Συνέντευξη
στη Μαίρη Φώτη
Περισσότερα από 3.500 άτομα, κυρίως από τη Ρόδο, ενώνουν τις δυνάμεις τους κάτω από την ομπρέλα του κινήματος «Συσπείρωση Πολιτών Νοτίου Αιγαίου» με σκοπό να αποκτήσουν φωνή. Ανεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, επιστήμονες, εργάτες, χαμηλόμισθοι, πολύτεκνοι, άνθρωποι που δηλώνουν απογοητευμένοι, κουρασμένοι και εξαπατημένοι από τα κόμματα και τους πολιτικούς, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Για τη δημιουργία και τους σκοπούς του κινήματος, μιλά σήμερα στην «δημοκρατική», ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων και πρόεδρος του Κινήματος «Συσπείρωση Πολιτών Νοτίου Αιγαίου» κ. Νίκος Τριπολίτης ο οποίος περιγράφει την πραγματική κατάσταση πίσω από την βιτρίνα της Ρόδου. Δεν αποκλείει συμμετοχή του κινήματος στις εκλογές, λέει πως έχει τύψεις, που παρότρυνε τον κόσμο να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαιώνει τους Δωδεκανήσιους κυβερνητικούς βουλευτές ότι θα τον βρουν μπροστά τους και υπόσχεται ότι η φωνή του απλού πολίτη «από δω και μπρος θα ακούγεται»…
• Κύριε Τριπολίτη, το τελευταίο διάστημα, ακούγεται όλο και περισσότερο το Κίνημα «Συσπείρωση Πολιτών Νοτίου Αιγαίου». Τι είναι λοιπόν αυτό το κίνημα και τι σκοπό έχει;
Το κίνημα αυτό, ξεκίνησε όπως ξέρετε από το Σωματείο Οικοδόμων. Ηταν μια πρωτοβουλία δική μου, για να προστατέψουμε τα σπίτια του απλού κόσμου από τους πλειστηριασμούς. Ξεκινήσαμε μια μικρή ομάδα, με επικεφαλής εμένα, όμως αυτή η πρωτοβουλία γιγαντώθηκε, δυνάμωσε. Επεκτάθηκε από τη Ρόδο και στα γύρω νησιά. Ετσι λοιπόν, εμείς οι ιδρυτές, αντιληφθήκαμε ότι οι κυβερνώντες, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, δεν μπορούν να «πιάσουν» τον παλμό του απλού πολίτη που ανεβαίνει τον Γολγοθά του. Στην ιδρυτική μας διακήρυξη, που θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, αναφέρουμε αναλυτικά τους σκοπούς του κινήματος και ποια ζητήματα κρίνουμε ότι πρέπει να αναδειχθούν. Η πρωτοβουλία αυτή, γιγάντωσε τόσο πολύ, που ούτε εγώ ο ίδιος το περίμενα. Μιλάμε για χιλιάδες κόσμου… Πήρε την μορφή κινήματος και δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί. Μπορεί να αποφασίσουμε να ασχοληθούμε με τα τοπικά δρώμενα, και γιατί όχι και κεντρικά;
• Είναι τόσο δυνατό αυτό το κίνημα, που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τις εκλογές, είτε σε τοπικό είτε σε κεντρικό επίπεδο;
Είναι τόσο δυνατό. Μέλη μας είναι πολλοί αξιόλογοι επιστήμονες από όλους τους κλάδους, άνθρωποι που έχουν κουραστεί από την σημερινή κατάσταση, άνθρωποι που είχαν αναμειχθεί παλαιότερα με τα κοινά που έχουν απογοητευθεί πλήρως από όλους, συνταξιούχοι, άνεργοι, άνθρωποι όλων των ηλικιών.
• Μετέχουν και άνθρωποι δηλαδή που ήταν εκλεγμένοι στην Αυτοδιοίκηση παλαιότερα;
Ναι, πριν από αρκετό καιρό. Μας έχει αγκαλιάσει όμως πολύ και η νεολαία. Το τηλέφωνό μου δεν σταματά να χτυπά από ανθρώπους που θέλουν να μάθουν τι είναι αυτό το κίνημα και πώς μπορούν να γίνουν μέλη, διότι πρόκειται για κάτι πρωτοφανές για την περιοχή μας. Όπως σας είπα, ξεκίνησε ως ομάδα περιφρούρησης από οικοδόμους για την προστασία σπιτιών από πλειστηριασμούς και έφτασε σήμερα να αριθμεί περισσότερα από 3.500 μέλη, πριν ακόμα δώσουμε στη δημοσιότητα την ιδρυτική μας διακήρυξη.
• Χρειάστηκε να παρέμβετε, ως ομάδα περιφρούρησης, για αποτροπή πλειστηριασμού;
Όχι, αν και ήμασταν και παραμένουμε πανέτοιμοι. Κάθε μέρα πηγαίνω στα Δικαστήρια και διαβάζω το πινάκιο. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες περιπτώσεις. Βέβαια, μιλάμε πάντα για την προστασία πρώτης κατοικίας απλών πολιτών.
• Πώς από ομάδα περιφρούρησης στη Ρόδο, έφτασε λοιπόν να γίνει «Συσπείρωση Πολιτών Νοτίου Αιγαίου»;
Τι να σας πω… Ούτε εμείς το περιμέναμε. Την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθούν στην δημοσιότητα τα ονόματα των συνιδρυτών και ο τρόπος επικοινωνίας μαζί μας, για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ενώσουν την φωνή τους με την δική μας. Είμαστε ήδη περισσότεροι από 3.500 χιλιάδες.
• Είναι μια υπολογίσιμη δύναμη…
Ακριβώς. Γι’ αυτό πρέπει να επιδείξουμε την ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δέχομαι τηλέφωνα από Κω, από Κάλυμνο, από Λέρο, από Πάτμο, από Νίσυρο, από Κάρπαθο, από Καστελόριζο… Ο κόσμος μας αγκάλιασε πολύ γρήγορα.
• Το κίνημα αυτό, όπως αντιλαμβάνομαι, γεννήθηκε ως μια ανάγκη αντιμετώπισης της δύσκολης κατάστασης την οποία όλοι βιώνουμε…
Περισσότερο απ΄όλους, εμείς οι οικοδόμοι που από την πρώτη στιγμή βιώσαμε στο πετσί μας τις τραγικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Βέβαια, τα προβλήματα εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως επαγγέλματος.

• Στη διάρκεια των εορτών, κάνατε μια μεγάλη προσπάθεια στο Εργατικό Κέντρο, για την συγκέντρωση τροφίμων τα οποία διανεμήθηκαν σε συμπολίτες μας που στερούνται ακόμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Πώς θα περιγράφατε την κατάσταση στη Ρόδο;
Απελπιστική, δραματική. Κακώς οι τοπικοί άρχοντες δεν κάνουν καταγραφή ανά γειτονιά των ανήμπορων συμπολιτών μας. Θα έπρεπε ο δήμαρχος να βγάλει έξω στον κόσμο τους αντιδημάρχους του, για να κάνουν καταγραφή ανά συνοικία των αδύναμων και ανήμπορων συνανθρώπων μας. Αυτό, λοιπόν, που δεν έκανε ο Δήμος, το κάναμε εμείς. Είναι 400 οικογένειες που υποφέρουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να βγάλουν το Ε1, το Ε9, τα δικαιολογητικά και ένα σωρό άλλα χαρτιά που ζητούν οι προύχοντες του τόπου για να τους δώσουν μια τσάντα με τρόφιμα. Υπάρχουν άνθρωποι που καταστράφηκαν οικονομικά, έχασαν τις περιουσίες τους, τις επιχειρήσεις τους, τα καταστήματά τους… Υπάρχουν συνταξιούχοι που παίρνουν 300 ευρώ και από αυτά συντηρούνται ολόκληρες οικογένειες… Πώς θα ανέβουν αυτοί οι άνθρωποι τα σκαλιά του Δήμου ή της Περιφέρειας για να ζητήσουν μια τσάντα φαγητό για να φάνε; Ντρέπονται κ. Φώτη και δεν πρόκειται να το κάνουν, γιατί μέχρι χθες είχαν μια κανονική ζωή και η οικονομική κρίση τους πήρε τα πάντα. Σε πολλούς δεν το επιτρέπει η αξιοπρέπειά τους να χτυπήσουν πόρτες για να φάνε. Εγώ δεν ζητώ δικαιολογητικά από κανέναν, μόνο που βλέπω τα μάτια τους μου αρκεί. Δίνω την τσάντα, χωρίς πολλές φορές, λόγια, για να κάνουν οι άνθρωποι γιορτές. Δεν λέω ότι κάνω κάτι σπουδαίο… Προσπαθώ να διευκολύνω μια κατάσταση, κάτι που θα έπρεπε να κάνει ο Δήμος και η Περιφέρεια.
• Δηλαδή 400 οικογένειες στη Ρόδο έκαναν γιορτές φέτος από τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο;
Ναι, τις έχουμε καταγράψει. Το κακό κ. Φώτη είναι ότι οι οικογένειες αυτές αυξάνονται. Πέρυσι ήταν 300 και φέτος ήταν 400 οικογένειες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα σούπερ μάρκετ της περιοχής μας, σχεδόν, όλοι ανταποκρίθηκαν, τους συλλόγους, την Περιφέρεια που συμμετείχε αλλά και όλους τους απλούς ανθρώπους που από το υστέρημά τους, μας έφερναν τρόφιμα, γάλατα, λάδι, ό,τι μπορούσε ο καθένας. Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω τον Μερκούρη Αρφαρά, ο οποίος έκανε μεγάλο αγώνα και μας έφερε πολλά τρόφιμα και πάντα στέκεται δίπλα στο Εργατικό Κέντρο και ειδικά στο Σωματείο Οικοδόμων, όπου ο παππούς του ήταν πρόεδρος παλαιότερα. Ευτυχώς, φέτος συγκεντρώσαμε αρκετά τρόφιμα και καλύψαμε τις ανάγκες. Επειδή πολλοί δεν είχαν μεταφορικό μέσο ή την δυνατότητα να μετακινηθούν, τους τα πήγα εγώ.
• Αυτή είναι η εικόνα της Ρόδου, πίσω από την βιτρίνα κ. Τριπολίτη…
Αυτή είναι. Και μετά τις γιορτές η κατάσταση θα γίνει ακόμα δυσκολότερη μετά τις περικοπές στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις, στα επικουρικά, μετά τις αυξήσεις στα καύσιμα, μετά τον ΕΦΚΑ. Αυτά τα βιώνει ο κόσμος, η κυβέρνηση δεν τα βιώνει.
• Μια κυβέρνηση όμως που εσείς υποστηρίξατε ανοικτά και δυναμικά και στην συνέχεια το ίδιο δυναμικά αποσύρατε την στήριξή σας και σταθήκατε απέναντι.
Η περιοχή μας είναι ένα καζάνι που βράζει… Ο κόσμος δεν μπορεί να επιβιώσει, οι συνταξιούχοι είναι σε απόγνωση. Δεν φτάνουν τα λεφτά κ. Φώτη. Υποστήριξα δημόσια την κυβέρνηση αλλά πολύ γρήγορα συνειδητοποίησα ότι έπεσα έξω και ένιωθα τύψεις απέναντι στον κόσμο που τον παρότρυνα να την ψηφίσει. Εφταιξα που τους πίστεψα και τους στήριξα αλλά από πλέον είμαι απέναντί τους. Όπως θα θυμάστε, κήρυξα ανεπιθύμητους τους βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου. Αυτοί οι άνθρωποι ψήφισαν νομοσχέδια τα οποία καθιστούν απαγορευτικό στους συναδέλφους μου βγουν στην σύνταξη. Πού θα βρει ο οικοδόμος 100 ένσημα τον χρόνο για να βγει στην σύνταξη; Εχω οικοδόμο 62 ετών στο συμβούλιό μας, που είναι αδύνατον αυτός ο άνθρωπος να καταφέρει ποτέ να πάρει σύνταξη. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα τηλεφωνήματα δέχομαι καθημερινά από ανθρώπους που ψάχνουν μεροκάματο. Αν σας πω πάνω από 50 τηλεφωνήματα, θα με πιστέψετε;
• Και κάπως έτσι εγένετο λοιπόν, το Κίνημα.
Παίρνω δύναμη από τον κόσμο. Είμαι ο μακροβιότερος πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων. Κάθε φορά που αποφασίζω να αποσυρθώ, ο κόσμος μου δίνει δύναμη να συνεχίσω. Δεν μπορώ να βλέπω την δυστυχία γύρω μας και να παραμένω αδρανής. Ευτυχώς, η σύζυγός μου, το αντιλαμβάνεται και με στηρίζει διότι αφιερώνω περισσότερες ώρες στα προβλήματα του κόσμου παρά στην οικογένειά μου. Θα συνεχίσω, δεν το βάζω κάτω. Οσο βλέπω δίπλα μου δυστυχία, στην κατά τα άλλα κοσμοπολίτικη και εύρωστη Ρόδο, θα συνεχίζω. Θα με βρουν όλοι μπροστά τους και ειδικά οι βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά αυτοί που άλλα υποσχέθηκαν στον ελληνικό λαό και άλλα κάνουν. Είπαν ψέματα.
• Μετά την ανακήρυξή τους ως ανεπιθύμητα πρόσωπα στο Εργατικό Κέντρο, ήρθαν σε επαφή μαζί σας;
Δεν τολμούν. Να μου πουν τι; Τι να μου πουν αυτοί που με την ψήφο τους στέρησαν από την ηλικιωμένη μητέρα μου τα φάρμακά της; Που από τις περικοπές στην σύνταξή της, δεν μπορεί να αγοράσει ούτε ένα γιαούρτι να φάει. Όπως χιλιάδες άλλοι συνταξιούχοι. Η κατάσταση κ. Φώτη είναι ανεξέλεγκτη γι΄αυτό και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν κυκλοφορούν έξω. Πού να πάνε; Τι να πουν; Δεν έχουν πια επιχειρήματα, μόνο ψέματα, ψέματα, ψέματα… Ακουσα τον Πολάκη να διαψεύδει πολίτη που είπε ότι πήγε στο Νοσοκομείο και δεν είχε γάζες και έπρεπε να τις αγοράσει ο ίδιος. Το Νοσοκομείο το δικό μας έχει πολλά προβλήματα. Είναι Νοσοκομείο αυτό για τη Ρόδο, που εξυπηρετεί μάλιστα και τα Δωδεκάνησα; Δεν ντρεπόμαστε λίγο; Πρέπει δηλαδή να κουβαλάμε τα σεντόνια και τις γάζες από τα σπίτια μας; Κι αυτοί οι κύριοι να προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα; Δεν πάει άλλο, ως εδώ. Μετά τις γιορτές θα αποκτήσουμε φωνή δυναμικά και θα διεκδικήσουμε λύσεις για τα προβλήματα των νησιών μας όπως είναι το συγκοινωνιακό, η λειψυδρία, η υγεία, η καθημερινότητα, η καθαριότητα… Η φωνή του κόσμου θα ακούγεται από δω και μπρος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ