Στο… ‘ναδίρ’ βρίσκεται η κίνηση στην αγορά της Ρόδου, ενώ οι έμποροι και επιχειρηματίες τελούν εν αναμονή της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου. Αυτό ωστόσο, παράλληλα με τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης, την αύξηση του ΦΠΑ και τις πολυάριθμες υποχρεώσεις σε Δ.Ο.Υ. ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κ.λπ. αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όπως δήλωσε στην «δ» ο γενικός γραμματέας του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Παπασταματίου.
«Όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτή η εποχή είναι η λεγόμενη ‘νεκρή’ εποχή για την Ρόδο –και γενικότερα για τις τουριστικές περιοχές. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, υπάρχει μέγιστο πρόβλημα για την αγορά τόσο ως προς την ρευστότητα όσο και ως προς την ικανοποίηση των αναγκών. Τα έσοδα των νοικοκυριών έχουν περιοριστεί γι αυτό και περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. Παράλληλα, προσπαθούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να διαχειριστούν τους λογαριασμούς τους. Η αγορά συνεπώς, περιμένει την έλευση της νέας τουριστικής περιόδου για την οποία έχουμε όλοι προσδοκίες».
Η συνεχής αβεβαιότητα όσον αφορά την διαχείριση των οικονομικών θεμάτων της κυβερνητικής πολιτικής, επιδεινώνουν την κατάσταση, δημιουργώντας εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στην επιχειρηματικότητα που βλέπει πλέον να μειώνονται τα έσοδά της, και συνεπώς, τα κέρδη της.
«Όλα αυτά δεν βοηθούν καθόλου για να υπάρξει ηρεμία και ανάκαμψη στην αγορά. Για την Ρόδο, η όποια οικονομική κίνηση περιορίζεται κατά πολύ. Και από την άλλη, η μηδενική παροχή ρευστότητας και διευκολύνσεων από τις τράπεζες, η συνέχιση των Capital Controls, η ‘δαμόκλειος σπάθη’ της κατάσχεσης των λογαριασμών που επικρεμάται πάνω από τις επιχειρήσεις, η λειτουργία των τερματικών κ.λπ. επιβαρύνουν συνεχώς την αγορά. Ένα παράδειγμα είναι ο μεγάλος αριθμός ατόμων που καθημερινά καταφθάνει στις τράπεζες για δεσμεύσεις ποσών από διάφορες μεριές. Αυτό καθιστά αδύνατη σχεδόν την λειτουργία των τερματικών από τις επιχειρήσεις. Εμείς το έχουμε θέσει επανειλημμένα ως ΕΒΕΔ καθώς έχουν μόνο ‘παθητικό’ και τίποτε παραπάνω».
Όσον αφορά το ζήτημα με την δημιουργία του ‘ακατάσχετου λογαριασμού’ που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από μήνες, έχει παραπεμφθεί στις… καλένδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία των επιχειρήσεων. Το θέμα το έχουν θέσει η ΕΣΕΕ και το ΕΒΕΑ αλλά μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε.
Ο κ.  Παπασταματίου αναφέρθηκε και στο άνοιγμα νέων καταστημάτων που αποτελούν υποκαταστήματα μεγάλων αλυσίδων και πολυεθνικών, και ζημιώνουν την ντόπια επιχειρηματικότητα, στηλιτεύοντας την δημιουργηθείσα κατάσταση: «Από την μία είναι τα υποκαταστήματα μεγάλων εθνικών και πολυεθνικών εταιρειών, όπου η ζημιά είναι τεράστια, καθώς το μόνο που παραμένει είναι οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν. Όμως, όπως έχουμε πει κατ επανάληψη, τα έσοδα δεν μένουν στην Ρόδο. Κάθε βράδυ φεύγουν για το κέντρο και δεν αποφέρουν τίποτε στην τοπική οικονομία. Από την άλλη, η λειτουργία των Franchise, είναι ένα βήμα αλλά όχι πάντα θετικό.
Διότι ο ντόπιος επιχειρηματίας, που επιλέγει αυτή την μορφή συνεργασίας, αναγκάζεται να ακολουθήσει πιστά τα προσυμφωνηθέντα με συνέπεια να έχει ελάχιστα περιθώρια κέρδους –κατά ως εκ τούτου ελάχιστα περιθώρια για να επανεπενδύσει στην τοπική αγορά. Παρ όλο που ευδοκιμεί αυτό το σύστημα, επιβαρύνει με την σειρά του την αγορά. Προσωπικά, εκτιμώ ότι πρόκειται για μια μορφή ‘αποικιοκρατικής σύμβασης’» τόνισε ο γ.γ. του ΕΒΕΔ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ