Συνεντεύξεις

Μ. Κεφαλογιάννης: «Αυτή η κυβέρνηση συνδυάζει κατά ένα μοναδικό τρόπο ανικανότητα, ιδεοληψία, κυνισμό»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Ως θέατρο του παραλόγου χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον ΦΠΑ στα νησιά μας, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ διαβεβαιώνει ότι ειδικά για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στην Ρόδο ο ίδιος ο Πιέρ Μοσκοβισί είχε σαφέστατα απαντήσει ότι η επιλογή κατάργησης ήταν απόφαση και μόνο της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Κεφαλογιάννης μιλάει ακόμη για την ύφεση στην οποία βουλιάζει η Ελλάδα  με την φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ σχετικά με τις εκλογές δηλώνει πως η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κεφαλογιάννη, συμπληρώθηκαν δύο χρόνια με την κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ στην εξουσία και αντί να δούμε βελτίωση σύμφωνα με όσα υπόσχονταν τον Γενάρη του 2015, η Ελλάδα βυθίζεται πιο βαθιά στην ύφεση και στα Μνημόνια. Τελικά, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ γι αυτή την ώρα;
Καταρχήν επιτρέψτε μου να ευχηθώ και σε εσάς και στους αναγνώστες σας Καλή Χρονιά με υγεία και προκοπή. Η χώρα μας χτυπήθηκε πρώτη στην Ευρώπη από το βαρύ ιό του Λαϊκισμού. Την ώρα που ατένιζε με συγκρατημένη έστω αισιοδοξία το 2015. Και δυστυχώς παραμένει δύο χρόνια τώρα σε ένα φαύλο κύκλο λανθασμένων επιλογών.
Αποδυναμωμένη, από μία αριστερόστροφη ιδεοληπτική αγκύλωση βαριάς μορφής. Που θα έσκιζε μνημόνια και θα βάραγε νταούλια. Που δεν άφησε υπόσχεση που να μην δώσει και άνθρωπο, που να μην του υποσχεθεί. Και τελικά οδήγησε και οδηγεί τη χώρα σε μία καταστρεπτική πορεία. Με βαρύ κόστος. Κλειστές τράπεζες. Επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Συνεχή λουκέτα στην αγορά από την αδιάκοπη υπερφορολόγηση και την εισφοροκαταιγίδα.  Μείωση συντάξεων. Κατάργηση του ΕΚΑΣ. Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα. Υφεσιακά μέτρα πολλών δις. Που συρρικνώνουν την πραγματική οικονομία. Και θα μας επισκεφτούν με δριμύτητα και το 2017. Ειδικά, στην έμμεση φορολογία και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή.  Υπάρχει, λοιπόν, λύση στο «αδιέξοδο» ΣΥΡΙΖΑ;  Στην εικονική πραγματικότητα των «non papers» της αυλής του Μαξίμου; Η χώρα δεν αντέχει άλλο. Οι φόροι έχουν τσακίσει την ελληνική οικονομία και κάθε ελληνική οικογένεια.
Η φοροδοτική δυνατότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. Μια νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας,  που θα οικοδομήσει κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία, θα παράξει νέο πλούτο, θα προσελκύσει επενδύσεις και θα μειώσει τους φόρους.
• Ο κ. Τσίπρας, επισκέφθηκε πριν τα Χριστούγεννα τη Νίσυρο  όπου προέβη σε εξαγγελίες για την ελάφρυνση των νησιωτών. Δεν είναι οξύμωρο το γεγονός πως ενώ πολλά νησιά έχουν ήδη υποστεί τεράστιες συνέπειες από τις αυξήσεις του ΦΠΑ, ήρθε να δώσει νέες δεσμεύσεις και από την άλλη, να μιλάει για «νησιωτικότητα»; (Κάνατε κι εσείς παρέμβαση για τον ΦΠΑ).
Η αξιοπιστία των υποσχέσεων και των εξαγγελιών του κ. Τσίπρα έχει προ πολλού κριθεί. Από όλους τους Έλληνες πολίτες.
Αλλά ηχεί τουλάχιστον ειρωνικό  στα αυτιά των νησιωτών μας ότι δήθεν οι θεσμοί μας επέβαλαν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα. Για να τελειώνουμε με αυτό το θέατρο του παραλόγου όσες παραστάσεις και αν δίνει υπουργός της κυβέρνησης, που δύο μέρες αφού ψήφισε το μέτρο δήλωνε ότι είναι αντισυνταγματικό και εγκληματικό. Σας θυμίζω, λοιπόν, ότι σε σχετική μου ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί είχε σαφέστατα απαντήσει ότι η επιλογή κατάργησης ήταν απόφαση και μόνο της ελληνικής κυβέρνησης. Μία απάντηση που κανείς από την κυβέρνηση δεν προσπάθησε καν να διαψεύσει ή να αντικρούσει. Αλλά η σημερινή κυβέρνηση των φόρων οφείλει να απαντήσει και σε κάτι άλλο.
Γιατί από την προσωρινή εφαρμογή αναστολής του μέτρου για το ΦΠΑ αποκλείστηκαν δύο συγκεκριμένα νησιά; Η Ρόδος και η Κάρπαθος; Έχω ήδη υποβάλει, όπως γνωρίζετε, σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ασφαλώς θα γίνει σε όλους γνωστή η απάντηση. Που πολύ φοβάμαι ότι θα εκθέτει για μία ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση.
• Το προσφυγικό, παραμένει μια «ανοιχτή πληγή» για την χώρα μας. Η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ απέδειξε ότι δεν μπορούσε (και δεν μπορεί) να το διαχειριστεί. Οι συνέπειες είναι πράγματι επικίνδυνες για την χώρα μας και απρόβλεπτες. Στην περιοχή μας υπάρχουν δύο από τα πέντε Hot Spots της χώρας ενώ συνεχίζονται οι ταραχές μεταξύ προσφύγων. Τι πρέπει να γίνει;
Η κυβέρνηση και στο τεράστιο αυτό ζήτημα επέδειξε μία ακραία ιδεοληπτική στάση. Δεν έχει ακόμη καταφέρει να ξεχωρίσει τις έννοιες πρόσφυγας και παράνομος μετανάστης. Μετά την αλλοπρόσαλλη πολιτική «των  ανοικτών θυρών» που άσκησε το 2015 που είχε ως αποτέλεσμα η χώρα μας να γίνει πόλος έλξης των παράνομων μεταναστών σαν το πιο εύκολο μονοπάτι για τη μετάβασή τους στην Κεντρική Ευρώπη Σήμερα συνεχίζει τα φληναφήματα περί αλληλεγγύης που έσωσε δήθεν την τιμή της Ευρώπης.
Και αντί να προχωρήσει σε ένα σαφή διαχωρισμό των διαφορετικών εθνοτήτων που έχουν έρθει ή έρχονται στη χώρα μας, τους «τσουβαλιάζει» όλους μαζί. Με αποτέλεσμα την πρόκληση ταραχών σε όλα σχεδόν τα hotspots.
*Τι πρέπει να γίνει;
*Άμεση χορήγηση πολιτικού ασύλου σε αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται.
Όλους αυτούς που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές από όπου «απέδρασαν» γιατί κινδύνευε η ζωή τους. Απλά, εδώ θα ήθελα να θυμίσω στον σημερινό πρωθυπουργό –γιατί τον άκουσα πρόσφατα για αυτό- ότι ο πόλεμος στη Συρία δεν μαίνεται τα δύο τελευταία χρόνια αλλά από το 2011.
*Πιστή τήρηση του προγράμματος μετεγκατάστασης από όλες τις χώρες της ΕΕ.
*Επαναπροώθηση στην Τουρκία των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στο ελληνικό έδαφος βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του περασμένου Μαρτίου.
Μέχρι τότε επιβεβλημένη η παραμονή τους σε κλειστά κέντρα κράτησης.
*Απορρόφηση των εγκεκριμένων εδώ και καιρό κοινοτικών κονδυλίων χωρίς άλλη καθυστέρηση.
*Διαχωρισμός των εθνοτήτων για την αποφυγή ταραχών σε διαφορετικές δομές φιλοξενίας. Τις ζείτε δυστυχώς σχεδόν καθημερινά στην περιοχή σας.
*Αποσυμφόρηση των νησιών μας που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος.
• Τελικά, ποιος είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα; Η στάση που κρατάει στην διαπραγμάτευση, μας ανησυχεί και ίσως να προκαλέσει απρόβλεπτες εξελίξεις.
Αυτό που θα έπρεπε να σας προβληματίσει είναι η ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης. Λεονταρισμοί στο εντός των τειχών ακροατήριο για εσωτερική κατανάλωση. Δηλώσεις μετανοίας στο εξωτερικό και συνεχείς δεσμεύσεις για διατήρηση των υψηλών πλεονασμάτων του 3,5% και για μετά το 2018. Ίσως, και για μία δεκαετία. Δηλαδή η χώρα στη μόνιμη πρέσα της λιτότητας.
Μία κυβέρνηση χωρίς σχέδιο. Χωρίς στρατηγική. Που χρησιμοποιεί μόνο επικίνδυνους τακτικισμούς. Ακραία επιζήμια για τη χώρα.
Μία κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που ετοιμάζονται για μία ακόμη φορά να παίξουν τη χώρα και τους πολίτες της στα ζάρια. Τη μία μέρα τα υπογράφουν όλα. Ό,τι τους δώσουν για να παραμείνουν στην εξουσία πάση θυσία. Και την άλλη είναι έτοιμοι να επιχειρήσουν «ηρωική έξοδο» με απρόβλεπτες συνέπειες.
• Πώς είναι τώρα το κλίμα στην Ευρώπη απέναντι στην χώρα μας; Μπορεί να βελτιωθεί η στάση των Θεσμών στο θέμα του χρέους;
* Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας. Και το πέτυχε. Μία εμπιστοσύνη που διερράγη στο πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λόγω των γνωστών χειρισμών Τσίπρα-Βαρουφάκη. Το κλίμα εμπιστοσύνης αμέσως μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου ασφαλώς βελτιώθηκε. Οι εξαγγελίες, όμως, του πρωθυπουργού, όχι για την ουσία των παροχών που προανήγγειλε αλλά για τον τύπο, οδήγησαν και πάλι σε «πολικές θερμοκρασίες» το κλίμα εμπιστοσύνης. Με «πάγωμα» των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος. Που για το «ξεπάγωμα» τους απαιτήθηκε η αποστολή της εξευτελιστικής επιστολής Τσακαλώτου σαν δήλωση μετανοίας. Σαν  τον κακό μαθητή που γράφει στο τετράδιο τιμωρία: «Δεν θα το ξανακάνω αν δεν σας ρωτήσω πρώτα». Δυστυχώς, φοβάμαι ότι θα διέλθουμε μία νέα φάση καχυποψίας. Που δεν βοηθάει καθόλου ούτε τη χώρα μας, ούτε την οικονομία.
• Στην Ευρώπη παρατηρούμε πολλές αλλαγές μεταξύ αυτών και η άνοδος των συντηρητικών αλλά και ακροδεξιών κομμάτων. Πώς βλέπετε το μέλλον της χώρας μας μέσα σε αυτό το περιβάλλον;
Όπως σας είπα και παραπάνω η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προσβλήθηκε από τον ιό του Λαϊκισμού. Και είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα είναι και η πρώτη που θα θεραπευτεί. Οριστικά και αμετάκλητα.
• Στις δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. παρουσιάζει μεγάλη διαφορά από τον Σύριζα. Η Ν.Δ. ζητά εκλογές. Εκτιμάτε ότι θα γίνουν σύντομα; Είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε;
Το κόστος της παραμονής αυτής της επικίνδυνης κυβέρνησης στην εξουσία είναι δυσβάστακτο. Και διαρκώς μεγαλώνει. Σε όλα τα επίπεδα. Με τραγικές συνέπειες και για την χώρα και για την ελληνική κοινωνία.
Από μία κυβέρνηση η οποία συνδυάζει κατά μοναδικό τρόπο ανικανότητα, ιδεοληψία, κυνισμό.
Για αυτό είναι η ελληνική κοινωνία αυτή που επιζητά πλέον εναγωνίως τις εκλογές. Που θα γίνουν σύντομα.
Ως η μόνη λύση για να έρθει η πολυπόθητη πολιτική αλλαγή. Μία κυβέρνηση
της Νέας Δημοκρατίας. Που θα οδηγήσει την Πατρίδα μας μπροστά με ασφάλεια

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου