Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα εορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στη Ρόδο. Το πρωί της Παρασκευής τελέστηκε θεία λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός από τον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο. Στη συνέχεια παρουσία των τοπικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών έγινε ο Καθαγιασμός των υδάτων στη θαλάσσια περιοχή δίπλα στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού. Αψηφώντας το κρύο, πλήθος κόσμου παρακολούθησε την τελετή.
Αυτή τη φορά, κόντρα στα καθιερωμένα, μία γυναίκα στάθηκε τυχερή και ανέσυρε από τη θάλασσα τον Τίμιο Σταυρό. Πρόκειται για την κ. Ελένη Καραγιάννη, υπάλληλο του Κτηματολογίου Ρόδου, η οποία ήταν η μοναδική γυναίκα ανάμεσα σε 13 άνδρες που έπεσε στα παγωμένα νερά, βρήκε το Σταυρό και τον παρέδωσε στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου Κύριλλο, αποσπώντας το σεβασμό και τον θαυμασμό όλων. Ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευλόγησε την κολυμβήτρια και της πέρασε στο λαιμό ένα χρυσό σταυρό, ενώ ευλόγησε και όλους τους υπόλοιπους που βούτηξαν στα παγωμένα νερά. Την Ελένη Καραγιάννη συνεχάρησαν και όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών που παρακολουθούσαν την τελετή από την εξέδρα των επισήμων.
Με δηλώσεις της  στη «δ», η κ. Καραγιάννη στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, τονίζοντας:  “Είμαι χριστιανή ορθόδοξη και η μέρα αυτή των Αγίων Θεοφανείων είναι από τις σημαντικότερες της θρησκείας μου γι’ αυτό θέλησα να συμμετάσχω στην τελετή κατάδυσης του Σταυρού.  Εύχομαι το Φώς του Αγίου Πνεύματος να φωτίζει κάθε μας βήμα και κάθε δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας.
Το Άγιο Φως των Θεοφανείων να φωτίζει πάντα την αλήθεια και να διώχνει τις σκιές και τις αμφιβολίες από τις καρδιές και το μυαλό μας.  Ο τόπος μας και η θάλασσά μας, εύχομαι να ευλογούνται πάντα από το Άγιο Φως της ορθοδοξίας μας κι ευλογημένοι να’ ναι πάντα όχι μόνο οι άνθρωποι αυτού του τόπου αλλά και όσοι άνθρωποι κατατρεγμένοι από τους πολέμους κι απ΄ τις συνθήκες που επικρατούν στις πατρίδες τους έρχονται στον τόπο μας για να βρουν καταφύγιο.  Το Φως των Θεοφανείων ας βοηθήσει όλους μας να δεχόμαστε και κυρίως να σεβόμαστε την κουλτούρα, τη γλώσσα, τη θρησκεία και την ετερότητα των ανθρώπων αυτών χωρίς μισαλλοδοξία και φανατισμό κι θάλασσά μας να γίνεται το μέσον για να ενώνει τους λαούς της Μεσογείου κι όχι να τους χωρίζει».
Στη δοξολογία και στον Καθαγιασμό των υδάτων στη Ρόδο παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης και Μάνος Κόνσολας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μαριέτα Παπαβασιλείου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χρήστος Ευστρατίου και Μιχάλης Μπαριανάκης, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ευάγγελος Μανδρακός, η αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρίζα Χατζηλαζάρου, η αντιδήμαρχος Πρόνοιας Άννα Ζωάννου και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Τελετές για τον καθαγιασμό των υδάτων έγιναν στην Ιαλυσό και σε άλλους Δήμους του νησιού μας. Παρουσία των τοπικών αρχών έγινε προχθές το πρωί και η εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου.

Μία διαφορετική …πρωτιά
Το 2014, κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες, μία γυναίκα είχε ανασύρει και πάλι τον Σταυρό κατά την τελετή καθαγιασμού των υδάτων στη Ρόδο.  Τότε, η τελετή αποτέλεσε για μια απελπισμένη 50χρονη το «βήμα» για να εκφράσει τη διαμαρτυρία και την απόγνωσή της. Η Αφροδίτη Βιέννα, μια καθαρίστρια που βρισκόταν δίπλα στην εξέδρα των επισήμων, έπεσε με τα ρούχα στη θάλασσα, αιφνιδιάζοντας τους υπόλοιπους κολυμβητές και όλο τον κόσμο και έπιασε το Σταυρό που έριξε ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος στα παγωμένα νερά.
Η γυναίκα που εργαζόταν ως καθαρίστρια στη δημοτική κοινότητα Καλλιθέας, με τον τρόπο αυτό θέλησε να δείξει την απελπισία της και ταυτόχρονα να διαμαρτυρηθεί για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η ίδια και η οικογένειά της, ζητώντας από τους τοπικούς ταγούς συμπαράσταση.

Φωτορεπορτάζ:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ