Αυξημένες κατά 1 εκατ. σε σχέση με πέρυσι είναι οι θέσεις των αεροπορικών εταιρειών για τις πτήσεις που προγραμματίζουν από το εξωτερικό προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Η εκτίμηση αυτή είναι αρκετά χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη για επιπλέον 3,5 εκατ. διαθέσιμες θέσεις το 2017, βάσει στοιχείων του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Αύξηση αφίξεων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, οι επιπλέον αεροπορικές θέσεις που δεν αφορούν την Αθήνα παραπέμπουν σε ποσοστό αύξησης της τάξεως του 6% συγκριτικά με τον αριθμό των θέσεων το 2016. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί θετική ένδειξη για την πορεία της φετινής σεζόν, μειώνει όμως τις υψηλές προσδοκίες που είχαν αναπτυχθεί με τη δημοσιοποίηση του αρχικού προγραμματισμού των επιπλέον 3,5 εκατ. αεροπορικών θέσεων. Ποσοστό άνω του 50% των πρόσθετων αεροπορικών θέσεων προέρχονται από τη γερμανική, βρετανική και ρωσική αγορά. Ο κ. Ανδρεάδης αποδίδει, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό του αριθμού θέσεων σε συγχωνεύσεις πτήσεων που προχώρησαν αρκετές εταιρείες.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ με μια νέα του παρέμβαση ανατρέπει την εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τις τουριστικές αφίξεις στη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη το κύμα μετανάστευσης των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης. Ειδικότερα, ο κ. Ανδρεάδης διαχωρίζει τον αριθμό των αφίξεων ξένων τουριστών από τον αριθμό των αφίξεων από το εξωτερικό. Οπως αναφέρει στη «Κ», υπάρχει ένας αριθμός άνω των 500.000 Ελλήνων που έχει λόγω της κρίσης μεταναστεύσει για επαγγελματικούς λόγους τα τελευταία χρόνια σε ξένες χώρες. Οι Ελληνες αυτοί πραγματοποιούν μία, δύο ή και περισσότερες επισκέψεις σε ετήσια βάση στη χώρα, ανεβάζοντας την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κυρίως στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Ο κ. Ανδρεάδης υπολογίζει μεταξύ 1 και 2 εκατ. τις πρόσθετες αφίξεις, ετησίως, από τους Ελληνες με μόνιμη κατοικία τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Ηδη, σχολιάζοντας την αύξηση της εισερχόμενης κίνησης που καταγράφηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον Ιανουάριο, ανέφερε ότι σε μεγάλο βαθμό προήλθε από Ελληνες που εργάζονται στο εξωτερικό και όχι από ξένους επισκέπτες.

Νέα ζητήματα

Στο μεταξύ, δύο νέα ζητήματα που έχουν προκύψει απασχολούν την τουριστική αγορά. Ο κ. Ανδρεάδης σημειώνει την καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών σε τουρίστες. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ελλιπές το μοντέλο που έχει υιοθετηθεί, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή που καταγράφηκε πέρυσι σε αυτό τον χώρο. Από την άλλη, σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει η μη παράταση ισχύος για φέτος του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων από τα τουρκικά παράλια για νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Καθημερινή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ