Ένα ακόμη…. επεισόδιο με το πολύπαθο λιμανάκι των Φανών, έρχεται να προστεθεί στο πολυετές ‘σήριαλ’ που τελικώς τείνει να προσλάβει διαστάσεις δράματος.
Το υπουργείο Οικονομικών, απαιτεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου να του καταβάλει αποζημίωση ύψους 75.000 ευρώ περίπου (!) καθώς το έργο «Λιμενίσκος Φανών Ρόδου» δεν είναι νόμιμο.
Η νέα εξέλιξη, η οποία αναμένεται να πυροδοτήσει από την μία πλευρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και αλιέων των Φανών και από την άλλη να δημιουργήσει νέες καθυστερήσεις στην προώθηση των διαδικασιών, θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου την προσεχή Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 12 το μεσημέρι στα γραφεία του Λ.Τ. στον εμπορικό λιμένα της Ρόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτει το παράλογο πως ‘το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση στο…. Δημόσιο’ καθώς, όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στην ημερήσια διάταξη, το δ.σ. θα κληθεί να λάβει απόφαση σχετικά με την « Έγκριση καταβολής αποζημίωσης ποσού 74.921,60€ υπέρ του Υπουργείου Οικονομικών για την νομιμοποίηση του έργου: « Λιμενίσκος Φανών Ρόδου» σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.9 του άρθρου 27 του ν.2971/2001».
Με αυτό το νόμο, το Υπουργείο Οικονομικών έρχεται να επιβάλει πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ περίπου στο Λιμενικό Ταμείο, καθώς το λιμανάκι των Φανών δεν είναι… νόμιμο.
Ό,τι έχει γίνει δηλαδή, μέχρι σήμερα, δεν νομιμοποιείται για ένα λιμανάκι το οποίο βρίσκεται σε αχρησία εδώ και χρόνια.
Άλλες πληροφορίες της «δ» ανέφεραν χτες πως το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών δεν θα περάσει τόσο εύκολα από το διοικητικό συμβούλιο, και δεν αποκλείεται να ασκηθεί προσφυγή προκειμένου να ζητηθεί η μείωση του σχετικού προστίμου.
Από την άλλη, το πολύπαθο λιμανάκι των Φανών πρέπει να νομιμοποιηθεί προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες χάραξης λιμενικής ζώνης και φυσικά να προχωρήσει η εκπόνηση μελετών κ.λπ. όσα δηλαδή προβλέπονται από το νόμο για να υλοποιηθεί επιτέλους το έργο.
Το Τοπικό Συμβούλιο Φανών
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι αλλά και οι αλιείς από τις Φάνες είναι εξαγριωμένοι με τις συνεχείς καθυστερήσεις, καθώς δεν αντέχουν άλλο να υπόκεινται στις συνέπειες με την κατάσταση στο λιμανάκι αυτό, όπου δεν μπορούν να έχουν δραστηριότητες.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στην «δ» γι ακόμη μια φορά ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Φανών κ. Βασίλης Νικολίτσης: «Την Παρασκευή θα είμαστε παρόντες στη συνεδρίαση του δ.σ. του Λιμενικού Ταμείου. Εάν δεν δοθεί λύση και δεν μας δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις, θα προχωρήσουμε σε κατάληψη. Θα κατέβουμε όλοι μαζί, οι κάτοικοι, το Τοπικό Συμβούλιο Φανών και οι αλιείς της περιοχής, που είναι αγανακτισμένοι. Δεν πάει άλλο αυτή η κοροϊδία. Έχω εκλεγεί για να απαιτώ λύσεις για τον τόπο μου», τόνισε ο κ. Νικολίτσης.
Θυμίζουμε ότι η θαλάσσια περιοχή έχει γεμίσει με φύκια τα οποία πλέον έχουν καταστήσει αδύνατη την είσοδο και έξοδο των σκαφών, ενώ τα στάσιμα νερά έχουν μετατραπεί σε θαλάσσιο έλος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των διερχόμενων πολιτών, ενώ η δυσοσμία είναι αφόρητη.
Περιμετρικά του λιμανιού η εικόνα θυμίζει νεκροταφείο σκαφών και σκουπιδότοπο, ενώ το χρώμα που επικρατεί είναι αυτό της σκουριάς από τα εγκαταλελειμμένα πλοιάρια.
Θυμίζουμε πως η μελέτη για το λιμανάκι των Φανών παρουσιάστηκε στο Λιμενικό Ταμείο τον Μάιο του 2016 και προβλέπει ότι το κόστος θα ανέλθει στα 6εκ. ευρώ. Από το 2001 μέχρι σήμερα, έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 600.000 ευρώ από ίδιους πόρους του Λιμενικού Ταμείου για εργασίες στο Λιμανάκι των Φανών, χωρίς όμως να έχει δοθεί καμία ουσιαστική λύση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ