Λαγκάρντ: «Δεχόμαστε κριτική αλλά πρέπει να λέμε την σκληρή αλήθεια στην περίπτωση της Ελλάδος» – Μείωση αφορολόγητου και συντάξεων η σταθερή συμβουλή του Ταμείου – Μεταρρυθμίσεις το κλειδί για την έξοδο από την κρίση

της Σοφίας Ζαφείρη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)… δεν το βάζει κάτω και επιστρέφει… δριμύτερο, με μία νέα ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του στην οποία μας ενημερώνει για τις προθέσεις του αναφορικά με την Ελλάδα με πέντε ερωτήσεις-απαντήσεις.

Σαφώς το Ταμείο δεν κάνει βήμα πίσω από τις απόψεις που έχει εκφράσει τόσο στην πρόσφατη έκθεση για την ελληνική οικονομία όσο και των δηλώσεων κορυφαίων στελεχών του. Το βασικά του συμπεράσματα για την έξοδο από την κρίση είναι δύο: διεύρυνση της φορολογικής βάσης (με μοναδικό εργαλείο προς αυτόν τον σκοπό τη μείωση του αφορολόγητου) και μείωση των κρατικών δαπανών για τις συντάξεις (εκ νέου μοναδικό εργαλείο, το οποίο δεν αναφέρεται, βέβαια, ευθαρσώς, νέες περικοπές).

Όμως στο νέο επεισόδιο του… σήριαλ προστίθεται και μία προτροπή του Ταμείου που μέχρι σήμερα την κρατούσε ελαφρώς κρυφή, καθώς ξεκαθαρίζει ότι «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται, αυτή τη στιγμή περισσότερη λιτότητα. Η χώρα, εφόσον εφαρμόσει τις εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις, μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ σε μέσο-μακροπρόθεσμο διάστημα. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να επιτύχει υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα».

Με δεδομένο, όμως, ότι βάσει του προγράμματος που εφαρμόζει η χώρα, στόχος είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά, το ΔΝΤ φροντίζει να στείλει εκ νέου το μήνυμά του: «Όμως εάν η Ελλάδα αποφασίσει ότι επιθυμεί την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 1,5% του ΑΕΠ, τότε θα πρέπει να αποδείξει με αξιόπιστο τρόπο ότι μπορεί να τα καταφέρει αυτόν τον υψηλότερο στόχο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστούν επιπλέον δομικές μεταρρυθμίσεις. Όμως αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν αφού πρώτα η ανάκαμψη έχει αποκτήσει γερές βάσεις».

Το Ταμείο επαναλαμβάνει την ανάγκη για πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά την πάγια θέση του ότι το χρέος δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο ακόμη και εάν η χώρα εφαρμόσει κατά γράμμα όλα αυτά στα οποία έχει δεσμευθεί.

Ποιος είναι, κατά το ΔΝΤ, ο καλύτερος συνδυασμός προκειμένου η Ελλάδα να εξέλθει της κρίσης και φυσικά των μνημονίων; «Πρόκειται για μία προσέγγιση που διαθέτει δύο πυλώνες: εφαρμογή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων από τις ελληνικές αρχές και ενός φιλόδοξου προγράμματος αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας».

Λαγκάρντ: «Λέμε την αλήθεια για την Ελλάδα»

Επιθετική έναντι όσων επικρίνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφορικά με την έκθεσή του για την Ελλάδα, εμφανίστηκε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της. Η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι «απολύτως αναγκαίες», αναφερόμενη, φυσικά, σε αυτές που αφορούν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τις εκ βάθρων αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Η κυρία Λαγκάρντ μίλησε σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον με θέμα το ρόλο της διαφάνειας στην αύξηση της οικονομικής σταθερότητας.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «προσπαθήσαμε στις δυο εκθέσεις, με απόλυτη ειλικρίνεια. Είμαστε αυτοί που θα πούμε τη σκληρή αλήθεια για την Ελλάδα. Δεχόμαστε κριτική γι’ αυτό, περιστασιακά, και στις ελληνικές αρχές δεν άρεσαν κάποια από αυτά που είπαμε. Αναγνωρίσαμε όμως στις δύο εκθέσεις την τεράστια συλλογική προσπάθεια και τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και είπαμε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Αλλά επίσης είπαμε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ακόμα μπροστά μας. Κάποιες εξ αυτών δεν έχουν ολοκληρωθεί».

Όπως ήταν φυσικό η επικεφαλής του ΔΝΤ δέχθηκε ερωτήσεις για τη χώρα μας και επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του Ταμείου.

«Η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει τη φορολογική της βάση, αναφορικά με τον φόρο εισοδήματος και να προχωρήσει σε μία πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Πολλοί λίγοι άνθρωποι σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της φορολόγησης. Παράλληλα απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του και να επιτρέψει μια πιο στοχευμένη προστασία εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι.

newmoney.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ