Ειδήσεις

Η πρόταση Κ. Μητσοτάκη για τα “κόκκινα” δάνεια

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Δύο απλά βήματα, που κωδικοποιούν την “αξιόπιστη και άμεσα εφαρμόσιμη λύση για να επιβιώσουν οι υγιείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τα κόκκινα δάνεια και την κυβερνητική γραφειοκρατία που τους πνίγουν”, φέρνει στο προσκήνιο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το βήμα του προσυνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Ηράκλειο και θα έχει ως αιχμές τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση της οικονομίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει τις γαλάζιες προτάσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και το υπερπλεόνασμα. “Ο κ. Μητσοτάκης, αντί της χρονοβόρου διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των ατελείωτων δικαιολογητικών που υποχρεώνονται να συγκεντρώνουν οι επιχειρήσεις, θα προτείνει να υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και του οφειλέτη η οποία θα συμπαρασύρει και όλα τα άλλα τυχόν χρέη τους στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία”, τονίζουν στη Νέα Δημοκρατία.

Τα δύο απλά βήματα της πρότασης της οδού Πειραιώς που έχει στόχο να επιβιώσουν οι υγιείς επιχειρήσεις και να απαλλαγούν από τα δάνεια που τις πνίγουν έχουν ως εξής:

-Οι τράπεζες να υποχρεώνονται να προτείνουν την αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες.

-Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και τραπεζών, το ποσοστό της διαγραφής να συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά όλες τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Με άλλα λόγια, αν το ποσοστό διαγραφής των χρεών ενός οφειλέτη προς τράπεζες είναι Χ%, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι Χ% θα είναι και το ποσοστό διαγραφής των προσαυξήσεων και των προστίμων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

“Εξυπακούεται ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία, υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και ισολογισμούς χρήσης, όπως επίσης και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ από τη ρύθμιση εξαιρούνται, βέβαια, τα πρόστιμα που τυχόν έχουν επιβληθεί στους οφειλέτες για φοροδιαφυγή, απάτη σε βάρος του Δημοσίου ή κάποιου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης”, επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα, σημειώνει ότι η πρότασή της προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία και – επί της ουσίας – τη μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση στην οικονομική ασφυξία, που πνίγει πια χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, λόγω της χρονοβόρας και – στην πράξη – ήδη αποτυχημένης διαδικασίας που νομοθέτησε η κυβέρνηση. “Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ έχουν περάσει 3 ολόκληροι μήνες από την εφαρμογή του λεγόμενου “εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων”, έχουν υποβληθεί μόλις 180 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών. Η δε κυβέρνηση έχει την παροιμιώδη αφέλεια να εκφράζει την ικανοποίησή της για το ρυθμό υποβολής των σχετικών αιτήσεων, όταν το πρόβλημα αφορά περισσότερες από 400.000 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις τις οποίες οι αρμόδιοι Υπουργοί πνίγουν με τον αχρείαστο γραφειοκρατικό μηχανισμό που επέβαλαν”, αναφέρει η οδός Πειραιώς.

Πέραν της συγκεκριμένης κίνησης, ο κ. Μητσοτάκης θα εξειδικεύσει αύριο και στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου προσυνεδρίου και την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την επιστροφή στους πολίτες του υπερπλεονάσματος, “που ήρθε ως αποτέλεσμα της δυσβάσταχτης φορολογίας που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναφερθεί αναλυτικά στον τρόπο με τον οποίον θα μειωθεί δίκαια ο ΕΝΦΙΑ για όλους, την οικονομική ανακούφιση των μακροχρόνια άνεργων και την αποπληρωμή τμήματος των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Όπως τονίζουν, μάλιστα, γαλάζια στελέχη, με την πρότασή της η οδός Πειραιώς επιχειρεί να διορθώσει αδικίες, “να αιμοδοτήσει την ελληνική οικονομία που φυτοζωεί λόγω της κυβερνητικής πολιτικής και κυρίως να ανακουφίσει τους οικονομικά ασθενέστερους”.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου