Συνεντεύξεις

Γιώργος Α. Παπανδρέου στη “δ”: Αδήριτη ανάγκη η εθνική συνεννόηση για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών που χρειάζεται η χώρα

Συνέντευξη στη Μαίρη Φώτη

Μήνυμα για εθνική συνεννόηση στέλνει σήμερα, με συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο πρώην πρωθυπουργός, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, ώστε, όπως λέει, να προωθηθούν οι μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του με αφορμή την ολοκλήρωση του Συμποσίου της Σύμης, μιλά για την ανάγκη να αλλάξει εκ βάθρων η χώρα αλλά και για την αντίσταση του «τέρατος του πελατειασμού και του παρασιτισμού, που ως λερναία ύδρα, δημιουργεί συνεχώς προβλήματα».
Αναφέρεται ακόμα, στις εργασίες του Συμποσίου της Σύμης στη Ρόδο, αλλά και στην σπουδαιότητα του θεσμού, μέσω του οποίου επιχειρείται η διαμόρφωση καινοτόμων ιδεών, ριζοσπαστικών προτάσεων και προοδευτικών απαντήσεων, που «πρώτοι εμείς, οι Έλληνες, η χώρα, έχουμε απόλυτη ανάγκη».
Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, επισημαίνει ότι οι προοδευτικοί πολίτες, οι δημοκράτες σοσιαλιστές, έχουν χρέος να αποτελέσουν τον καταλύτη για να οικοδομηθεί ένα βιώσιμο μέλλον για τη χώρα και τους πολίτες της, με ισχυρή Δημοκρατία και επαναλαμβάνει πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι «να αλλάξουμε», παραπέμποντας στο σύνθημα των εκλογών του 2009 «ή αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε», που παραμένει περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.
Στη συνέντευξή του κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη Ρόδο, και στον καταλυτικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ανά τους αιώνες, ως μεγάλο σταυροδρόμι κόσμων και πολιτισμών, προσβλέποντας οι συμμετέχοντες του Συμποσίου να γίνουν φίλοι και «Απόστολοι» του πλούτου μας και των συγκριτικών πλεονέκτημάτων μας, όταν γυρίσουν στον τόπο τους…

• Κύριε πρόεδρε, έχουν περάσει λίγα μόλις 24ωρα, από την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης, ένα ομολογουμένως επιτυχημένο Συμπόσιο, τις οποίες παρακολούθησαν προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας και εγνωσμένου κύρους, από όλο τον κόσμο. Πώς επελέγη η Ρόδος για τη φετινή διοργάνωση;
Ένας από τους στόχους του Συμποσίου της Σύμης, ήταν και παραμένει η προβολή της Ελλάδας και του πολιτισμού της, όσο και η διασύνδεσή της με το διεθνές γίγνεσθαι – από την ιστορία μέχρι το σήμερα και το αύριο. Για την 20ή επέτειο του Συμποσίου της Σύμης επιλέξαμε τη Ρόδο, γιατί όπως και η Σύμη αρχικά, βρίσκεται σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι κόσμων και πολιτισμών. Οι καλεσμένοι μας έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το φυσικό κάλλος, τη μεσογειακή κουζίνα, αλλά και την ιστορία, τον πολιτισμό του τόπου. Να γίνουν φίλοι και «Απόστολοι» του πλούτου μας και των συγκριτικών πλεονέκτημάτων μας, όταν γυρίσουν στον τόπο τους.
• Η πρωτοτυπία της ανοιχτής διάλεξης που πραγματοποιήσατε στο πλαίσιο του Συμποσίου της Σύμης, ήταν σε αυτό το πνεύμα;
Αυτή ήταν η πρόθεσή μας. Η Ρόδος, με την θέση και την ιστορία της ήταν ιδανική τοποθεσία. Να σας θυμίσω πως το θέμα του φωτεινού Συμποσίου μας ήταν «Δαμάζοντας την Παγκοσμιοποίηση – Η Ατζέντα για για τα Επόμενα Είκοσι Χρόνια». Έτσι οργανώσαμε την επίσκεψη των συμμετεχόντων στην Παλιά Πόλη, επιχειρώντας παράλληλα και για πρώτη φορά, μία πιο ενεργή σχέση με τον τόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης και την τοπική κοινωνία.
Η ανοιχτή συζήτηση – συνεδρίαση, που έγινε στο «Κατάλυμα της Ισπανίας», είχε τρεις διαλέξεις, που η κάθε μία από διαφορετική οπτική, εξέταζε το πώς η Ρόδος αποτέλεσε ιστορικά ένα θετικό παράδειγμα τόπου διαλόγου και σεβασμού των διαφορετικών πολιτισμών. Η πρώτη, ήταν της βραβευμένης καθηγήτριας Μεσαιωνικής και Βυζαντινής ιστορίας στο Kings College της Μεγάλης Βρετανίας, Τζούντιθ Χέριν, ενώ ακολούθησε ο ιστορικός Dr E.J.S Bruns. Την ανοιχτή διάλεξη έκλεισε η καθηγήτρια στο The Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts των ΗΠΑ, Δρ Ελισάβετ Προδρόμου.

«Βλέπετε, το τέρας του πελατειασμού και του παρασιτισμού, που ως Λερναία Ύδρα δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, αντιστέκεται. Άλλους τους αναγκάζει σε υποταγή και άλλοι αποδεικνύονται πρόθυμοι υπηρέτες…»

• Ποιες είναι εκείνες οι θεματικές ή αξίες που εσείς βλέπετε να διατρέχουν την ιστορία μέχρι σήμερα – πώς θα εννοούσαμε την παγκοσμιοποίηση στο παρελθόν και πώς σήμερα;
Ακούσαμε και στις διαλέξεις που προανέφερα, για το πώς συνυπήρχαν οι πολιτισμοί στο παρελθόν, μέσα και από το παράδειγμα της Ρόδου. Αν θέλετε, λοιπόν, αυτά μπορεί να είναι στοιχεία μίας καλώς εννοούμενης παγκοσμιοποίησης, όταν μιλάμε για εκείνο το πλαίσιο και τις συνθήκες που οδηγούν ανθρώπους από διαφορετικούς τόπους, γλώσσα και πολιτισμό, να συνυπάρξουν δημιουργικά για το καλό όλων. Σήμερα, δυστυχώς, μπορούμε να μιλήσουμε και για ένα αρκετά διαφορετικό φαινόμενο που έχει να κάνει κυρίως με την οικονομική ανισότητα, ως πηγή πολλών δεινών, ακόμα και συγκρούσεων. Ένα φαινόμενο που επιτείνεται όταν υπάρχει παγκοσμιοποιημένοχρήμα, αλλά όχι παγκοσμιοποιημένος έλεγχος. Όταν η Δημοκρατία – όπως και η αυτονομία της πολιτικής, είναι σε υποχώρηση. Το παράδειγμα της φορολογίας είναι απτό για όλους: δεν μπορεί σε μία χώρα να πληρώνουν φόρους μόνο όσοι δεν έχουν την οικονομική επιφάνεια και άρα τη δυνατότητα να εξάγουν τα κέρδη τους μέσω φορολογικών παραδείσων, απομυζώντας παράλληλα εθνικούς πόρους, κάτι που κάνουν πολλοί ισχυροί οικονομικοί παράγοντες. Με άλλα λόγια, όταν παγκοσμιοποίηση σημαίνει αναδιανομή προς τα πάνω, τότε μιλάμε για ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με εκρηκτικές συνέπειες ακόμα και για τις πιο ανεπτυγμένες κοινωνίες, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.
• Κύριε πρόεδρε, ο διάλογος που αναπτύχθηκε στο Συμπόσιο και οι ιδέες που κατατέθηκαν, πώς θα πάρουν το δρόμο προς την πράξη, προς την πολιτική δράση, ειδικά σήμερα που χώρες και λαοί ταλανίζονται από μεγάλες προκλήσεις και οι Έλληνες ιδιαίτερα βιώνουν μια πρωτόγνωρη κρίση;
Κα Φώτη, το ερώτημά σας από μόνο του, αποτελεί ζήτημα ενός ολόκληρου ξεχωριστού Συμποσίου. Γιατί, τουλάχιστον στη χώρα μας, όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα στα οποία αναφέρθηκα, ενώ τα βιώνουν οι Έλληνες με τον πλέον δραματικό τρόπο, εντούτοις στον δημόσιο διάλογο αποτελούν είδη εν ανεπαρκεία. Ίσως γιατί, με την ανάδειξή τους, αναδεικνύονται και οι ευθύνες όλων εκείνων που ευθύνονται γιατί μας οδήγησαν στο χείλος μιας εθνικής καταστροφής. Και το χειρότερο είναι ότι, η μη ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων, των πραγματικών αιτιών της κρίσης, σημαίνει και τη μη κατανόησή τους, επομένως και τη μη αποδοχή τους, που θα αποτελούσε και την αφετηρία για την αντιμετώπισή τους.
Πρόβλημα που δεν γίνεται αποδεκτό, δεν μπορεί να λυθεί. Έτσι, η κρίση παραμένει και αν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, οι κρίσεις θα επανέρχονται ως συστημικό φαινόμενο. Αναλογιστείτε, σε πόσα ζητήματα αναφερθήκαμε πριν. Προβλήματα που ταλανίζουν καθημερινά τους Έλληνες. Πόσα από αυτά, συζητούνται; Κανένα επί της ουσίας.
Κα Φώτη, με την ευκαιρία του Συμποσίου στο νησί σας, αλλά και της συζήτησής μας, αισθάνομαι την ανάγκη, την ευθύνη θα έλεγα, απέναντι στους πολίτες και τη χώρα, να απευθυνθώ σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, επισημαίνοντας την αδήριτη ανάγκη της εθνικής συνεννόησης για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών που χρειάζεται η χώρα. Η χώρα πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων για να αντιμετωπίσουμε το στρεβλό οικοδόμημα που όλοι βιώνουμε. Την περίοδο 2009-11 κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά δυστυχώς, όσοι ακολούθησαν, δεν συνέχισαν. Βλέπετε, το τέρας του πελατειασμού και του παρασιτισμού, που ως λερναία ύδρα δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, αντιστέκεται. Άλλους τους αναγκάζει σε υποταγή και άλλοι αποδεικνύονται πρόθυμοι υπηρέτες.
Αυτή είναι η πραγματική μάχη που έχουμε χρέος να δώσουμε. Γι’ αυτό και στο Συμπόσιό μας, επιχειρούμε να διαμορφώσουμε καινοτόμες ιδέες, ριζοσπαστικές προτάσεις, προοδευτικές, για να είμαστε χρήσιμοι για τους πολίτες και τις χώρες μας. Προοδευτικές απαντήσεις, που πρώτοι εμείς, οι Έλληνες, η χώρα, έχουμε απόλυτη ανάγκη. Για να αλλάξουμε. Για να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Με ισχυρή Δημοκρατία. Με πολιτική απαλλαγμένη από εξαρτήσεις. Με μια βιώσιμη οικονομία. Με βιώσιμες θέσεις εργασίας. Για να αισθανθούν όλοι οι Έλληνες αξιοπρέπεια και να πορεύονται με περηφάνια σε αυτόν τον δύσκολο κόσμο, που δεν γνωρίζει πια σύνορα.
Και εμείς, ως προοδευτικοί πολιτικοί, δημοκράτες σοσιαλιστές, έχουμε χρέος να αποτελέσουμε τον καταλύτη, για αυτήν την εθνική υπόθεση.
Κύριε πρόεδρε σας ευχαριστώ πολύ.
Εγώ σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη και όλους τους Ροδίτες για τη ζεστή φιλοξενία τους όλες αυτές τις μέρες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου