Ειδήσεις

Πειρατεία της Τουρκίας στο οικόπεδο 6 της Κύπρου-Αμφισβήτηση του τόξου Ρόδος-Κάρπαθος-Κρήτη και νότια του Καστελόριζου,

Μείζον ζήτημα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου εγείρει πλέον η πειρατική πολιτική των «κανονιοφόρων» που υιοθετεί η Αγκυρα με στόχο την ακύρωση του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου και επιβολής τετελεσμένων εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου που σύμφωνα με σοβαρές ενδείξεις μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική ενεργειακή πηγή για την Ευρώπη.

Η πειρατική πολιτική με απειλές εναντίον της ίδιας της Κύπρου αλλά και των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών που έχουν σπεύσει να αποκτήσουν μερίδιο στην κυπριακή ΑΟΖ υπονομεύει πρακτικά και την επιδίωξη για συνεννόηση που θα οδηγούσε σε μια διευρυμένη συνεργασία, της Τουρκίας με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ελλάδα και Κύπρο. Αυτό το σχέδιο υπονομεύεται από την Τουρκία η οποία τα θέλει «όλα δικά της» και αναβαθμίζει σε στρατηγική επιλογή την παρέμβασή της στον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου με στόχο είτε να αποκτήσει μερίδιο και λόγο στα κυπριακά κοιτάσματα μέσω μιας «τουρκικής έμπνευσης» λύσης του Κυπριακού είτε στο πάγωμα κάθε δραστηριότητας. Η Τουρκία επιδιώκει επίσης να ματαιώσει το σχέδιο του αγωγού East Med (θα συνδέει την ισραηλινή ΑΟΖ με την Ελλάδα)

 Οι απειλές που εκτόξευσε η Τουρκία με την επιστολή στον ΟΗΕ του μόνιμου αντιπροσώπου της, Φ. Σινιρίογλου, στρέφονταν κυρίως εναντίον των πετρελαϊκών κολοσσών που έχουν πάρει θέση στην ενεργειακή κούρσα της Ανατολικής Μεσογείου. Ομως η αμφισβήτηση και η διεκδίκηση του συγκεκριμένου Οικοπέδου 6 του οποίου η άδεια έχει δοθεί στην ιταλογαλλική κοινοπραξία ENI/TOTAL δεν είναι καινούργια και δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα, καθώς επιχειρείται να στοιχειοθετηθεί μέσω του μονομερούς, αυθαίρετου και αντίθετου με το Δίκαιο της Θάλασσας καθορισμού εκ μέρους της Αγκυρας των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Ειδικές συνθήκες»

Η Τουρκία και με την επιστολή της 28ης Απριλίου 2016 προς τον ΟΗΕ (στην οποία παραπέμπει και η πρόσφατη επιστολή)και η οποία κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γ.Σ. του ΟΗΕ (Α/70/855) δηλώνει ότι έχει ipso facto και ab initio νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές ανατολικά του Μεσημβρινού 32°16’18 E και επεσήμαινε ότι τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της συμπίπτουν με τη μέση γραμμή μεταξύ της τουρκικής και αιγυπτιακής ακτογραμμής, ενώ στο δυτικό άκρο της θα οριοθετηθεί σε σχέση με το αποτέλεσμα των μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων χωρών λαμβάνοντας υπόψη όλων των σχετικών και ειδικών συνθήκων».

Στην ίδια επιστολή η Τουρκία υπενθύμιζε ότι έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου (της 17ης Φεβρουάριου 2003) και συνεπώς, όπως υποστηρίζει, οι Αδειες, τις οποίες προσέφερε με τον διαγωνισμό η Κύπρος, «βρίσκονται μερικώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Είναι προφανές ότι για την Τουρκία είναι μείζον ζήτημα στρατηγικής σημασίας η ανατροπή των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου, καθώς εφόσον με τη δραστηριοποίηση των πετρελαϊκών κολοσσών αρχίσουν να κατοχυρώνονται και εμπράκτως οι Αδειες ερευνών, δημιουργείται ένα κρίσιμο τετελεσμένο στην Ανατολική Μεσόγειο το οποίο μάλιστα αποτελεί εφαρμογή των βασικών διατάξεων της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

 
Πειρατεία της Τουρκίας στο οικόπεδο 6 της Κύπρου

Η αμφισβήτηση του Οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αμφισβήτηση όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά του τόξου Ρόδος-Κάρπαθος-Κρήτη και νότια του Καστελόριζου, καθώς η Τουρκία προβάλλει τη γνωστή αβάσιμη θέση της ότι τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες και συνεπώς όλη η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να διαμοιραστεί μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται ώστε να δοθεί εμπράκτως απάντηση στις τουρκικές αμφισβητήσεις. Ηδη βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ και έχει ξεκινήσει σειρά σεισμικών ερευνών δισδιάστατων και τρισδιάστατων ώστε να προσφερθούν περισσότερα στοιχεία στις ενδιαφερόμενες εταιρείες, το υπερσύγχρονο (η ναυπήγηση του ολοκληρώθηκε στην Ιαπωνία πριν από περίπου δύο μήνες) σκάφος της νορβηγικής εταιρείας PGS RAMFORM HYPERION.

Η κυπριακή NAVTEX 171/17 αναγγέλλει τη διενέργεια σεισμικών ερευνών σε περιοχή που περιλαμβάνει και τα Οικόπεδα 1, 6, 7 και 8 για διάστημα μέχρι τις 15 Αυγούστου.

Για τρίτη φορά
Οι τουρκικές αντιδράσεις ήρθαν με την αναγγελία ασκήσεων με πραγματικά πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ δυτικά της Πάφου και σε διεθνή ύδατα εντός όμως του FIR Αθηνών, νότια του Καστελόριζου. Σε μια προφανή όμως κίνηση παρεμπόδισης των ερευνών η Τουρκία για τρίτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιεί παράνομη δραστηριότητα με ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής εντός της ΑΟΖ, αγνοώντας επιδεικτικά την κυπριακή NAVTEX που καλεί τα παραπλέοντα σκάφη να λάβουν τα μετρά τους καθώς το σεισμογραφικό σκάφος ρυμουλκεί 14 σειρές καλωδίων με μήκος έως 10.000 μέτρα.

Παράνομες γεωτρήσεις

Η Αγκυρα διαθέτει πακτωλό χρημάτων, ώστε να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση του πρώτου τουρκικής κατασκευής πλωτού γεωτρύπανου που θα αναλάβει παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ που αποτελεί την πιο ακραία και πιο δύσκολα διαχειρίσιμη τουρκική πρόκληση.

Δευσμεύει περιοχές για άσκηση

Σε διατεταγμένη υπηρεσία το ψευδοκράτος

Συνεχίζοντας το μπαράζ επιθετικών κινήσεων η Αγκυρα επιστρατεύει και το ψευδοκράτος που με μια παράνομη ΝΟΤΑΜ (Ν0092/17) αναγγέλλει ότι η τουρκική Αεροπορία θα πραγματοποιήσει άσκηση SAR στα διεθνή ύδατα και τον διεθνή εναέριο χώρο της Μεσογείου στις 8 Μαΐου και καλούνται μάλιστα όλα τα αεροσκάφη να αποφύγουν αυτή την περιοχή.

Η Λευκωσία με ΝΟΤΑΜ (Α0617/17) στις 2 Μαΐου δηλώνει ότι η άσκηση Ερευνας και Διάσωσης που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Τουρκική Αεροπορία εντός του FIR Λευκωσίας, δεν συντονίζεται με τις κυπριακές Αρχές που είναι υπεύθυνες για να παρέχουν πληροφορίες και συνεπώς η άσκηση δεν επικυρώνεται, ενώ οι πιλότοι καλούνται να έχουν αυξημένη προσοχή και να είναι συντονισμένοι στις συχνότητες του NICOSIA ACC.

Η «παράνομη» δέσμευση της συγκεκριμένης περιοχής για άσκηση SAR είχε διπλό στόχο: αρχικά να καταδειχθεί ότι υπάρχουν «Αρχές» στο ψευδοκράτος που ασκούν κυριαρχικά δικαιώματα και αναλαμβάνουν κυριαρχικές αρμοδιότητες(όπως η SAR) αλλά συγχρόνως να ακυρωθεί η «ενότητα» του FIR Αθηνών και Λευκωσίας, καθώς και η σχετικά πρόσφατη συμφωνία για την συνεργασία των δύο χωρών στο κεφάλαιο της Ερευνας και Διάσωσης, όπου οι ζώνες ευθύνης Ελλάδας και Κύπρου γειτνιάζουν καθώς συμπίπτουν με το FIR. Αυτή ακριβώς την «ενότητα» του χώρου θέλει να ακυρώσει η Τουρκία καθώς παραπέμπει και στη γειτνίαση της ελληνικής με την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Και όπως ακριβώς επιδιώκει μέσω των ασκήσεων SAR να αποκτήσει κυριαρχικές αρμοδιότητες μέχρι το μέσο του Αιγαίου εγκλωβίζοντας και ελληνικά νησιά, έτσι και στην Ανατολική Μεσόγειο, πότε με την έκδοση παράνομων NOTAM για στρατιωτικές ασκήσεις είτε με πραγματοποίηση ασκήσεων SAR όπως τώρα, επιδιώκει να παρεμβληθεί περιοχή τουρκικής ευθύνης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας που θα αποτελέσει και το «προοίμιο» της υφαρπαγής της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο.

Δεν πτοείται η κοινοπραξία
Πάντως η κοινοπραξία ENI/TOTAL δεν δείχνει να πτοείται από τις τουρκικές απειλές και ήδη έχει δρομολογήσει την πρώτη μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ιταλογαλλική κοινοπραξία έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία υπεράκτιων γεωτρήσεων και εξορύξεων για τη διάθεση του εντυπωσιακού πλωτού γεωτρύπανου WEST CAPELLA προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με εξειδικευμένους ιστότοπους, η εταιρεία Seadrill Partners LLC υπέγραψε συμβόλαιο με την Total E&P Cyprus B.V. για τη μίσθωση του WEST CAPELLA το δεύτερο εξάμηνο του 2017 για ένα διάστημα 50 ημερών έναντι 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Το συγκεκριμένο πλωτό γεωτρύπανο έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει και φυσικό αέριο αλλά και πετρέλαιο και αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των ειδικών ότι πιθανότατα υπάρχουν σε μεγαλύτερο βάθος και κοιτάσματα πετρελαίου.

Το πλωτό γεωτρύπανο το οποίο τώρα σταθμεύει στην Τενερίφη θα «τρυπήσει» στο Οικόπεδο 11 σε μια απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων από το τεράστιο αιγυπτιακό κοίτασμα Zohr, η ανακάλυψη του οποίου αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι στο γειτονικό προς δυσμάς Οικόπεδο 10 έχουν ήδη δοθεί τα δικαιώματα στον αμερικανικό κολοσσό Exxon Mobil σε κοινοπραξία με την Qatar Petroleum, ενώ ανατολικά βρίσκεται το Οικόπεδο 12 στο οποίο έχει ήδη εντοπιστεί το κοίτασμα Αφροδίτη από την κοινοπραξία (Noble Energy, Shell,Delek).

 

 

 

Σύμφωνα με εξειδικευμένους ιστότοπους η κοινοπραξία ENI/TOTAL μίσθωσε το WEST CAPELLA για ένα διάστημα 50 ημερών, το δεύτερο εξάμηνο του 2017, έναντι 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πλωτό γεωτρύπανο το οποίο τώρα σταθμεύει στην Τενερίφη, θα «τρυπήσει» στο Οικόπεδο 11 σε μια απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων από το τεράστιο αιγυπτιακό κοίτασμα Zohr, η ανακάλυψη του οποίου αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ. Στη φωτογραφία το «δίδυμο» γεωτρύπανο WEST POLARIS.

Γιάννης Καστριώτης-ΕΘΝΟΣ

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου