«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί -και ως κυβέρνηση μας αναλογεί- για την κατάσταση στα hot spot, η οποία είναι κακή», είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για την κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου.

Απαντώντας στο βουλευτή της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος κατηγόρησε τον ίδιο και την κυβέρνηση για ανικανότητα στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε «δυσκολίες και λάθη», «όχι όμως και ψέματα» εκ μέρους της κυβέρνησης. Τόνισε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ άσχημη, αλλά επέρριψε ευθύνες και σε στελέχη της ΝΔ και της τοπικής αυτοδιοίκησης που -όπως είπε- εμπόδισαν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία κλειστών χώρων στη Χίο, τη Μυτιλήνη και τη Σάμο.

«Από το Σεπτέμβριο δουλέψαμε στα νησιά. Προτείναμε επέκταση των χώρων διαμονής για να γίνουν οι συνθήκες καλύτερες, που αρνηθήκατε, κέντρα κράτησης και κλειστούς χώρους και η απάντηση ήταν να μεταφέρουμε όλους τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Δηλαδή να πέσει η Συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας», είπε ο κ. Μουζάλας.

«Η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ άσχημη. Δυστυχώς ένας λαϊκισμός επικράτησε στηριζόμενος πάνω σε μια πραγματική κούραση των νησιωτών» τόνισε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός και κάλεσε εκ νέου τους νησιώτες «να βοηθήσουν να φτιάξουμε καλύτερους χώρους και καλύτερες συνθήκες για τους ανθρώπους αυτούς χωρίς να χαλάσει η Συμφωνία και ξαναρχίσουν οι περσινές ροές».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ