Στο παλιό Δημαρχείο Γεναδίου συγκεντρώνονται οι αγρότες της Νότιας Ρόδου οι οποίοι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσής τους, που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή. Ήδη έχουν προσέλθει 15 αγρότες με τα τρακτέρ και τα μηχανήματά τους. Στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να συγκεντρωθούν και άλλα τρακτέρ από τη Λαχανιά και την Απολακκιά.
Εάν η ανταπόκριση στο κάλεσμα της επιτροπής αγώνα των αγροτών της Νότιας Ρόδου είναι ικανοποιητική, τότε πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί «κάθοδος» προς τη Ρόδο. Πριν την κάθοδο προς τη Ρόδο αναμένεται να πραγματοποιηθεί συμβολικό κλείσιμο της επαρχιακής οδού Λάρδου- Κατταβιάς στο ύψος του παλαιού Δημαρχείου Γενναδίου.
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, αφορούν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προβλέπει την Ενοποίηση του ΟΓΑ (κύρια και υποχρεωτική ασφάλιση) στο νέο Ενιαίο Ταμείο (ΕΦΚΑ) και σταδιακή αύξηση εισφορών από το 7% έως το 20% το 2019. Επίσης οι αγρότες αντιδρούν στην υψηλή φορολογία.
Μιλώντας στη «δημοκρατική» για τις κινητοποιήσεις, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα των αγροτών Νότιας Ρόδου Σταύρος Ακκούρης, δήλωσε: «Στη Ρόδο υπάρχει πραγματικά καλή αγροτική παραγωγή κυρίως σε κηπευτικά. Όλοι οι επαγγελματίες αγρότες, που έχουν επενδύσει τα χρήματα και τους κόπους τους στην παραγωγή, αντιμετωπίζουν το όλο ζήτημα πολύ σοβαρά.
Δυστυχώς όμως η παραγωγή στη Ρόδο έχει μεγαλύτερη επιβάρυνση συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας, γεγονός το οποίο δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιβίωσης στους επαγγελματίες αγρότες. Μόνο οι σπόροι και τα φυτά εντάσσονται στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ενώ όλα τα υπόλοιπα απαιτούμενα για την παραγωγή ανήκουν στον υψηλό συντελεστή του 26%. Επιπλέον, επιβαρυνόμαστε με τα κόστη μεταφοράς, που είναι πλέον δυσβάστακτα. Εμείς έχουμε επενδύσει σε αυτή τη δουλειά και δεν θα σταματήσουμε παρά τα όποια εμπόδια. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Το ζητούμενο όμως είναι να έχουμε υποστήριξη από το Κράτος και όχι αδικαιολόγητα μεγάλη επιβάρυνση, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε αξιοπρεπώς».
Σημειώνεται ότι η πρόσκληση της επιτροπής αγώνα Νότιας Ρόδου στις κινητοποιήσεις απευθύνεται σε όλους τους αγρότες της Ρόδου, αλλά και στους κτηνοτρόφους και αλιείς, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά. Πιθανότατα, με τους αγρότες της Νότιας Ρόδου να ενωθούν και αυτοί από τον Έμπωνα, τις Φάνες, την πόλη της Ρόδου, ώστε η κινητοποίηση να έχει μαζικότερο χαρακτήρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ