Ειδήσεις

Απειλή «εμφράγματος» στην οικονομία από τα μπλόκα των αγροτών-Ζημία έως 60 εκατ. την ημέρα

Το «κερασάκι στην τούρτα» των τεράστιων προβλημάτων που μαστίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο έρχονται να βάλουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι απειλούν να παραλύσουν την οικονομία με τον καθολικό αποκλεισμό των εθνικών οδών και των τελωνείων της χώρας. Παρότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές αρρυθμίες στη λειτουργία της αγοράς, εντούτοις επαγγελματίες εκφράζουν την αγωνία τους για τις εξελίξεις και δεν κρύβουν τους φόβους τους για την τρόπη που δείχνουν να παίρνουν τα πράγματα.
«Ένας καθολικός αποκλεισμός των εμπορικών δρόμων για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ήταν καταστροφικός για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη ταλανίζονται από την έλλειψη ρευστότητας και τα capital controls», επισημαίνει στην «Η» ο Νίκος Καραγεωργίου αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς και τονίζει πως οτιδήποτε έρχεται να διαταρράξει την οικονομική ζώη τη δεδομένη στιγμή επιβαρύνει την ήδη ασφυκτική κατάσταση που έχουν να διαχειριστούν οι επιχειρήσεις του τόπου.
Ο προβληματισμός είναι διάχυτος σε όλους τους κλάδους, ωστόσο πιο έντονος φαίνεται πως είναι στο λιανεμπόριο, το οποίο είναι αυτό που δέχεται πρώτο τις συνέπειες από τα «μπλόκα» στις οδικές αρτηρίες και τις απεργίες των ναυτικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις στην τροφοδοσία κάποιων καταστημάτων με ευπαθή προϊόντα, ειδικά στη νησιωτική χώρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα φορτηγά φεύγουν για να παραδώσουν στα τελικά σημεία με ελλείψεις καθώς οι κεντρικές αποθήκες δεν τροφοδούνται έγκαιρία με τα απαραίτητα εμπορεύματα.
«Παρά την προετοιμασία που έχει γίνει δεν έχουν αποφευχθεί κάποια προβλήματα, αφού έχει διαταρραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα», σημειώνει στέλεχος μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ και τονίζει ότι το φαινόμενο θα ενταθεί εάν συνεχισθούν οι αποκλεισμοί των δρόμων του εμπορίου.
Εκτός από τα εμπόδια στην ομαλή τροφοδοσία των σημείων πώλησης, η αναστάτωση κοστίζει και χρήματα στις αλυσίδες. Πηγές από το λανιεμπόριο αναφέρουν ότι προκειμένου να μετριασθούν οι συνέπειες τα μεγάλα σούπερ μάρκετ αναγκάζονται να δουλέψουν με έξτρα βάρδιες, προκειμένου να εξασφαλισθούν ότι οι αποθήκες θα έχουν επαρκή αποθέματα.

Ζημία έως 60 εκατ. την ημέρα
Οι συνέπειες των κινητοποιήσεων δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστες τις εξαγωγές, οι οποίες πλήττονται ήδη από τα capital controls και την έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης. Εκτός από τις δυσκολίες στην προμήθεια των αναγκαίων πρώτων υλών για την παρασκευή των τελικών προϊόντων, επηρεάζεται και η αποστολή εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές.
Όπως λέει στην «Η» το στέλεχος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Νίκος Αρχοντής, ενδεχόμενο κλείσιμο των τελωνείων στα χερσαία σύνορα της χώρας θα προκαλέσει ζημιά περίπου 30 εκατ. ευρώ την ημέρα στους εξαγωγείς, αφού περίπου το 50% των εξαγωγών γίνεται οδικώς, ενώ αν αποκλεισθούν και τα θαλάσσια σύνορα τότε η ζημιά ανεβαίνει στα 60 εκατ. ευρώ.
«Παράπλευρες απώλειες» υπάρχουν και στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και στις σχέσεις με τους ξένους προμηθευτές, οι οποίες για μια ακόμη φορά δοκιμάζονται. «Την ώρα που οι εξαγωγείς δίνουν μάχη να ανακτήσουν το χαμενό έδαφος και να κερδήσουν πίσω την αξιοπιστία τους, έρχονται τα μπλόκα των απεργών να επαναφέρουν το κλίμα δυσπιστίας στο εξωτερικό, σε μια περίοδο που η σταθερότητα είναι αυτό που προέχει», λέει με έμφαση ο κ. Αρχοντής.
Να σημειωθεί πως με βάση στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΣΕ, οι συνολικές εξαγωγές για το 2015 έκλεισαν με κάμψη 5,1%,επιβεβαιώνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις που υπήρχαν. Η υποχώρηση αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου που επηρέασε και τις ελληνικές εξαγωγές, την ώρα που για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας (πλην καυσίμων) καταγράφονται αξιοσημείωτες επιδόσεις και αύξηση κατά 8,2%.

Ζητούνται πρωτοβουλίες
Τα βλέμματα όλων τώρα στρέφονται στην κυβέρνηση, η οποία καλείται να βρει λύσεις που θα εκτονώνουν την εκρηκτική κατάσταση και θα αποκαθιστούν την ομαλότητα στην αγορά. Εκπρόσωποι και φορείς της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που υπάρξει παρατεταμένος αποκλεισμός των εθνικών οδών, και ζητούν πειστικές απαντήσεις, αφού όπως λένε δεν μπορεί να αιωρείται διαρκώς πάνω από την ελληνική οικονομία το «φάντασμα της αβεβαιότητας», το οποίο μόνο κακό κάνει στην ανάκαμψη. «Λίγα 24ωρα μετά το μήνυμα στήριξης που έστειλαν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές του κόσμου στις προοπτικές της χώρας, «πρέπει να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ» που θα αποτελέσει τη βάση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται και η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους Θεσμούς, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η οικονομία δεν αντέχει άλλη ύφεση, ενώ οι επιχειρήσεις χρείαζονται άμεσα ανάσες πρωτίστως στο μέτωπο της ρευστότητας, σημείωνει κορυφαίος επιχειρηματίας και τονίζει πως ζητούνται άμεσα πρωτοβουλίες για την αναθέρμανση της κατανάλωσης, αφού με εξαίρεση τον τουρισμό δεν υπάρχει από πουθενά αλλού προοπτική. «Η αγορά χρειάζεται ανάσες», λέει ο ίδιος.

Προϋπόθεση ανάκαμψης
«Ανοιχτοί δρόμοι» για το εμπόριο

Την ανάγκη να σταματήσουν εδώ τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τα «μπλόκα»των αγροτών υπογραμμίζει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγεών, Χρ. Σακελλαρίδη, η οποία σε δήλωσή της λέει χαρακτηριστικά:
«Οι δρόμοι του διεθνούς εμπορίου για τα ελληνικά προϊόντα θα πρέπει να ανοίξουν διάπλατα, χωρίς προσχώματα, καθυστερήσεις και πρόσθετες επιβαρύνσεις». Και αυτό γιατί οι ελληνικές εξαγωγές κόντρα στις αντιξοήτητες συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομία και δείχνουν την κατεύθυνση που πρέπει να βασισθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.
«Η ενίσχυση της δυναμικής των ελληνικών εξαγωγών θα πρέπει να αποτελεί κυβερνητική και εθνική προτεραιότητα, αλλά και συλλογική ευθύνη για όλους τους τομείς της οικονομίας, από τον πρωτογενή τομέα ως τις υπηρεσίες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα», αναφέρει η ίδια.
Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν στις χειμερινές της εκτιμήσεις αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τις ελληνικές εξαγωγές για το 2016, κάνοντας λόγο για επικείμενη αύξηση αγαθών και υπηρεσιών κατά 1,9% (αντί προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση της τάξης του 1,2%), ποσοστό που μεταφράζεται σε πρόσθετες εισπράξεις 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι

Ημερησία

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου