Δεν κατάφερε τελικώς η ΔΕΥΑΡ να προχωρήσει τις διαδικασίες για δύο έργα που χαρακτηρίζονται ως έργα ‘πνοής’ για το νησί της Ρόδου με συνέπεια να χάνει συνεχώς τις απαραίτητες προθεσμίες και φυσικά, να μην μπορεί να διεκδικήσει πόρους από χρηματοδοτικά προγράμματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ» ούτε ο Βιολογικός της Λάρδου, ούτε και η επέκταση του Βιολογικού της Ρόδου, κατάφεραν να ενταχθούν μέχρι σήμερα, λόγω έλλειψης μελετών και φυσικά, έλλειψης επαρκούς προετοιμασίας της ΔΕΥΑΡ.
Όσον αφορά τον Βιολογικό της Λάρδου, η ΔΕΥΑΡ δεν κατέθεσε την σχετική πρόταση καθώς η μελέτη δεν κρίθηκε ώριμη 100% και ενώ έχει ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη, δεν έχει ακόμη παραδοθεί. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, αυτή η εξέλιξη έχει εξοργίσει τον ίδιο τον δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο που πιέζει για να προχωρήσει η διαδικασία, αλλά η μελέτη του έργου, η οποία εκπονήθηκε πριν από 15 χρόνια, απαιτεί επικαιροποίηση. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται και αλλαγή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με συνέπεια να καθυστερούν οι διαδικασίες και φυσικά, να μην μπορεί να ‘ωριμάσει’ ώστε να προχωρήσει προς ένταξη ένα ακόμη έργο ‘πνοής’ για την περιοχή. Γι αυτό και η ΔΕΥΑΡ δεν πρόλαβε τις προθεσμίες και δεν κατέθεσε τελικώς αίτημα για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Από την άλλη πλευρά, η αύξηση (επέκταση) του Βιολογικού της Ρόδου έχει επίσης…. ‘κολλήσει’. Και σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ είχε βγει ένα μέτρο που αφορούσε τα αποχετευτικά έργα και τους βιολογικούς για την περιοχή μας, ύψους 27εκ. ευρώ, το έργο δεν εντάχθηκε.
Πρόκειται για ένα ‘υποέργο’ με τίτλο ‘Αύξηση του Βιολογικού Ρόδου’ που περιλαμβάνει την περιοχή Αρχάγγελος – Βόδι και τα Κολύμπια.
Το δ.σ. της ΔΕΥΑΡ έκρινε πως δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος, και φυσικά, επειδή οι διαθέσιμοι πόροι ήταν μόλις 27εκ. ευρώ ενώ το έργο κοστολογείται στα 17εκ. ευρώ περίπου, δεν κατέθεσε πρόταση για την ένταξή του.
Παραμένει πάντως ζητούμενο το τι θα γίνει με αυτά τα δύο έργα, καθώς δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία επίσημη ενημέρωση από τους εκπροσώπους και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ ούτε στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, ούτε –έστω- διά του Τύπου.
Άλλες πληροφορίες ανέφεραν χτες πως ο δήμαρχος κ. Χατζηδιάκος φέρεται σφόδρα δυσαρεστημένος από τις εξελίξεις και πιέζει να βρεθούν λύσεις προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα αποχέτευσης και οι βιολογικοί στο νησί της Ρόδου, που αντιμετωπίζει πλείστα όσα προβλήματα.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ αναμένεται να συνέλθει σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να εξετάσει μια σειρά από θέματα της ημερήσιας διάταξης και φυσικά άλλα έργα που τίθενται σε προτεραιότητα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ