Ειδήσεις

Υπόσχονται τώρα σοβαρό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας

Θεμελιώθηκαν επιτέλους από το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια οι διαδικασίες για την κατασκευή μεγάλων έργων που θα προστατεύσουν το νησί μας από πλημμυρικά φαινόμενα.
Αυτός ήταν ο λόγος που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι ειδική σύσκεψη υπό την προεδρία του περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη. Συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ιακ. Γρύλλης, ο χωρικός αντιδήμαρχος Ιαλυσού κ. Μιχάλης Κινδυλίδης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Αφάντου, κ. Σωτήρης Πετράκης, οι πρόεδροι των συμβουλίων της δημοτικής κοινότητας Αφάντου, Αρχαγγέλου και Παστίδας κ. Ανδρέας Καλοπίτας, Στέργος Παρδαλός και Σταύρος Μοσχής, ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Θ. Κολλιάδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η άμεση αξιοποίηση του ποσού των 7.500.000 ευρώ που έχουν εγκριθεί και διατεθεί ήδη από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες θεομηνίες του Νοεμβρίου 2013 και Ιανουαρίου 2014.

Ήδη σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ε. έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για την άμεση αξιολόγηση – επικαιροποίηση των υπαρχουσών μελετών αντιπλημμυρικών έργων και εντός είκοσι ημερών θα ολοκληρωθεί η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για την συντομότερη υλοποίηση των έργων.
Θετικό στοιχείο στην απλούστευση της διαδικασίας εκπόνησης – επικαιροποίησης των μελετών αποτελεί η συνέχιση της ισχύος της απόφασης κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που εγκρίθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατόπιν του από 02-01-2014 αιτήματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτενής αναφορά σε όλα τα έργα που είναι απαραίτητο πλέον να εκτελεστούν προκειμένου να προστατευθεί το νησί από τη μανία της φύσης.
Το τοπίο σε ό,τι αφορά την ιεράρχηση των έργων που θα υλοποιηθούν θα ξεκαθαρίσει το αργότερο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Τότε η διοίκηση του ΤΕΕ Δωδ/σου θα παραδώσει τη λίστα των απαραίτητων έργων και τις προτάσεις της για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει ανά περιοχή να γίνουν.

«Κάναμε μια ανασκόπηση των αντιπλημμυρικών έργων που θα πρέπει να υλοποιηθούν το νησί. Οι συμμετέχοντες κατέθεσαν τις απόψεις τους. Όμως τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι ειδικοί. Θα περιμένουμε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου προκειμένου να μας παραδοθούν οι προτάσεις του ΤΕΕ και η ιεράρχηση των έργων», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς και συμπλήρωσε πως για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και στο Δημαρχείο Ρόδου το Δεκέμβριο.
«Δεν θελήσαμε να δημοσιοποιήσουμε το γεγονός ότι και εμείς κάναμε σύσκεψη. Είχαμε καλέσει και τότε τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Ι. Γρύλλη. Τότε είχε τονιστεί πως θα πρέπει να γίνει ιεράρχηση των έργων που θα πρέπει να υλοποιηθούν. Αν καταφέρουμε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσουμε σε δημοπρατήσεις θα είναι επιτυχία», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Η σύσκεψη ξεκίνησε με την τοποθέτηση του περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη που αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και στο γεγονός ότι έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για τα μεγάλα έργα που θα πρέπει να εκτελεστούν στο νησί μας.
«Κατορθώσαμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΣΑΕΠ 067) την πρόταση για την αποκατάσταση των ζημιών και την αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών Αφάντου, Ιαλυσού, Αρχαγγέλου και Παστίδας. Υπάρχουν ζημιές στις υποδομές. Θα ξεκινήσουν οι δημοπρατήσεις των έργων από το Δήμο και την Περιφέρεια. Αναθέσαμε σε ειδικούς την εκπόνηση μιας υδραυλικής μελέτης για να δούμε τι διατομές θα πρέπει να έχουν οι γέφυρες για να μπορούν να αντέξουν μεγάλο όγκο νερού», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως σε είκοσι ημέρες θα παραδοθεί η ειδική μελέτη που θα καθορίσει τις προδιαγραφές των έργων.
«Θα πρέπει να γίνει πολύ καλή δουλειά σε όλες τις δημοτικές ενότητες που υπέστησαν ζημιές στις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Διαπιστώσαμε πως θα πλημμύριζε και πάλι το ποτάμι στην Ιαλυσό. Η σκεπαστή γέφυρα δεν μπορεί να αντέξει ισχυρές βροχοπτώσεις. Ακούσαμε αρκετά τον τελευταίο καιρό για τις μελέτες που έχουν ήδη εκπονηθεί. Αυτός ήταν ο λόγος που αποφασίσαμε με το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά τη διεξαγωγή της σύσκεψης», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε αντίδραση με την ένταξη έργων αντιπλημμυρικών στο νησί μας με τρία εκατομμύρια για τον Αρχάγγελο, δύο για τ’ Αφάντου, δυο για την Ιαλυσό και 500.000 ευρώ για την Παστίδα. Σε αυτά θα προστεθούν τα 3.750.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι μόνιμα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει σοβαρός σχεδιασμός σε ό,τι αφορά τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως οι κίνδυνοι θα μειωθούν μόνο με μεγάλα έργα.
«Είχαν γίνει και παλαιότερα αντιπλημμυρικά έργα στην Λάρδο. Ευκαιρία τώρα είναι να δούμε τι μελέτες υπάρχουν και να προχωρήσουμε οργανωμένα. Είχαν εκπονηθεί τη δεκαετία του 1990 από το ΥΠΕΧΩΔΕ μελέτες. Είναι και αυτές καλές αλλά θα πρέπει να επικαιροποιηθούν και να δείξουν τα έργα που θα πρέπει κατά προτεραιότητα να υλοποιηθούν. Σαν σύμβουλος το ΤΕΕ Δωδεκανήσου θα μπορεί να μας βοηθήσει», τόνισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

«Έχουν αλλάξει αρκετά ως προς τη νομοθεσία, που είναι πιο αυστηρή. Να μην γίνουν πρόχειρες δουλειές στη βιασύνη μας. Να γίνουν όλα σωστά, να τεθούν οι προτεραιότητες και να δημοπρατηθούν έργα χρήσιμα που θα αντιμετωπίζουν τα πλημμυρικά φαινόμενα αποτελεσματικά. Πράγματι το ποτάμι της Ιαλυσού θα ξεχειλίσει. Να δούμε τι κάνουμε. Αν απαιτηθεί θα γίνει και εκτροπή του Τριαντενού ποταμού. Στον Αρχάγγελο, στη θέση «Κάραβος», θα γίνει παρέμβαση. Διευθέτηση θα γίνει και στην Παστίδα. Όλα αυτά απαιτούν γνώσεις από ειδικούς, να δούμε τι κάνει ο καθένας και να προχωρήσουμε με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Είναι θετικό που έχουμε χρήματα και για ορισμένες περιοχές, όπως στα Αφάντου έχουμε κάποιες αρχικές μελέτες. Σήμερα μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε», τόνισε ο κ. Κουσουρνάς.
«Να καταλάβουμε πόσο σοβαρό είναι και το θέμα της πρόληψης για να μην έχουμε ξανά τραγικά γεγονότα. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο. Είναι σημαντική και η λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας. Δεν υποκαθιστούμε τις υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας. Ο ρόλος μας είναι συμβουλευτικός. Έχουμε ξεκινήσει την καταγραφή και την ιεράρχηση των μελετών. Θα παραδώσουμε τις προτάσεις μας στο τέλος Ιανουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ι. Γρύλλης.
«Υπάρχουν και άλλες προτεραιότητες. Δεν θέλω να μας κατηγορήσουν ότι δεν σκεφθήκαμε κάποια πράγματα. Να ληφθούν υπόψη τα υδρομετρικά στοιχεία από το 1950 μέχρι τώρα. Ανακαλύφθηκε μια μελέτη που ήταν σε κάποιο συρτάρι και δεν ήρθε ποτέ στην Περιφέρεια», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Να επικαιροποιηθούν οι μελέτες γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Να μη σταθούμε μόνο στις μελέτες. Θα έχετε τη συνδρομή μας. Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα καταθέσουμε για έγκριση τις δικές μας μελέτες», δήλωσε ο κ. Μ. Χριστοδούλου.

«Είπατε, λεφτά υπάρχουν. Να γίνει σωστός προγραμματισμός και θα τεθούν προτεραιότητες. Δεν πιστεύω πως θα αποφύγουμε την εκτροπή του ποταμού στην Ιαλυσό», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ιαλυσού κ. Μ. Κινδυλίδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου