Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών, βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, με αφορμή τις ευθύνες της Κυβέρνησης για την αδυναμία εφαρμογής του νόμου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών σε τουρίστες, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών σε τουρίστες και επισκέπτες από άλλες χώρες έπρεπε να εφαρμόζεται από την 1η Φεβρουαρίου.

Ο νόμος, όμως, δεν εφαρμόζεται, αφού δεν λειτουργεί η πλατφόρμα του νέου Μητρώου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, ενώ δεν έχει εκδοθεί και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που θέτει το κανονιστικό πλαίσιο.

Διανύουμε ήδη το δεύτερο μήνα του 2017 και η εφαρμογή του νόμου που υποτίθεται ότι θα περιόριζε την φοροδιαφυγή παραπέμπεται στις καλένδες.

Σύμφωνα, με πρόσφατη μελέτη για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, η απώλεια δημοσίων εσόδων σε ετήσια βάση υπολογίζεται σε 350.000.000 ευρώ από ακίνητα και καταλύματα που λειτουργούν παράνομα μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού.

Με αυτό τον τρόπο, πλήττονται τα δημόσια έσοδα, αλλά και οι επιχειρήσεις στον τουρισμό που λειτουργούν νομίμως καταβάλλοντας κανονικά τους φόρους και τις πολλαπλές επιβαρύνσεις που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση στο τουριστικό προϊόν.

Η Κυβέρνηση, που γνωρίζει να σταματήσει να επιβάλλει μόνο φόρους και να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου προς όφελος των νόμιμων τουριστικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας».

  • Οι μεγαλες ηλεκτρονικες πλατφορμες προωθησης καταλυματων βραχυχρονιας μισθωσης ,αντεδρασαν και αρχισαν να αποκλειουν τα ελληνικα καταλυματα προς ενοικιαση.Περαν της ζημιας που θα υποστει ο τουρισμος και το τουριστικο συναλλαγμα απο αυτη την εξελιξη,τα ποσοστα φορολογησης βασει του αποσυρθεντος νεου νομου ,υπολειπονται των ποσοστων φορολογησης που προεκυπταν απο τα τιμολογια που εκδιδουν οι εταιρειες ενοικιασης ,Η κυβερνηση το αντεληφθη νωρις αυτο και θα οφειλε και ο τομεαχης της ΝΔ πριν προβει σε δηλωσεις ,να διερευνησει σε βαθος ή και να ειναι ενημερωμενος για τη ζημια που μπορει να προκληθει στον τουρισμο μας και το τουριστικο συναλλαγμα που εισρεει ετησιως στη χωρα μας απο το νομο που κακως κατηγορει οτι απεσυρθη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ