Ειδήσεις

Παραλείπουν την πρόληψη λόγω της κρίσης

185.000 γυναίκες κάνουν ετησίως τεστ ΠΑΠ με τον ΕΟΠΥΥ και μόλις 800.000 Ελληνίδες υποβάλλονται ετησίως σε μαστογραφία

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δεν έχουν επηρεάσει τις γυναίκες μόνο στο εργασιακό κομμάτι. Αρκετές είναι εκείνες οι οποίες τα τελευταία χρόνια παραλείπουν τις προληπτικές εξετάσεις γιατί δεν αντέχουν να βάλουν από την τσέπη τους το ποσό που απαιτείται, ενώ αρκετές βρίσκουν διέξοδο από τα προβλήματα στο τσιγάρο, καθώς φαίνεται ότι οι Ελληνίδες είναι οι πιο φανατικές καπνίστριες της Γηραιάς Ηπείρου.

Τα στοιχεία της πανελλαδικής έρευνας «Hellas Health VI» που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ αποκαλύπτουν το μέγεθος της κρίσης στην υγεία. Κάπως έτσι εξηγείται το ότι οι Ελληνίδες βάζουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία τους. Παρά τις εκκλήσεις των ειδικών να υποβάλλονται οι γυναίκες σε μαστογραφία, δεδομένου ότι αποτελεί το ισχυρότερο και πιο αποτελεσματικό όπλο, τέσσερις στις δέκα δεν έχουν υποβληθεί σε αυτήν. Υπολογίζεται ότι περίπου 185.000 γυναίκες κάνουν ετησίως τεστ ΠΑΠ με τον ΕΟΠΥΥ και μόλις 800.000 Ελληνίδες υποβάλλονται ετησίως σε μαστογραφία.

Αν και δεν υπάρχουν απόλυτα στοιχεία για τους Ελληνες που νοσούν από καρκίνο, λόγω έλλειψης αρχείου νεοπλασιών, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εκδηλώνονται περίπου 42.000 νέα κρούσματα καρκίνου στη χώρα μας. Από αυτά τα 18.000-18.500 αφορούν γυναίκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο πιο συχνός είναι ο καρκίνος του μαστού (αφορά το 30% των καρκίνων στον γυναικείο πληθυσμό), ακολουθεί ο καρκίνος του εντέρου και έπειτα του πνεύμονα. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι σύμφωνα με τους ειδικούς και το γεγονός ότι μόνο ένας στους δέκα Ελληνες έχει υποβληθεί σε έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο παγκοσμίως. Επίσης, φαίνεται ότι οι γυναίκες σταμάτησαν να κάνουν το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και του τραχήλου της μήτρας (HPV) παρότι βάζει φρένο στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, λόγω του γεγονότος ότι από το 2017 δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

«Στην εποχή της κρίσης η πρόληψη πρέπει να είναι το ζητούμενο και στο σημείο αυτό να επενδύει η Πολιτεία. Εάν οι γυναίκες εγκαταλείψουν τις προληπτικές εξετάσεις και συνεπώς την υγεία τους, το πλήγμα θα είναι τεράστιο. Οταν η γυναίκα αρρωστήσει, η οικογένεια κλονίζεται. Ο ρόλος της δε είναι ιδιαίτερα σημαντικός και στην κοινωνία. Εννέα στους 10 εθελοντές είναι γυναίκες – τουλάχιστον στις δράσεις που εμείς οργανώνουμε. Αυτό και μόνο δείχνει την κεντρική της θέση στην κοινωνία» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, χειρουργός, διευθυντής της Κλινικής Μαστού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο Αγιος Σάββας» και πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου