Ανοίγει πλέον ο δρόμος για να προχωρήσει η διαδικασία κατεδάφισης της επικίνδυνης γέφυρας Αφάντου καθώς η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έδωσε χτες το ‘πράσινο φως’ κατά την συνεδρίασή της.
«Είναι ένα σημαντικό έργο που έπρεπε να προχωρήσει. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κλήθηκε να αποφασίσει όσον αφορά την έγκριση της προσωρινής παροχέτευσης κυκλοφορίας στην περιοχή. Με αυτή την απόφαση άνοιξε πλέον και ο δρόμος για να προχωρήσει η διαδικασία της κατεδάφισης. Το θέμα θα έρθει και σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, αλλά οι εργασίες κατεδάφισης μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα –ίσως εντός των επομένων δεκαπέντε ημερών. Από εκεί και πέρα, θα δοθεί ξανά σε κυκλοφορία το συγκεκριμένο τμήμα της Ρόδου – Λίνδου» δήλωσε χτες στην «δ» ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κ. Γιώργος Κακούλης.
Όπως έγραψε χθες η «δ», μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατεδάφισης της επικίνδυνης γέφυρας Αφάντου από εργολάβο, που ανέλαβε το έργο κατόπιν διαγωνισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Παρότι η έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση της γέφυρας ήταν επιτακτικό αίτημα των κατοίκων της Ρόδου και κυρίως των Αφάντου, η χρονική στιγμή, που επέλεξε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να ξεκινήσει την εργολαβία, έχει προκαλέσει αναστάτωση.
 Πιο συγκεκριμένα η κατεδάφιση της γέφυρας, που θα ξεκινήσει άμεσα, δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Απριλίου, ενώ θα οδηγήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας και στην Ε.Ο. Ρόδου – Λίνδου μέχρι να καθαρίσει η Εθνική Οδός από τα μπάζα.
Η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό αναμένεται να γίνεται από παρακαμπτήριους ενώ δύσκολα θα βρεθεί λύση για την σύνδεση του οικισμού Αφάντου με την ομώνυμη παραλία γεγονός που έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στην δημοτική κοινότητα και κυρίως στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη περιοχή.
Με δεδομένο μάλιστα ότι το πρόβλημα θα είναι ιδιαίτερα έντονο το καλοκαίρι κάτοικοι της περιοχής αλλά και αιρετοί προτείνουν να ανασταλεί η έναρξη του έργου έως τον Οκτώβριο του 2016.
Σημειώνεται ότι η νέα γέφυρα αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει εξασφαλίσει  τη χρηματοδότηση του έργου, μέσω της αύξησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με το επιπλέον ποσό του 1,9 εκατ. ευρώ.
Στις 9.12.2016, υπεγράφη η απόφαση εγγραφής του έργου «Γέφυρα Άνω Διάβασης Αφάντου επί της Εθνικής Οδού Ρόδου Λίνδου», προϋπολογισμού δαπάνης 1,9 εκ € στην ΣΑΕΠ 767 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Είχε προηγηθεί αίτημα εγγραφής του έργου στη ΣΑΕΠ 767 της ΠΝΑΙ, (Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας), από πλευράς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στις 28.11.2016.
 Αλλα θέματα
Στα υπόλοιπα θέματα που έπρεπε να εξετάσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τα περισσότερα που αφορούσαν ανάκληση ή μη αδειών καταστημάτων αναβλήθηκαν λόγω της μη παρουσίας του νομικού συμβούλου του Δήμου Ρόδου, λόγω ασθενείας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ