Στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου 2017 στην Ρόδο θα γίνουν οι αλλαγές στην σύνθεση της γραμματείας του καθώς και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής. Αυτό δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
«Το περιφερειακό συμβούλιο αποδέχτηκε την παραίτηση του κ. Θωμά Σωτρίλλη και εξέλεξε στην θέση του, με ενισχυμένη πλειοψηφία, νέο πρόεδρο για τα επόμενα 2,5 χρόνια, τον έπαρχο Πάρου κ. Κώστα Μπιζά. Οι αλλαγές για την σύνθεση της γραμματείας του περιφερειακού συμβουλίου καθώς και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, θα γίνουν στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου 2017 στην Ρόδο, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος», είπε ο κ. Ζαννετίδης.
Ο κ. Ζαννετίδης, αναφέρθηκε ακόμη στα αποτελέσματα της υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα νέων αγροτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που κατατέθηκαν στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου προκειμένου να αξιολογηθούν.
«Κατατέθηκαν μόλις 150 νέες αιτήσεις εκ των οποίων οι 54 αφορούν την Δωδεκάνησο και οι υπόλοιπες 96 τις Κυκλάδες. Σε ό,τι αφορά την Ρόδο, κατατέθηκαν μόλις 18 αιτήσεις από νέους αγρότες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να αξιολογηθούν. Ο αριθμός μας προβληματίζει, διότι δεν είναι αυτός που περιμέναμε. Ωστόσο, πρέπει να πούμε πως το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν είναι το καλύτερο για τους νέους αγρότες. Γνωρίζουμε όλοι την υψηλή φορολογία, τις υψηλές απαιτήσεις στην ασφαλιστική κάλυψη, την αύξηση του ΦΠΑ και όλες τις αυξήσεις αποτρέπουν πάρα πολύ κόσμο για να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα και αυτά τα επαγγέλματα τα οποία εμείς θέλουμε να αναπτυχθούν. Υπάρχει αδήριτη ανάγκη για τα νησιά της Περιφέρειάς μας, να υπάρχουν αγρότες για να καλλιεργούν και να παράγουν προϊόντα. Κατά την διάρκεια του απολογισμού που έγινε στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στην Σύρο, μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσουμε και το σώμα αλλά και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Συρμαλένιο, στον οποίο θέσαμε τον προβληματισμό μας, ζητώντας του να τον μεταφέρει στην κυβέρνηση. Ωστόσο, ο αριθμός των αιτήσεων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πολύ περιορισμένος σε όλη την Ελλάδα, γι αυτό και το υπουργείο αναγκάστηκε να δώσει παράταση τρεις φορές για την ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων. Το πρόγραμμα αυτό για τους νέους αγρότες πιστεύω ότι θα επαναπροκηρυχθεί αργότερα, μετά την αξιολόγηση αυτών των αιτήσεων, καθώς υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι».
Το ενδιαφέρον των νέων αγροτών από την Ρόδο και τα άλλα νησιά, αφορούν την κτηνοτροφία και την γεωργία ενώ για την αλιεία, υπάρχουν άλλα προγράμματα που αναμένεται να προκηρυχθούν αργότερα.
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διάκριση και το πρώτο βραβείο που κέρδισε το περίφημο ‘μελεκούνι της Ρόδου’ από το Filema στην 4η Έκθεση Εξποτρόφ και στον διαγωνισμό για τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζονται τα προϊόντα. Πρόκειται για ένα υγιεινό γλύκισμα και ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία.
«Το μελεκούνι είναι ‘Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης’ καθώς μπορεί να παρασκευαστεί με συγκεκριμένο και παραδοσιακό τρόπο στην Ρόδο. είμαστε περήφανοι γι αυτή την διάκριση», τόνισε ο κ. Ζαννετίδης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ