Ειδήσεις

Προσδοκίες για έσοδα 13 δισ. και 50.000 θέσεις εργασίας από τον τουρισμό για το 2014

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για θέματα τουρισμού.
Η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιαννη δήλωσε ότι το 2013 ήταν μια πολύ καλή χρονιά και τα πρώτα μηνύματα για το 2014 είναι θετικά και ενθαρρυντικά ότι θα έχουμε περισσότερα έσοδα και θέσεις εργασίας που θα δώσουν πνοή στην οικονομία.
Τόνισε παράλληλα ότι το 2014 είναι και χρόνια ευθύνης και κάλεσε τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα του τουρισμού να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
«Να σεβόμαστε τους νόμους, να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη, τη μαύρη εργασία, να δείξουν εμπιστοσύνη στους Έλληνες εργαζόμενους», επεσήμανε η κα Κεφαλογιαννη σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μια σταθερά ανοδική τροχιά στον τουρισμό.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε ότι το 2013 είχαμε 17,8 εκ. αφίξεις και 12,5 δις άμεσα εσοδα. «Το 2014 υπό την προϋπόθεση πολιτικής σταθερότητας θα έχουμε νέα ρεκόρ στον τουρισμό», τόνισε αναφέροντας ότι ο στόχος είναι το 2021 να έχουμε 24 εκ. αφίξεις, 48 δις συνολικά έσοδα και 300.000 θέσεις εργασίας.
Ειδικά για το 2014 εκτίμησε ότι οι αφίξεις θα είναι περισσότερες από 18,5 εκ, τα άμεσα έσοδα 13 δισ. και τα συνολικά παραπάνω από 35 δισ. ενώ οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθουν θα είναι περίπου 50.000.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης που μετείχε στη σύσκεψη δήλωσε ότι και το 2014 αύξηση του τουρισμού θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση για πρώτη φορά της ανεργίας ενώ ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι μελετάται η λειτουργία των 30 πιο σημαντικών σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικών χώρων και μουσείων από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Ανήξερος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αναβολή της επίσκεψης της ομάδας του ευρωκοινοβουλίου που ελέγχει την τρόικα.
Σε ερώτηση για την αναβολή της επίσκεψης της ομάδας που ελέγχει την τρόικα απάντησε πως δεν γνωρίζει κάτι για αυτό. «Τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο τις στείλαμε και περιμένουμε να έρθουν την επόμενη εβδομάδα, ίσως» σημείωσε.
Ο κ. Στουρνάρας είπε και κάτι άλλο αναφερόμενος στη νέα χρονιά. Είπε πως αν το παρελθόν αποτελεί δείκτη για το μέλλον, «το 2013 πήγε πολύ καλά και το ίδιο θα πάει και το 2014».

O A.AΝΔΡΕΑΔΗΣ
Με την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης αντιπροσωπείας του ΣΕΤΕ με τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά και τους συναρμόδιους Υπουργούς, ο πρόεδρος, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε σχετικά:
«Η σημερινή συνάντηση με την Κυβέρνηση είχε διπλό σκοπό. Από τη μια πλευρά, ενημερώσαμε τον Πρωθυπουργό σχετικά με τα θεαματικά αποτελέσματα που πέτυχε ο τομέας του τουρισμού κατά το 2013, καθώς και για τους άμεσους στόχους του 2014 και από την άλλη, παρουσιάσαμε το στρατηγικό σχέδιο που, ως κοινωνικός εταίρος, έχουμε σχεδιάσει με ορίζοντα επταετίας, με στόχο τα 24 εκατ. διεθνών αφίξεων και 48 δισ. σε Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως με την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου, το οποίο θα υλοποιηθεί και μέσω των εργαλείων του ΣΕΤΕ, της Marketing Greece και του ΙΝΣΕΤΕ, η ελληνική κοινωνία θα μπορέσει άμεσα να επωφεληθεί από τη δυναμική, την ταχύτητα και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού. Ήδη, με την υπογραφή της Εθνικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων κάναμε το πρώτο ουσιαστικό βήμα και θέσαμε τις βάσεις για την επίτευξη των στόχων των επόμενων ετών.
Σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων, εκφράσαμε την πολύ θετική σημασία της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης για τη διατήρηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 13% και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι άμεσα θα ακολουθήσει μια σειρά βελτιωτικών προτάσεων και ενεργειών, όπως η περαιτέρω επιτάχυνση της χορήγησης βίζα Σένγκεν, το άνοιγμα των 30 σημαντικότερων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο 2014 από τις οκτώ το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ, κλπ.
Ο Πρωθυπουργός, καθώς και οι αρμόδιοι Υπουργοί, επιβεβαίωσαν την προτεραιότητα που δείχνει η Κυβέρνηση για την περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού και δήλωσαν αισιόδοξοι ότι και με τη σημαντική υποστήριξη του τουρισμού, θα επιτύχουμε την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στη χώρα μας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, Πολιτεία, φορείς και ιδιωτικός τομέας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για το αύριο.
Είμαστε βέβαιοι ότι με πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας και μέσα στη ζώνη του Ευρώ, η Ελλάδα θα καταφέρει να εξελιχθεί σε μία αληθινά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, σε μία νέα Ελλάδα του 21ου αιώνα».

ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, κατέθεσε στον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, το ακόλουθο υπόμνημα:
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Σε ένα πολύ δύσκολο 2013 για τη χώρα μας, ο τουρισμός αναμφίβολα ήταν ο τομέας της οικονομίας που συνέβαλε τα μέγιστα στη συγκράτηση της ύφεσης και της ανεργίας και τη δημιουργία για πρώτη φορά πρωτογενούς πλεονάσματος.
Οι αρχικές εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ για το 2013, που σας υποβάλλαμε με την από 19.11.12 επιστολή μας για 17 εκατ. αφίξεις και 11 δισ. Ευρώ άμεσα έσοδα, όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν, αλλά υπερκαλύφθηκαν. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ οι αφίξεις το 2013 θα κυμανθούν στα 17,8 εκατ. και τα έσοδα στα 11,8 δισ. Ευρώ (μαζί με τις εισπράξεις της κρουαζιέρας στα 12,3 δισ. Ευρώ). Επιβεβαιώθηκε, επίσης, η τότε πρόβλεψή μας, ότι τα επιπλέον έσοδα από τον τουρισμό, θα προσέφεραν, το 2013, 1,5 μονάδα επιπλέον στο ΑΕΠ της χώρας.
Οι προοπτικές του τουρισμού για το 2014, υπό τη βασική προϋπόθεση διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Οι προκρατήσεις βαδίζουν με διψήφιο πρόσημο αύξησης, όπως θετικές είναι και οι εκτιμήσεις των σημαντικότερων Tour Operators και αεροπορικών εταιρειών. Η εκτίμηση του ΣΕΤΕ για το 2014 είναι ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 18 εκατ., ίσως και τα 18,5 εκατ. και τα άμεσα έσοδα τα 13 δισ. Ευρώ.
Παράλληλα, η μελέτη της McKinsey για τον οδικό χάρτη ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, όσο και οι πρόσφατες εκτιμήσεις του WTTC (World Travel and Tourism Council), συγκλίνουν στην εκτίμηση, ότι με ορίζοντα το 2021 – 2023 η χώρα μας θα επιτύχει 22 – 24 εκατ. αφίξεις και 18 – 19 δισ. Ευρώ άμεσα έσοδα, δηλαδή 9 επιπλέον μονάδες στο σημερινό της ΑΕΠ, δημιουργώντας παράλληλα 300.000 επιπλέον θέσεις εργασίας. Η καλά δουλεμένη μελέτη της McKinsey σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ που σήμερα σας παρουσιάζουμε, μπορεί να αποτελέσει τη βάση του αναπτυξιακού σχεδίου της Πολιτείας στον τομέα του τουρισμού.
Ο ΣΕΤΕ, παράλληλα, ως νέος κοινωνικός εταίρος, δημιούργησε τα δικά του εργαλεία με στόχο την αναβάθμιση και προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, πάντα σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού. Τα νέα αυτά εργαλεία είναι: στον τομέα της ζήτησης, η Marketing Greece, ενώ στον τομέα της προσφοράς, το ΙΝΣΕΤΕ. Και τα δύο είναι μη κερδοσκοπικοί φορείς, το αποτέλεσμα της δουλειάς των οποίων διαχέεται στην ενίσχυση της ποιότητας, ανταγωνιστικότητας και ζήτησης κυρίως των μικρότερων τουριστικών επιχειρήσεων, άρα και στους εργαζόμενους και στη γενικότερη κοινωνική ευημερία.
Η Marketing Greece, με επενδυμένα κεφάλαια καθαρά από τον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί το εμπορικό τμήμα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, προβάλλει, προωθεί και πουλά, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και τις σύγχρονες τεχνολογίες τα τουριστικά προϊόντα της χώρας, ιδιαίτερα εκείνα που δεν διαθέτουν άλλες δυνατότητες προώθησης. Τέλη Ιανουαρίου βγαίνει στον αέρα το νέο portal www.discovergreece.com το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και άγνωστους προορισμούς, πέραν του μαζικού μοντέλου «ήλιος και θάλασσα» να βγουν και να πουλήσουν για πρώτη φορά με αξιώσεις σε αγορές -στόχους, όπως Αγγλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία κλπ.
Το ΙΝΣΕΤΕ, με βάση τη διεθνή εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές, ερευνά και αναλύει στοιχεία και δείκτες των τουριστικών μεγεθών, τεκμηριώνει και προτείνει ποιοτικά πρότυπα και προδιαγραφές ποιότητας των τουριστικών επιχειρήσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, συνδέει τις πραγματικές ανάγκες εργασίας των τουριστικών επιχειρήσεων με την παρεχόμενη τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Ζητούμε εσείς προσωπικά και η Κυβέρνησή σας να αγκαλιάσετε και να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια που τώρα μόλις ξεκινά και έχει αρχίσει να αποδίδει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Η υπογραφή της πρώτης διετούς κλαδικής σύμβασης, στον τομέα του τουρισμού, που προβλέπει μια έστω μικρή, αλλά συμβολική αύξηση στους εργαζόμενους, δείχνει τον δρόμο. Ο τουρισμός δεν έχει περιθώρια κομματικών χρωματισμών, ούτε προσωπικών πολιτικών. Η τουριστική στρατηγική της χώρας πρέπει να έχει μακρά πνοή, όπως προκύπτει από τον οδικό χάρτη υλοποίησης της μελέτης και τα δύο εργαλεία που δημιουργήσαμε για να συμβάλλουν στην υλοποίησή της. Μαζί, εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και Πολιτεία θα προχωρήσουμε. Αυτό απαιτεί το συμφέρον του τουρισμού και της πατρίδας μας.
Οι προοπτικές, όπως προαναφέρθηκε, του τουρισμού για το 2014, αλλά και μετά, είναι ιδιαίτερα θετικές. Παρουσιάζεται, μετά από χρόνια, σημαντικό νέο επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους επιχειρηματίες, πράγμα το οποίο μας κάνει αισιόδοξους ότι οι αναγκαίες κατ’ έτος επενδύσεις του σχεδίου, ύψους άνω των 3 δισ. Ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα, μπορούν να υλοποιηθούν. Αναγκαίες προϋποθέσεις η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και η συνέχιση της προσήλωσης της χώρας στο Ευρώ, στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στην περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Πέραν της ιδιαίτερα θετικής απόφασης της διατήρησης του ΦΠΑ της εστίασης στο 13%, για την οποία σας ευχαριστούμε προσωπικά, απαιτούνται μια σειρά δέκα άμεσων παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων, οι σημαντικότερες των οποίων έχουν ως εξής:
1. Μείωση ΦΠΑ ακτοπλοΐας στο 6,5% για επιβάτες, 13% για αυτοκίνητα. Μείωση ΦΠΑ τελών μαρινών στο 6,5%. Σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο και λοιπά φορολογικά θέματα ως προτάσεις ΣΕΤΕ προς Υπουργό Οικονομικών.
2. Χορήγηση βίζας Σένγκεν πολλαπλών χρήσεων ως εξής: Πρώτη επίσκεψη στη χώρα χορήγηση βίζας μίας χρήσης, δεύτερη επίσκεψη πολλαπλής ενός έτους, τρίτη επίσκεψη πολλαπλής τριών ετών. Ανταποδοτικά οφέλη από τον διαμεσολαβητή πάροχο προς τον ΕΟΤ και την Marketing Greece για την προβολή της χώρας και των τουριστικών της προϊόντων. Βελτίωση στις διαδικασίες χορήγησης βίζας σε σχέση με την κρουαζιέρα. Πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας για απλή, ηλεκτρονική χορήγηση βίζας Σένγκεν.
3. Άνοιγμα από 01.04.14 έως 31.10.14 των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων (90% της συνολικής επισκεψιμότητας) από 08:00 έως 20:00. Από το 2015, μείωση κόστους εισόδου για την περίοδο 01.11 μέχρι 31.3 με παράλληλη λελογισμένη αύξηση από 01.04 μέχρι 31.10. Πλήρης ανταποδοτικότητα της επιπλέον δαπάνης φύλαξης από τα επιπλέον έσοδα. Αναδιοργάνωση ΤΑΠΑ στο μοντέλο του British Heritage, με βάση την σχετική μελέτη.
4. Ταχεία επίλυση του προβλήματος επαρκούς και σε λογικό κόστος χρηματοδότησης των υγιών ή βιώσιμων τουριστικών επιχειρήσεων, από το τραπεζικό σύστημα, ώστε να επιτευχθεί το αναγκαίο ελάχιστο επίπεδο επενδύσεων των 3 δισ. Ευρώ κατ’ έτος από τον ιδιωτικό τομέα στον τουρισμό.
5. Συμπλήρωση επενδυτικού νόμου, σε πιο εξειδικευμένο επίπεδο για τον τουρισμό με βάση πορίσματα της μελέτης, π.χ. κινητροδότηση για αναβάθμιση ξενοδοχείων στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, περαιτέρω ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών ξενοδοχείων (boutique, authentic, luxury, LIRs, elderly care κλπ), με στόχο την αύξηση των στοχευμένων προιόντων και του ποσοστού 4* και 5* στο 55% του συνόλου, από 40% σήμερα (δηλαδή ως το 2021, 150.000 νέες κλίνες 4* και 5*, με παράλληλη αναβάθμιση 80.000 υφισταμένων). Επέκταση κινήτρων για αναβάθμισης της ακτοπλοΐας και του θαλάσσιου τουρισμού. Ορθολογικός σχεδιασμός ΣΕΣ 2014-2020, με κατανομή πόρων 4 δισ. Ευρώ άμεσα και έμμεσα στον τουρισμό, για την στήριξη και κινητροδότηση των αναγκαίων ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 22 δισ. Ευρώ.
6. Άμεση χαρτογράφηση των μαρινών και τουριστικών λιμένων και επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησής τους από το ΤΑΙΠΕΔ. Ψήφιση το ταχύτερο του νόμου του θαλάσσιου τουρισμού, τον οποίο έχει επεξεργασθεί το ΥΕΝ, ώστε να ισχύσει με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.
7. Δημιουργία συντονιστικής επιτροπής σε επίπεδο πόλης για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με σκοπό την άμεση δημιουργία ενός ημερολογίου “flagship” εκδηλώσεων και τουριστικών διαδρομών και τη συνολική αναβάθμισή τους ως τουριστικούς προορισμούς.
8. Μείωση χρεώσεων Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με παράταση της σύμβασης, παράλληλα με συντονισμό από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό του εξαιρετικά σημαντικού για τον τουρισμό έργου βέλτιστης ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.
9. Χορήγηση ελληνικού διαβατηρίου σε κατοίκους εκτός ευρωζώνης που επενδύουν 1 εκατ. Ευρώ π.χ. σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου και τα διακρατούν για μία δεκαετία (μοντέλο Μάλτας).
10. Προτάσεις ΟΟΣΑ: Εμπεριέχουν θετικές προτάσεις αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στον τουρισμό αλλά και ορισμένες επικίνδυνες, εάν υιοθετηθούν απορρυθμίσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση της ποιότητας. Προτείνεται να υιοθετηθούν εκείνες που διασφαλίζουν τον μέγιστο δυνατό ανταγωνισμό, εφ’ όσον παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη και τις αδυναμίες των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών, διαφυλάσσεται η ποιότητα.
Με εκτίμηση,
Ανδρέας Α. Ανδρεάδης
Πρόεδρος ΔΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου