ο πρόγραμμα Golden Visa, το γνωστό πρόγραμμα χορήγησης αδειών διαμονής σε κατοίκους χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτούν ακίνητα στην Ελλάδα έχει χορηγήσει από το 2014 μέχρι σήμερα περίπου 1.500 άδειες διαμονής σε επενδυτές ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών οι ξένοι επενδυτές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο πρόγραμμα Golden Visa είναι οι Κινέζοι με περισσότερες από 630 άδειες, δεύτεροι οι Ρώσοι μκε περίπου 350 άδειες και τρίτοι  οι Αιγύπτιοι με περίπου 70 άδειες. Οι πρώτες χώρες σε άδειες διαμονής αν συμπεριληφθούν και οι άδειες που έχουν δοθεί στους συγγενείς των επενδυτών είναι η Κίνα με 1.463 άδειες, η Ρωσία με 776, το Ιράκ με 208 και ο Λίβανος με 180.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Enterprise Greece μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία πολλοί ευκατάστατοι Τούρκοι πολίτες αγόρασαν ακίνητα στην Ελλάδα και έλαβαν άδεια διαμονής.

Ο αριθμός των αδειών που έχουν χορηγηθεί σε Τούρκους υπηκόους με την ιδιότητα του επενδυτή (ιδιοκτήτη ακινήτου) από το 2014 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2017 ανέρχεται σε 49. Αθροίζοντας τα μέλη των οικογενειών των Τούρκων επενδυτών (ανιόντες, σύζυγοι, ανήλικα τέκνα, τέκνα έως 21 ετών), ο αριθμός των αδειών διαμονής που έχουν χορηγηθεί για την ίδια περίοδο ανέρχεται συνολικά σε 128.

Ο αριθμός των αδειών που είχαν χορηγηθεί σε Τούρκους υπηκόους με την ιδιότητα του επενδυτή ανερχόταν στα τέλη Μαΐου 2016 σε 21, ενώ συνυπολογίζοντας και τα μέλη οικογένειας, ο συνολικός αριθμός διαμορφωνόταν κατά την περίοδο εκείνη σε 53.

Από το Μάιο του 2016 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2017 σημειώθηκε υπερδιπλασιασμός των αδειών που χορηγήθηκαν σε Τούρκους υπηκόους, καθώς από 21 άδειες αυτές αυξήθηκαν σε 49 σε επίπεδο επενδυτών.

economy365.gr

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ