Ειδήσεις

Ρέτσος: Υπάρχει έλλειψη επενδύσεων σε ξενοδοχεία και υποδομές

Η χώρα πρέπει να αναβαθμίσει το τουριστικό μοντέλο, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Το κράτος πρέπει να βελτιώσει τις υποδομές, ενώ οι επενδύσεις καθυστερούν λόγω φορολογίας, χωροταξικού και ανασφάλειας των επενδυτών.

Για τον Γιάννη Ρέτσο αυτό που κρατάει πίσω τον ελληνικό τουρισμό είναι η έλλειψη επενδύσεων.

Η χώρα – ο έκτος προορισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat όσο αφορά τις διανυκτερεύσεις των τουριστών – θα μπορούσε να οδηγήσει τον κλάδο σε ένα εντελώς νέο επίπεδο αν περισσότεροι πόροι τοποθετούνταν σε αυτόν και αν το κράτος απομάκρυνε τα εμπόδια που εμποδίζουν την είσοδο νέου κεφαλαίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, που μίλησε στο Bloomberg.

«Αν και οι περισσότεροι από 30 εκατομμύρια τουρίστες από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο είναι ένας τεράστιος αριθμός, θα μπορούσαν να φτάσουν τα 40 εκατ. σε περίοδο εννέα μηνών, εάν επεκταθεί η τουριστική περίοδος», ανέφερε ο κ. Ρέτσος σε συνέντευξή του στην Αθήνα.

«Το στοίχημα τώρα είναι να εμπλουτίσουμε το τουριστικό προϊόν και η προστιθέμενη αξία θα προσελκύσει όχι απαραίτητα περισσότερους, αλλά πλουσιότερους τουρίστες, έτσι  ώστε να έχουμε περισσότερα έσοδα».

Ο τουρισμός είναι ο μεγαλύτερος κλάδος της Ελλάδας, με τις αφίξεις να αυξάνονται 10% το 2017 από την προηγούμενη χρονιά, στα 27,2 εκατ. με έσοδα που ξεπερνούν τα 14,5 δισ. ευρώ (18 δισ. δολάρια), σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα ταξίδια και ο τουρισμός συνέβαλαν 32,8 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομική παραγωγή το 2016, αντιπροσωπεύοντας το 18,6% του ΑΕΠ εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού. Ο Οργανισμός με έδρα το Λονδίνο αναμένει το ποσοστό να αυξηθεί στο 23,8% της ελληνικής παραγωγής το 2027.

Οι επενδυτές ενδιαφέρονται για τις τρέχουσες τουριστικές μονάδες και τα άδεια κτίρια, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο. «Υπάρχουν πολλά δημόσια κτίρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τουριστικούς σκοπούς, όπως στην Αθήνα όπου τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ακίνητα που είναι άδεια και υπάρχουν σχέδια για εκμετάλλευσή τους», είπε.

Τον Οκτώβριο για παράδειγμα, το ταμείο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μίσθωσε για 40 χρόνια ένα κτίριο στην κεντρική πλατεία Ομονοίας της Αθήνας. Η υποδομή στέγασε ένα ξενοδοχείο μέχρι το 2008 – όταν η κατάρρευση της Lehman Brothers ξεκίνησε μία παγκόσμια οικονομική κρίση – και είναι άδειο από τότε. Μπορεί να ξανανοίξει ως ξενοδοχείο.

Οι ξένοι επενδυτές εξετάζουν επίσης ακίνητα που έχουν οι τράπεζες, ανέφερε ο κ. Ρέτσος. Τα deals ήδη γίνονται. Πέρυσι τον Ιούνιο, το Athens Ledra Hotel, το οποίο λειτούργησε από τη Marriott Hotels, δημοπρατήθηκε από την Alpha BankΑΛΦΑ -0,11% AE και αποκτήθηκε από μία εταιρεία που ελέγχεται από την αμερικανική εταιρεία ακινήτων Hines για 33 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, το κράτος πρέπει να βελτιώσει τις υποδομές, όπως λιμάνια, μαρίνες και περιφερειακά αεροδρόμια που όλα δημιουργούν προστιθέμενη αξία, κυρίως για τα ελληνικά νησιά, είπε ο κ. Ρέτσος.

«Οι υποδομές στα νησιά είναι ακόμη στην εποχή της δεκαετίας του 1960 και υπάρχει επίσης και η ανάγκη ανανέωσης των συστημάτων αποχέτευσης και παροχής νερού», ανέφερε.

Οι επενδύσεις συχνά καθυστερούν λόγω της υπερβολικής φορολογίας , του χωροταξικού σχεδιασμού και της ανασφάλειας που νιώθουν κάποιοι επενδυτές όταν έρχονται στην Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Ρέτσος.
Αυτό υπάρχει στις άδειες που μπορεί να χρειαστούν για έργα από οργανισμούς όπως το αρχαιολογικό συμβούλιο ή δασική υπηρεσία, είπε.

«Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τέτοια θέματα λύνονται πριν την έναρξη της επένδυσης», είπε.

Το έργο του Ελληνικού, ορόσημο που περιλαμβάνεται στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Ελλάδας από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας το 2010, αποτελεί παράδειγμα τέτοιων καθυστερήσεων. Η επένδυση επιβραδύνθηκε από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και τις συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσον ο τόπος είναι αρχαιολογικά σημαντικός.

Τον Φεβρουάριο, οκτώ χρόνια μετά, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τελικά ότι το προεδρικό διάταγμα για την προγραμματισμένη επένδυση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας είναι νόμιμο και συνταγματικό.

Ο υψηλότερος ΦΠΑ στην Ελλάδα τη βάζει επίσης σε μειονεκτική ανταγωνιστική θέση, δήλωσε ο κ. Ρέτσος. «Είναι πολύ σημαντικό για την τουριστική βιομηχανία να μειώσει τον συντελεστή φόρου από ότι τον εταιρικό φορολογικό συνετελεστή» είπε ο κ. Ρέτσος.

Ο φορολογικός συντελεστής είναι τώρα στο 13% για τα ξενοδοχεία, από 6% το 2015 και στο 24% στα εστιατόρια , αυξημένος από το 13% που ήταν προηγουμένως.

Αντίθετα η Πορτογαλία έχει ποσοστό 6% στα ξενοδοχεία και 13% σε εστιατόρια.

Για τον κ. Ρέτσο, η Ελλάδα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στην αλλαγή του αναπτυξιακού της μοντέλου ώστε να μπορέσει να πάρει περισσότερη ώθηση για το καλό του ποιοτικού τουρισμού.

«Έχουμε δει τον πάτο του βαρελιού και έχουμε αρχίσει μια ανοδική πορεία, αλλά η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει το αναπτυξιακό της μοντέλο για να επικεντρωθεί στην παραγωγή», σημείωσε.
euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου