιουργεί ψευδή και ανακριβή εικόνα για τον τουρισμό μας»

Κυρία Υπουργέ,

Τα στατιστικά στοιχεία για τις αφίξεις αλλά και τα έσοδα στον τουρισμό, δεν μπορούν να μετατρέπονται σε πρώτη ύλη για τη δημιουργία εντυπώσεων και για την άσκηση «δημιουργικής λογιστικής», με γνώμονα μικροκομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες.
Αντίθετα, τα στοιχεία των αφίξεων, αλλά και όλα τα δεδομένα που αφορούν στον τουρισμό πρέπει να χαρακτηρίζονται από ακρίβεια, να υπόκεινται σε ορθολογική και λεπτομερή επεξεργασία προκειμένου να πιστοποιείται η ακρίβειά τους. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για τη διαμόρφωση πολιτικών και διορθωτικών παρεμβάσεων.
Η Τράπεζα της Ελλάδας ορθώς καταγράφει τα στοιχεία για τον αριθμό των αφίξεων αλλά και για τα έσοδα. Το πρόβλημα, όμως, έγκειται στην έλλειψη ενός θεσμικού και εξειδικευμένου οργάνου, που θα επεξεργάζεται αυτά τα στοιχεία.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις αφίξεις προσμετρώνται και οι μονοήμερες ή ολιγόωρες επισκέψεις πολιτών από γειτονικές χώρες αλλά και Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό. Σε καμία περίπτωση όλοι αυτοί δεν μπορούν να προσμετρώνται στις τουριστικές αφίξεις. Χρειάζεται μια δευτερογενής επεξεργασία για να διαπιστωθεί ποιοι είναι τουρίστες.
Ένα παράδειγμα, που αναδεικνύει αυτή τη στρέβλωση, αναδεικνύεται από τα στοιχεία της ΤτΕ το 2015 για τις αφίξεις.
Σύμφωνα με αυτά, τη μεγαλύτερη συμμετοχή ως προς το σύνολο των αφίξεων από τις χώρες της Ευρώπης, έχει η ΠΓ∆Μ με ποσοστό 12,8%, που μεταφράζεται σε 3 εκ. επισκέπτες, κάτι που φυσικά ισχύει αλλά πρόκειται για ολιγόωρες ή μονοήμερες επισκέψεις που δεν μπορούν να θεωρούνται ως τουριστικές αφίξεις.
Ανάλογα στοιχεία προκύπτουν και από τη Βουλγαρία ενώ αποδεικνύεται ότι στον αριθμό των αφίξεων προσμετρώνται και οδηγοί φορτηγών που εισέρχονται στη χώρα. Φυσικά όλοι αυτοί δεν μπορούν να θεωρηθούν τουριστικό ρεύμα.
Αυτό το γεγονός και μόνο, καταδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας ενός εξειδικευμένου κέντρου ή μηχανισμού για τη δευτερογενή επεξεργασία των στοιχείων των αφίξεων προκειμένου να υπάρχει ακρίβεια και να εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα.
Η εργαλειοποίηση του αριθμού των αφίξεων για να δημιουργηθούν εντυπώσεις, πρέπει να σταματήσει.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται η Κυρία Υπουργός

1. Εάν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και τη στρέβλωση που υπάρχει σχετικά με τα στοιχεία των αφίξεων και την έλλειψη δευτερογενούς και λεπτομερούς επεξεργασίας τους και με ποιο τρόπο προτίθεται να το αντιμετωπίσει.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ